Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Βύρωνος: Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Παΐσιο


 

 


Ρήσεις Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου

Όπως όταν σπέρνουμε μια χούφτα σιτάρι, θα πάρουμε, ας πούμε, δέκα κιλά, έτσι και όταν σπέρνουμε αγκάθια, θα πάρουμε αγκάθια. Όποιος κάνει καλωσύνες, αυτές θα γεννήσουν και άλλες καλωσύνες, και όποιος κάνει αμαρτίες, αυτές θα γεννήσουν άλλες περισσότερες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιωήλ και έξι ακόμη λαμπρές προσωπικότητες μιλούν για τον Άγιο Παΐσιο

Οι Άγιοι και οι Αγίες της Εκκλησίας μας δεν είναι «μεταφυσικά όντα».Υπήρξαν άνθρωποι, άντρες και γυναίκες που με την αγιότητα του βίου τους ενέπνευσαν όσο ζούσαν τα πνευματικά τους παιδιά και τους άλλους ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά τους. 
 Μια τέτοια μορφή είναι και ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.Στο παρόν βιβλίο άνθρωποι που τον γνώρισαν στην καθημερινότητά του μιλούν για συγκεκριμένα στιγμιότυπα της ζωής του, στα οποία η Θεία Χάρη ήταν πάντοτε παρούσα, σε ένα αστείο, ένα «πείραγμα», μία συζήτηση, ακόμη και στη δύσκολη ώρα του πόνου. 

«– Γέροντα Παΐσιε, ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση, όταν προκύπτουν δύσκολα εκκλησιαστικά θέματα;»

– Να αποφεύγωνται τα άκρα∙ με τα άκρα δεν λύνονται τα θέματα. Βλέπαμε παλιά, ο μπακάλης έβαζε λίγο‐λίγο με την σέσουλα στην ζυγαριά, και έτσι έβρισκε την ακρίβεια και ισορροπούσε και η ζυγαριά. Δηλαδή δεν έβαζε απότομα πολύ ούτε αφαιρούσε απότομα πολύ. 
Τα δύο άκρα πάντα ταλαιπωρούν την Μητέρα Εκκλησία και οι ίδιοι που τα κρατούν ταλαιπωρούνται, γιατί τα δύο άκρα συνήθως καρφώνουν... Είναι σαν να κρατάη το ένα άκρο δαιμονισμένος, όταν έχη αναίδεια πνευματική (περιφρόνηση για όλα), και το άλλο άκρο σαν να το κρατάη τρελλός, όταν έχη μωρό ζήλο με στενοκεφαλιά.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Οι Άγιοι, όταν αναγνωρίζονται από την Εκκλησία, αισθάνονται υποχρέωση να μας βοηθούν»

Ο κόσμος, Γέροντα, ύστερα από την αναγνώριση ενός Αγίου βοηθιέται περισσότερο;
– Φυσικά βοηθιέται.
Οι Άγιοι, όταν αναγνωρίζονται από την Εκκλησία, αισθάνονται υποχρέωση να μας βοηθούν· αναγκάζονται κατά κάποιον τρόπο να βοηθούν περισσότερο, αλλά και ο Θεός τους στέλνει να βοηθούν τον κόσμο.

«– Είσαι ο Άγιοs Παΐσιος;»

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ!

Ο κ. Στυλιανόs Δ. από την Καλαμάτα, κάτοικος Αθηνών, ταξίδευε με το αυτοκίνητό του τον Μάρτιο του 2018 προς τα Ιωάννινα. Καθ οδόν έπεσε θύμα ισχυρής μετωπικής συγκρούσεως, κατά την οποία το αυτοκίνητό του κυριολεκτικά διαλύθηκε και ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. 
Μεταφέρθηκε αναίσθητος στο Νοσοκομείο και μπήκε στην εντατική.
Ενώ ευρίσκετο στην κατάσταση αυτή, είδε μία φωτεινή νεφέλη και στο μέσον έναν ηλικιωμένο μοναχό.

« - Γέροντα Παΐσιε, αγωνιώ, όταν έχω νά τακτοποιήσω ένα πρόβλημα, καί δέν μπορώ νά κοιμηθώ»

 - Σ' εσένα το βασικό πρόβλημα είναι οί πολλοί λογισμοί. Άν δέν είχες αυτούς τους πολλούς λογισμούς, θά μπορούσες νά άποδώσης πολύ περισσότερα καί στην διακονία σου καί στά πνευματικά σου. Άκου έναν τρόπο, γιά νά άποφεύγης τους πολλούς λογισμούς:
Όταν σοϋ έρχεται στον νού κάτι πού πρόκειται π.χ. νά κάνης αύριο, να λες στον λογισμό σου: «Αύτη ή δουλειά δεν είναι γιά σήμεραæ θά την σκεφθώ αύριο³. Επίσης, όταν είναι νά άποφασίσης γιά κάτι, μην ταλαιπωρήσαι με την σκέψη νά βρής το καλύτερο και αναβάλλεις συνέχεια. 

«Φιλότιμο, αρχοντιά και λεβεντιά: οι τρεις λέξεις του Οσίου Παϊσίου

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος κηρύττει τον θείο λόγο στον πανηγυρικό εσπερινό εις μνήμην του οσίου Παϊσίου που τελέστηκε στον Ι. Ν. Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Κόνιτσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου