Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

 Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης - Μιλά μια συμμαθήτριά του!


                 
  Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν ἀπὸ τὴν ἡμέρα ποὺ ἐκοιμήθη πλήρης ἡμερῶν (Κυριακὴ 17/5/2020) ἡ γιαγιὰ Βεατρίκη Καλαϊτζή. 
  Ὅσοι τὴν γνώρισαν ἀπὸ κοντὰ ἔχουν νὰ μαρτυρήσουν πολλὰ γιὰ τὴν ἀγάπη της καὶ τὴν πνευματικότητά της. 
  Πολύτεκνη μητέρα, γιαγιὰ μὲ πολλὰ ἐγγόνια καὶ δισέγγονα, ἐπιστήμονες, οἰκογενειάρχες, κληρικοὺς καὶ Μοναχούς στό Ἅγιον Ὅρος. 
 Ὁ λόγος της πάντοτε παραμυθητικὸς γεμᾶτος ἀγάπη καὶ Λόγο Θεοῦ. Ὑπῆρξε συμμαθήτρια τοῦ Ἁγίου Παΐσίου, τὸν ὁποῖο καὶ εὐλαβοῦνταν ἰδιαιτέρως καὶ γιὰ τὸν ὁποῖο πάντοτε εἶχε κάτι νὰ θυμηθεῖ καὶ νὰ ὑπενθυμίσει καὶ σὲ ἐμᾶς.
  Παραθέτουμε βίντεο μὲ μία συνομιλία ποὺ εἶχε μὲ ὁμάδα νέων τὸ 2015 (πρὶν τὴν αγιοκατάταξη) μὲ σκοπὸ νὰ θυμηθοῦμε ὅλοι μας καὶ νὰ ὠφεληθοῦμε ἀπὸ τὶς μαρτυρίες καὶ τὶς ἐμπειρίες της σχετικὰ μὲ τὸν Ἅγιο Παΐσιο.

Ὁ Θεὸς νὰ ἀναπαύσει τὴν ψυχή της.
Αἰωνία ἡ μνήμη!

Τα παιδιά έχουν επικοινωνία και με τον Θεό και με τον Φύλακα Άγγελο τους, που είναι συνέχεια δίπλα τους!(Αγ.Παΐσιος)



-Έχω παρατηρήσει, Γέροντα, ότι τα μωρά μερικές φορές την ώρα της Θείας Λειτουργίας χαμογελούν.

– Αυτό δεν το κάνουν μόνο στην Θεία Λειτουργία. Τα μωρά είναι σε συνεχή επαφή με τον Θεό, επειδή δεν έχουν μέριμνες. Τί ειπε ό Χριστός για τα μικρά παιδιά; «Οί Άγγελοι αυτών έν ουρανοίς διά παντός βλέπουσι το πρόσωπον τον Πατρός μου τον έν ουρανοίς»
(1) . Έχουν επικοινωνία και με τον Θεό και με τον Φύλακα Άγγελο τους, που είναι συνέχεια δίπλα τους. Στον ύπνο τους πότε γελούν, πότε κλαίνε, γιατί βλέπουν διάφορα. Άλλοτε βλέπουν τον Φύλακα Άγγελο τους και παίζουν μαζί του – τα χαϊδεύει, τα πειράζει, κουνάει τα χεράκια τους, και αυτά γελούν -, άλλοτε πάλι βλέπουν καμμιά σκηνή του πειρασμού και κλαίνε.

– Ο πειρασμός γιατί πηγαίνει στα νήπια;
– Και αυτό τα βοηθάει, για να αισθάνωνται την ανάγκη να ζητούν την μάνα τους. Αν δεν υπήρχε αυτός ο φόβος, δεν θα αναγκάζονταν να αναζητήσουν τήν αγκαλιά της μάνας τους. Όλα τα επιτρέπει ό Θεός για το καλό.

– Αυτά που βλέπουν, όταν είναι μικρά, τα θυμούνται, όταν μεγαλώσουν;
– Όχι, τα ξεχνούν. Αν θυμόταν το παιδάκι πόσες φορές είδε τον Άγγελο του, θα έπεφτε στην υπερηφάνεια. Γι’ αυτό, όταν μεγαλώση, τα ξεχνάει. Ο Θεός με σοφία εργάζεται.

Ευλογημένε, η Παναγία δεν κουράζει. Ξεκουράζει!"

  Κάποτε στο Άγιο Όρος που ήμουν κάναμε μία μεγάλη λιτανεία όπως συνηθίζουν εκεί τις ημέρες του Πάσχα και κρατούσαμε την εικόνα της Παναγίας. Μία μεγάλη θαυματουργή εικόνα, το'' Άξιον Εστί'', και κάναμε λιτανεία τεράστια που διαρκούσε ώρες ολόκληρες. Μεγάλη λιτανεία. 
  Σε κάποια στιγμή δίπλα μου ήταν ο γέροντας Παΐσιος και κρατούσε την εικόνα. Ήταν σε μια ανηφόρα που βγαίναμε μέσα στο δάσος εκεί στο βουνό και ο γέροντας επειδή είχε αφαιρέσει τους πνεύμονές του -είχε μόνο μισό πνεύμονα- πάντοτε όταν περπατούσε ή όταν ανέβαινε κάπου δυσκολευόταν κι ήταν και αδύνατος σωματικά, δεν είχε δυνάμεις. Οπότε σε μία στιγμή που τον έβλεπα που κρατούσε την εικόνα και ανέβαινε τον ανήφορο, του λέω: 
"Γέροντα, κουράστηκες;"
Αυτός χαμογέλασε και μου λέει:
"Ευλογημένε, η Παναγία δεν κουράζει. Ξεκουράζει!"
  Μπορεί σωματικά να κουράστηκε αλλά όμως μέσα του ήταν ξεκούραστος γιατί πράγματι ο Θεός δεν κουράζει τον άνθρωπο. Και όταν βλέπουμε κάποιον να λέει ότι, "ξέρεις, κουράστηκα να αγωνίζομαι πνευματικά", "κουράστηκα να φυλάω τις εντολές του Θεού", "κουράστηκα να πράττω το νόμο του Θεού" σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος ακόμα δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση την πνευματική που να αγαπήσει τις εντολές του Θεού, γι' αυτό κουράζεται. Γι' αυτό νομίζει ότι κάνει κάτι πολύ μεγάλο.
  Όταν αγαπήσεις τις εντολές του Θεού και δεις πόση χάρη προχέεται μέσα από τις εντολές τοτέ δεν σε κουράζουν οι εντολές, σε κουράζει το αντίθετο. Σε κουράζει η αμαρτία, σε κουράζει η κοσμική ζωή.

 Αθανάσιος Μητροπολίτης Λεμεσού

Για να νιώσει κανείς ανάπαυση, πρέπει να πετάξει τα μπάζα από μέσα του.

O Άγιος Παϊσιος για τη δύναμη τής Εξομολογήσεως.

''Για να νιώσει κανείς ανάπαυση, πρέπει να πετάξει τα μπάζα από μέσα του. Αυτό θα γίνει με την εξομολόγηση. Ανοίγοντας ο άνθρωπος την καρδιά του στον πνευματικό και λέγοντας τα σφάλματά του, ταπεινώνεται, και έτσι ανοίγει την πύλη του Ουρανού, έρχεται πλούσια η Χάρις του Θεού και ελευθερώνεται...''

 Από το βιβλίο: "Γέροντος Παϊσίου Λόγοι", Τόμος Γ΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου