Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: «τώρα και αν ΠΙΣΤΕΥΩ!»

Α.Μ. Εκπαιδευτικός,Πτολεμαϊδα
Επισκέφτηκα τον τάφο του Αγίου Παϊσίου τον Μάϊο του 2015. Στο δρόμο της επιστροφής από τη Σουρωτή ένοιωσα έντονη κόπωση και υπνηλία λόγω και του βεβαρημένου προγράμματος των προηγούμενων ημερών.
Αφού φθάσαμε έξω από τη Βέροια έκανα την προσευχή μου δοξάζοντας την Παναγία και ευχαριστώντας τον Γέροντα που κατάφερε να μας οδηγήσει μέχρι εκεί και παρακάλεσα και για το υπόλοιπο της διαδρομής.

π. Ευάγγελος Παπανικολάου: "Οἱ ἅγιοι πάντες διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας"

Ομιλία στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Παΐσιου στην Ραφήνα:         
«Οἱ ἅγιοι πάντες διὰ πίστεως κατηγωνίσαντο βασιλείας», με τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου. 

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: Ο καλύτερος μου φίλος θεραπεύτηκε από τον Γέροντα Παΐσιο

Δημήτριος Μήτσου, Δάσκαλος, Πτολεμαΐδα
Το 1993 ο καλύτερός μου φίλος, με τον οποίο είμαστε φίλοι από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε το σχολείο, αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα.
Η αιτία ήταν μία συζήτηση, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, που είχε με κάποιους συμμαθητές μας σχετικά με δαιμόνια και βίαιες σκηνές έργων της τηλεόρασης. Το αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν από εκείνη την ημέρα ένα οκτάχρονο παιδί να εκδηλώνει φοβικά σύνδρομα, πανικό, έντονες συναισθηματικές εκρήξεις κ.α.

π. Διονυσίου Τάτση - ΑΘΩΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ (Διδαχές ενός Γέροντος)

Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός Οσίου Παΐσιου στα Γιαννιτσά

 
 
 

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Αυτά θέλει ο Θεός από εμάς

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: Ο γέροντας Παΐσιος είχε το Πνεύμα το Άγιο, γι’ αυτό και τα παραδείγματα του είχαν την φώτιση του Θεού

ΓΙΑΡΗΜΑΓΑΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ –ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πήγαμε το 1986 και γνωρίσαμε τον γέροντα Παΐσιο στην Σουρωτή και είχαμε μαζί ένα φίλο που ήταν και με κομμένο χέρι, αφού μετά τον πόλεμο περιεργαζόταν μια χειροβομβίδα που έσκασε στα χέρια του.
Τότε στην Σουρωτή ήταν ένα μικρό εκκλησάκι.
Ήμασταν περίπου 15 άτομα όταν συναντήσαμε τον χαριτωμένο γέροντα Παΐσιο.
Είχε ένα βλέμμα που εκτός από την αγιότητα του και τα μάτια του ήταν

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Είναι οι πρακτικές της γιόγκα και του διαλογισμού συμβατές με την Ορθόδοξη Πίστη;

Άποσπάσματα ἀπό τά βιβλία τῆς σειρᾶς: «Ἁγίου Παϊσίου ἁγιορείτου λόγοι», τῆς γυναικείας Ἱερᾶς Μονῆς τῆς Σουρωτῆς τῆς Θεσσαλονίκης.

Από το βιβλίο: ΛΟΓΟΙ Γ’ «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ» 2001, ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 – «Πλανώντες και πλανώμενοι».

– Γέροντα, οι Ινδουϊστές φθάνουν σε κάποια αυτοκυριαρχία, γιατί τους βοηθάει η μεγάλη άσκηση που κάνουν με την γιόγκα;
– Κάνουν και κάνουν και τί πετυχαίνουν με όλα αυτά; Η ορθόδοξη εγκράτεια, και γενικά η πνευματική άσκηση, αποβλέπει πάντα σε ανώτερο πνευματικό σκοπό, στον αγιασμό της ψυχής. Η δική τους σατανική κοσμική άσκηση γίνεται, για να κάνουν ευλύγιστο κορμί, να

Ι. Ν. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑNΝΙΤΣΩΝ: Εσπερινός και Παράκληση στον Όσιο Παΐσιο (11/5/2020)

11/5/2020

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Το ζωηρό, ανήσυχο παιδί, αν μπλέξει με ήρωες, θα γίνει ήρωας, αν μπλέξει με φονιάδες, θα γίνει φονιάς, αν μπλέξει με αγίους, θα γίνει άγιος»

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΙΛΟΥ 
Το καλοκαίρι του 1977 ανέβηκα στο Άγιον Όρος για προσκύνημα, με τρείς φίλους μου δασκάλους από την Κόρινθο. Ο Γέροντας Παΐσιος έμενε τότε στο κελί του Τιμίου Σταυρού, στην Καψάλα. Μας υποδέχτηκε και καθίσαμε στις γνωστές «πολυθρόνες» από κούτσουρα.
Δίπλα ακριβώς ήταν ο τάφος του Γέροντά του π. Τύχωνα, με κρεμασμένο στο σταυρό ένα τεράστιο κομποσχοίνι. Αφού μας κέρασε το παραδοσιακό αγιορείτικο λουκούμι και νεράκι, συμβούλεψε τους δασκάλους φίλους μου πώς να φέρονται στα παιδιά στο σχολείο.

Ο οικουμενικός άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Τριαντάφυλλος Απ. Σιούλης, Δρ. Αρχαιολογίας - Θεολόγος
Η αγιότητα αποτελεί ένα εμπειρικό βίωμα. Είναι μια συνεχής δημιουργική φανέρωση της εν Χριστώ ανακαινίσεως. Οι πιστοί έχουν βαθύ σεβασμό για τους αγίους, γεγονός που οφείλεται στην τιμή και τη 
δόξα που απολαμβάνουν οι άγιοι στη Βασιλεία των Ουρανών «… ως των παθών βασιλεύσαντας και κυριεύσαντας και την της θείας εικόνος ομοίωσιν … απαραχάρακτον φυλάξαντες … και ως ενωθέντες Θεω κατά προαίρεσιν και τούτον δεξάμενοι ένοικον και τη τούτου μεθέξει

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: "Όταν η Τουρκία νομίσει πως απέκτησε δύναμη στην περιοχή, θα «ξυθεί» στην γκλίτσα του τσοπάνη"

Γρηγοριάδης Αναστάσιος, Υπάλληλος ΔΕΗ, Μαυροδένδρι Κοζάνης
Το 1991 επισκέφθηκα τον π. Παΐσιο με μία παρέα φίλων. Καθίσαμε στα κούτσουρα, γύρω από τον Γέροντα που έπλεκε κομποσχοίνι και μας μιλούσε για διάφορα θέματα.
Μεταξύ άλλων, θυμάμαι χαρακτηριστικά πόσο έντονα είχε μιλήσει για τον σκοτεινό ρόλο των μουφτήδων της Θράκης στα εθνικά ζητήματα.
Θυμάμαι, επίσης, την απάντησή του, όταν τον ρωτήσαμε σχετικά με τα

Σήμερα 12 Ιουλίου 2020 τιμούμε την μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Παϊσίου του Αγιορείτου

Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης τιμάται σήμερα η μνήμη του από την Εκκλησία, γεννήθηκε από ευλαβείς γονείς, τον Πρόδρομο και την Ευλαμπία Ενζεπίδη, στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 μ.Χ., λίγες μέρες πριν από τη φυγή των Φαρασιωτών από την πατρώα γη για την Ελλάδα. 
Στη βάπτισή του, ο Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, ο πλήρης ημερών και αγιότητος βίου κοσμούμενος ιερέας των Φαράσων, τον ονόμασε Αρσένιο, «για να τον αφήσει καλόγερο στο πόδι του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ: Ο Άγιος Παΐσιος «πληροφορείται» τον θάνατο του αδελφού του

Β.Γ. Θεσσαλονίκη
Όταν ο γέροντας Παΐσιος ήταν τις τελευταίες μέρες στο Θεαγένειο, λίγο πριν κοιμηθεί, πέθανε ένας από τους αδελφούς του. 
Το προσωπικό του Νοσοκομείου δεν ήθελε να του το πουν για να μην τον στεναχωρήσουν.
Εκείνη την χρονική στιγμή ήταν ειδικευόμενοι στο Νοσοκομείο κάποιοι γνωστοί μου, οι οποίοι και μου είπαν ότι ο γέροντας Παΐσιος πληροφορήθηκε πνευματικά τον θάνατο του αδελφού του, γεγονός που το είπε ο ίδιος στους γιατρούς.
Από το βιβλίο: «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ«, Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης, 1924-1994.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Και μόνον το κεφάλι σου να ακουμπήσεις σε μία εικόνα θα βρείς παρηγοριάν»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Ας μην πετροβολάμε τους ανθρώπους… χριστιανικά!

Είπα σε κάποιον μια φορά: «Τί είσαι εσύ; Μαχητής τού Χριστού ή μαχητής τού πειρασμού; Ξέρεις πως υπάρχουν και μαχητές του πειρασμού;». Ο Χριστιανός δεν πρέπει να είναι φανατικός, αλλά να έχει αγάπη για όλους τους ανθρώπους.
Όποιος πετάει λόγια αδιάκριτα, και σωστά να είναι, κάνει κακό. Γνώρισα έναν συγγραφέα που είχε ευλάβεια πολλή, αλλά μιλούσε στους κοσμικούς με μια γλώσσα ωμή, που προχωρούσε όμως σε βάθος, και τους τράνταζε.

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης - Τι να λέμε σε όσους κατηγορούν εύκολα κληρικούς

Ρωτήσαμε μιὰ μέρα τὸν Γέροντα γιὰ τὸ ἑξῆς πρόβλημα ποὺ ἀντιμετωπίζουμε: «Γέροντα, μᾶς λέτε συνέχεια νὰ ἔχουμε καλὸ λογισμό, θὰ σᾶς ποῦμε ὅμως, μία περίπτωση, γιὰ νὰ δοῦμε τί μᾶς συμβουλεύετε νὰ ἀπαντοῦμε. Ἔρχονται μερικοὶ ἄνθρωποι καὶ μᾶς λένε:
Ὁ τάδε ἱερέας παίρνει πολλὰ λεφτὰ ἀπὸ τὰ μυστήρια, ὁ δεῖνα καπνίζει πολλλὰ τσιγάρα καὶ πηγαίνει στὰ καφενεῖα, ὁ ἄλλος λένε πὼς εἶναι ἀνήθικος καί, γενικά, βγάζουν ἕνα δριμὺ κατηγορητήριο ἐναντίον τῶν κληρικῶν καὶ μάλιστα παρουσιάζουν μαζὶ κι ἀποδείξεις τῶν ὅσων λένε.

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης - Μόρφωση και ευσέβεια

ΚΑΝΕΝΑΣ δέν µπορεῖ νά ἀµφισβητήσει τή µόρφωση σ᾿ ἕνα κληρικό ἤ µοναχό τῆς Ἐκκλησίας. Εἶναι ἀπαραίτητη καί βοηθάει πολύ στό ποιµαντικό ἔργο. Ἰδιαίτερα στήν ἐποχή µας, πού οἱ ἄνθρωποι ἔχουν 
ἀρκετή κοσµική µόρφωση καί ἀπαιτοῦν ἀπό τούς κληρικούς νά ἔχουν τά ἀνάλογα προσόντα προκειµένου νά ἐργάζονται ἀποδοτικά καί νά µποροῦν νά ἀνταποκρίνονται στίς σύγχρονες ἀνάγκες. Ὡστόσο, µόνη της ἡ µόρφωση δέν φτάνει.

Άγιε Γέροντα Παΐσιε, θέλω να σου πω για την Αγιά Σοφιά

Πλησιάζει η γιορτή σου.
Εκείνες οι ατέλειωτες ουρές ευλάβειας στον τάφο σου, κόσμος που τον ζήλεψα γιατί περίμενε κοντά σου, δεν ξέρω αν φέτος θα είναι εκεί καθώς τώρα πια κρατούμε αποστάσεις....Λες και ήμασταν ποτέ κοντά!
Όπως και νάχει, ακόμη και από το σπίτι, εμείς εκεί θα είμαστε γιατί δεν έχουμε άλλη ελπίδα απ'αυτή των Αγίων και επειδή στο δικό σου μνήμα κάποτε κλάψαμε, "κολλήσαμε" και δεν θέλαμε να φύγουμε, ουρλιάξαμε τον πόνο μας σφίγγοντας στα δόντια την σιωπή, χαιδέψαμε το χώμα κι'εσύ χαμογέλασες εντός μας ξαστεριά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου