Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Όπου δέν φθάνει ό άνθρωπος, βοηθάει ό Θεός

Ή Χάρις του Θεού προσελκύεται μέ τήν ταπείνωση

- Γέροντα, έχω δυσκολίες στον αγώνα μου.
- Ζητάς βοήθεια άπό τόν Χριστό ή παλεύεις μόνη σου; Τήν αδυναμία σου τήν είπες στον Χριστό; Έσύ δέν τα πεινώνεσαι, δεν ζητάς βοήθεια από τον Χριστό καί μετά λες: «Έχω δυσκολίες στον αγώνα μου».
Άν ταπεινώνεται κανείς καί ζητά λίγη βοήθεια από τον Χριστό, Εκείνος βοηθάει. Πολλές φορές ό άνθρωπος καταβάλλει μια εγωιστική προσπάθεια, γι' αυτό δέν βοηθάει ο Χριστός. Πέταξε τόν εαυτό σου, μην τόν ύπολογίζης, καί ή Χάρις του Θεού θα κατοίκηση μέσα σου.
Έμεΐς θέλουμε νά αποκτήσουμε αγιότητα με μαγικό τρόπο. Σέ λανθασμένη όμως κατάσταση δέν βοηθάει ό Θεός. Έστω καί λίγο άν μπαίνη ή ιδιοτέλεια, εμποδίζεται ή θεία βοήθεια.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Πρέπει να βλέπεις ως Αγίους όλους τους άλλους και μόνο τον εαυτόν να βλέπεις ως αμαρτωλόν»

Σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο.

Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος: «Γύρισα προς τον γέροντα Παΐσιο και μου έκανε νόημα να σιωπήσω»

Το 1977 πήγα στο κελί του Γέροντα και έμεινα αρκετές μέρες. Έτυχε να είναι και η γιορτή του Τιμίου Σταυρού. Την παραμονή ο Γέροντας μου είπε ότι θα κάνουμε αγρυπνία. Από τις 4 το απόγευμα αρχίσαμε τον εσπερινό λέγοντας την ευχή με τον κομποσχοίνι. 

Στις 6 με φώναξε και ήπιαμε ένα τσάι και αμέσως μετά ο καθένας στο κελί του προσευχότανε πάλι με το κομποσχοίνι. Στις 12 θα διαβάζαμε το μεσονυκτικό και την ακολουθία της Μεταλήψεως. Το βράδυ καθώς προσευχόμουν, άκουγα τον γέροντα, που κι εκείνος προσευχόταν, να πηγαίνει πάνω-κάτω και ν’ αναστενάζει.

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...

Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 

«Παναγία μου, εγώ ήθελα να Σε δω αλλιώς. Απλή, όχι με φλουριά»

Ερώτηση στον Άγιο Γέροντα Παΐσιο:
-Μερικοί, Γέροντα, σκανδαλίζονται από τα πολλά αφιερώματα που που έχουν οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας.
Τάματα Παναγία η Πορταΐτισσα των Ιβήρων | Ιησούς χριστός, Εικόνες, Χριστός
-Να σας πω τι έπαθε μια φορά ένας πολύ απλός και ευλαβής προσκυνητής. Πήγε στην Μονή Ιβήρων και προσκύνησε την Παναγία την Πορταΐτισσα. Εκεί η εικόνα είναι γεμάτη φλουριά. Στον γυρισμό, πηγαίνοντας για την Μονή Σταυρονικήτα, μπήκε σε λογισμούς.

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...

Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Ο Πολυαγαπημένος μας Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης!

 

 

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...

Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...

Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 
Τα ζευγάρια που παντρεύονται πρέπει νάχουν τον ΙΔΙΟ πνευματικό. Να συμφωνήσουν από την αρχή για να μην έχουν ύστερα προβλήματα. Βλέπετε ο πνευματικός πολύ βοηθάει. Βλέπει τις ανωμαλίες και τα εξογκώματα και των δύο και τα «πελεκάει» ώστε να ταιριάξουν. Σαν δύο ξύλα που πρέπει να ενώσουν. Έγώ όταν ήμουν μαραγκός πελεκούσα τα ξύλα ώστε να ταιριάξουν καλά. Να κάθονται από μόνα τους.

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...

Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 

Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...

Η γυναίκα όταν είναι έγκυος πρέπει να είναι ήρεμη, να διαβάζει το Ευαγγέλιο, να προσεύχεται, να λέει την ευχή. Έτσι αγιάζεται και το παιδί. Από τώρα αρχίζει η ανατροφή του παιδιού. Να προσέχεις να μην στεναχωρείς την έγκυο για κανένα λόγο.
Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 
 

«’Η μικρός παντρέψου ή μικρός καλογερέψου»

Από το βιβλίο «Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε ...», του Αθανασίου Ρακοβαλή. 
Όταν ήμουν ανύπανδρος συζητούσα τα θέματά μου με τον γέροντα Παΐσιο και με νουθετούσε σχετικά. Έλεγε ο γέροντας:
«Καλό είναι ο άνθρωπος να παντρεύεται σε μικρή σχετικά ηλικία. 
Τότε το πράγμα έρχεται πιο φυσιολογικά. Προσαρμόζεται φυσικά και εύκολα ο ένας στον άλλο. Βλέπετε ζευγάρια που παντρεύτηκαν σε μικρή ηλικία διατηρούν, μέχρι τα γεράματά τους μέσα στην σχέση τους, μια παιδική απλότητα.

Στην εποχή μας λείπουν τα παραδείγματα - Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου

– Γέροντα, γιατί ο Άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων λέει ότι οι Μάρτυρες των εσχάτων χρόνων θα είναι «υπέρ πάντας Μάρτυρας»[1];
– Γιατί παλιά είχαμε μεγάλα αναστήματα. Στην εποχή μας λείπουν τα παραδείγματα – μιλώ γενικά για την Εκκλησία και τον Μοναχισμό. 
Τώρα πλήθυναν τα λόγια και τα βιβλία και λιγόστεψαν τα βιώματα. Θαυμάζουμε μόνον τους Αγίους Αθλητές της Εκκλησίας μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε το πόσο κοπίασαν, γιατί δεν κοπιάσαμε, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τον κόπο τους, για να τους αγαπήσουμε και να αγωνισθούμε από φιλότιμο να τους μιμηθούμε.

Οἱ τρεῖς ἅγιοι τῶν ἡμερῶν μας: Άγιος Παΐσιος, Άγιος Πορφύριος, Άγιος Ιάκωβος

Ἀρσένιος μοναχὸς, Σκήτη Κουτλουμουσίου - ἍγιονὌρος
Κατά την χαριτωμένη έκφραση των Αγίων μας: «το Άγιον Πνεύμα είναι ο οικοκύρης της Ορθοδόξου Εκκλησίας». «Οικοκύρης» σημαίνει κύριος του οίκου και το Άγιον Πνεύμα είναι ο απόλυτος Κύριος της Εκκλησίας. 
Χωρίς την παρουσία Του, όλες οι πράξεις και τα Μυστήρια της Εκκλησίας, παραμένουν άκυρα, νεκρά. Έτσι λοιπόν, μεγάλη είναι η ευφροσύνη και η αγαλλίασίς μας, που βλέπουμε πως το Άγιον Πνεύμα μέχρι σήμερα δεν εγκατέλειψε την Ορθόδοξο Εκκλησία Του.

Το αγιορείτικο ήθος!

Το 1995, μαζί με κάποιον φίλο μου, πήγαμε για προσκύνημα στο Άγιον Όρος και επισκεφθήκαμε το κελί του πατρός. Π..., μαθητού του αγίου Παϊσίου. Από τότε πήγαινα συχνά στο κελί του γέροντα γιατί ένιωθα αναπαυμένος κοντά του! 
Μία φορά μου πρότεινε να διανυκτερεύσω στο κελί του και το δέχθηκα γιατί ήταν μεγάλη ευλογία για μένα! Σε κάποια στιγμή μου έδειξε πού να κοιμηθώ και δείχνοντάς μου τις κουβέρτες (γιατί ήταν χειμώνας), μου υπέδειξε με ποια ακριβώς να σκεπαστώ!

Ακόμη και η ακούσια κατάρα από τους γονείς πιάνει, έχει δύναμη η κατάρα των γονιών

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Κύριος Αναστάσης απο Γρεβενά
Ηταν καλοκάιρι του ΄90 μάλλον. Ήμασταν μια μεγάλη παρέα στο υπαίθριο σαλόνι του γέροντα Παϊσίου. Σαλόνι το λέμε, γιατί ήταν γεμάτο κούτσουρα κομμένα, για να κάθεται ο κόσμος, που μαζευόταν εκεί.
Κάποια στιγμή δεν μιλούσε κανείς.
Να πούμε κάτι βρε παιδιά, λέει ο γέροντας.
Πέστε μας εσείς κάτι ωφέλιμο, του λέει κάποιος.
Να πώ λέει αν είναι εγώ. Εσείς οι παντρεμένοι έχετε παιδιά;

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος και ο νέος με κατάθλιψη


Ήταν το 1990 θαρρώ. Νέος και πολύ ρομαντικός περιπατητής, δεν χόρταινα να τρέχω από προσκύνημα σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος, κυρίως ποδαρόδρομο. Αν έβρισκα και παρέα ακόμη καλύτερα, όμως και μόνος αισθανόμουν την απόλυτη ευτυχία να περπατώ στα μονοπάτια
και τις ρεματιές του αγιωνύμου τούτου τόπου. Ήμουν στο καράβι προς την Δάφνη, κοιτούσα τα παράλια μέρη με τα μοναστήρια της ακτής αυτής κι έβγαζα φωτογραφίες. Δυο νεαροί με παρακολουθούσαν και συζητούσαν. Μετά από αρκετή ώρα με πλησιάζει ο πιο νέος, ίσα με 19

 

 

 

Προσευχή Αγίου Γέροντος Παϊσίου όταν υπήρχε ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου