Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022

Χαράλαμπος Μπούσιας - Η υμνογραφική μου πορεία και ο Άγιος Παΐσιος

Ο Δρ. Χαράλαμπος Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας, περιγράφει την διαδρομή του στον χώρο της εκκλησιαστικής υμνογραφίας, μιλάει για την στήριξη από τον 'Αγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, καθώς και για το οφίκιο του Μ. Υμνογράφου.
 
 

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Καλά είναι να εξοικονομής λίγη ώρα, για να το διαβάζης Ψαλτήρι μέσα στην ημέρα»

Το Ψαλτήρι είναι κεραυνός για τον διάβολο.
Οι Ψαλμοί του Δαβίδ είναι θεόπνευστοι
Γέροντα, μου κάνει εντύπωση πώς τα παιδιά καταλαβαίνουν το Ψαλτήρι και θέλουν να το διαβάζουν.
– Το Ψαλτήρι αναπαύει όλες τις ηλικίες. Τα παιδιά μάλιστα μπορεί να τα αναπαύη περισσότερο από ό,τι αναπαύει εσένα κι εμένα.
Το Ψαλτήρι είναι θεόπνευστο, είναι γραμμένο με θείο φωτισμό, γι’ αυτό

Αρχιμ. Δανιήλ Ψωΐνος: Ο άγιος Παῒσιος για το μυστήριο της μετανοίας

Ένας πνευματικός που δεν είναι αποφασισμένος να πάει ακόμη και στην κόλαση για την αγάπη των πνευματικών του παιδιών, δεν είναι πνευματικός.
Ομιλία με θέμα «Ο πνευματικός πατέρας», πραγματοποίησε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Η πίστη στον Θεό κάνει θαύματα, ανασταίνει νεκρούς και αφήνει με στόμα ανοικτό την επιστήμη»

- Γέροντα, τί θέση έχει η λογική στην πνευματική ζωή;
– Ποιά λογική; 
Η κοσμική; Αυτή η λογική δεν έχει καμμιά θέση στην πνευματική ζωή. Μπαίνουν Άγγελοι, Άγιοι από το παράθυρο, τους βλέπεις, μιλάς μαζί τους, φεύγουν… Αν πάς να τα εξετάσης αυτά με την λογική, δεν γίνεται. 
Στην εποχή μας που έχουν αυξηθή οι γνώσεις, δυστυχώς η εμπιστοσύνη μόνο στην λογική κλόνισε την πίστη από τα θεμέλια και γέμισε τις ψυχές από ερωτηματικά και αμφιβολίες. 
Γι’ αυτό στερούμαστε τα θαύματα, γιατί το θαύμα ζήται και δεν εξηγείται

Ακούστε τον Άγιο μας Παΐσιο τον Αγιορείτη να ψάλλει το «Χριστός Ανέστη»

Ο αναστάσιμος ύμνος «Χριστός ανέστη» από τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη. Πηγή ψηφιακός δίσκος με τίτλο: «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης» που εξέδωσε το Κουτλουμουσιανό Κελλί αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. 

Πηγή: pemptousia

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Την Μεγάλη Παρασκευή δεν πρέπει να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από προσευχή»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζη τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.
Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. 
Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μια νύφη!»… Δεν κάνει! Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι.

«Εἶπε Γέρων», ὁ ἅγιος Παΐσιος

Γύρω ἀπό μιά ἐπιστολή τοῦ ἁγίου Παϊσίου
Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Τό «Γεροντικό» εἶναι ἕνα θαυμάσιο βιβλίο, πού περιλαμβάνει λόγους ἁγίων Γερόντων, πού ἀναφέρονται σέ θέματα πνευματικῆς ζωῆς. Αὐτοί οἱ λόγοι προϋποθέτουν ἀφ’ ἑνός μέν αὐτούς πού ἐρωτοῦν, γιατί ἀναζητοῦν «ὁδό σωτηρίας», τρόπο ἀπαλλαγῆς ἀπό τά πάθη καί τίς 
δαιμονικές ἐνέργειες, ἀφ’ ἑτέρου δέ αὐτούς πού ἔχουν τό χάρισμα τῆς διακρίσεως καί διακρίνουν τό θεϊκό ἀπό τό δαιμονικό. Καί αὐτό εἶναι σημαντικό, γιατί πολλές φορές γίνεται σύγχυση μεταξύ κτιστῶν καί ἀκτίστων ἐνεργειῶν, ὁπότε ἡ διάκριση αὐτή εἶναι ἔργο τῆς ἐμπειρικῆς θεολογίας.

 

 

 

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος που δεν έγινε

Απόσπασμα από το βιβλίο Σίμωνος μοναχού, π. Ευμένιος – Ο κρυφός άγιος της εποχής μας  (Αθήνα 2010)
Μου είπε μια φορά ο Γερο-Ευμένιος, ότι θα γινόταν Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος (ο οποίος δεν έγινε λόγω της παρέμβασης της Παναγίας, όπως αναφέρεται σε κάποιο άλλο σημείο του βιβλίου), εδώ στα μέρη της Ρωσίας, στην Ουκρανία δηλαδή και μας το είπε και αργότερα όταν πήγαμε στη Ρωσία (για προσκύνημα).
- Ήμασταν όλοι στο μέτωπο, μας λέει.
- Ποιοι όλοι ; του λέω
- Όλοι, ήταν ο πατήρ Πορφύριος, ήταν ο πατήρ Ιάκωβος, ήταν ο πατήρ Παΐσιος, όλοι οι καλόγεροι πήγαμε στο μέτωπο. Άλλο μέτωπο (πιθανόν) εννοούσε, πνευματικό (;) 

«Ο Καντιώτης θα πάει 103-103,5 ετών»

Μαρτυρία του Σισμανίδη Παύλου, Εκπαιδευτικός Πτολεμαΐδα
Μερικά χρόνια πριν από την κοίμηση του π. Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνου Καντιώτη, συνάντησα έναν γνωστό μου και στην συνομιλία που είχαμε μου αποκάλυψε πως είχε επισκεφθεί τον γέροντα Παΐσιο στην Παναγούδα.
Όταν τον ρώτησε ο γέροντας από πού είναι του απάντησε από την Πτολεμαΐδα. Εκεί, του είπε ο γέροντας Παΐσιος, έχετε τον Άγιο Δέσποτα τον Αυγουστίνο Καντιώτη, αυτός θα πάει 103-103,5 ετών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου