Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

 Άγιος Παΐσιος: Ζούμε στον καιρό του αντιχρίστου και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι ...


Απόσπασμα από την εκπομπή ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ - Ομιλεί ο Αθανάσιος Ρακοβαλής. 
Ο Άγιος Παΐσιος είχε μιλήσει για μία επερχόμενη «παγκόσμια δικτατορία», με τελικό στάδιο το «τσιπάκι» στο μέτωπο ή το δεξί χέρι.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Το λίπασμα της ψυχής


Ένα δέντρο, αν δεν το περιποιούμαστε στη ρίζα του δεν το σκαλίζουμε, δεν το ποτίζουμε, δε μπορεί να καρπίσει και να προοδεύσει. Έτσι και ο άνθρωπος, αν δεν καθαρισθεί και σκαλιστεί μέσα του, να φύγουν οί αμαρτίες και τα πάθη μέσω του πνευματικού, αν δεν θρέψει την ψυχή του με το λίπασμα του λόγου του Θεού και τη χάρη των Μυστηρίων, δεν θα καρπίσει αρετές.



Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Η δουλειά είναι ευλογία, είναι δώρο Θεού

- Γέροντα, παλιά έλεγαν: «Καλύτερα να λειώνεις σόλες παρά κουβέρτες».Τι εννοούσαν; 
-Ήθελαν να πουν: «Καλύτερα να λειώνεις σόλες δουλεύοντας παρά να μένεις στο κρεββάτι τεμπελιάζοντας». Η δουλειά είναι ευλογία, είναι δώρο Θεού. 
Δίνει ζωντάνια στο σώμα, φρεσκάδα στον νου. Εάν δεν έδινα ο Θεός την δουλειά,θα μούχλιαζε ο άνθρωπος. Όσοι είναι εργατικοί, ακόμη και στα γεράματά τους δεν σταματούν να δουλεύουν. Αν σταματήσουν την δουλειά, ενώ ακόμη έχουν δυνάμεις, μελαγχολία θα πάθουν.



O Άγιος Παΐσιος ταΐζει τον φίλο του 'Ολετ

"Είναι ο πιο στενός μου φίλος. Κάθε μεσημέρι του πηγαίνω καλούδια και φιλεύματα. 
Μόλις του δίνω κάτι να φάει, παίρνει λίγο και φεύγει, και σε λίγο έρχεται κρυφά και κρύβεται κάτω από τη ζακέτα μου. 

Όταν φωνάζω τον Όλετ αυτός φέρνει και άλλα πουλιά, φίλους του για να φάνε. Ακόμη και όταν είναι νηστικός κάθεται πολύ ώρα μαζί μου από υπακοή και από αγάπη.



Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Αν δεν υπάρχει ηρωισμός, δε γίνεται τίποτε. Και να ξέρετε, ο πιστός είναι και γενναίος»

Ἀπόσπασμα ἀπὸ τὸ βιβλίο Λόγοι Γέροντος Παϊσίου Ἁγιορείτου, τόμος Β΄, «Πνευματικὴ Ἀφύπνιση» σελ. 204-205.
Θυμᾶμαι στὸν στρατὸ τὸ σύνολο εἶχε ἕναν κοινὸ σκοπό. Προσπαθοῦσα ἐγώ, ἀλλὰ ἡ θυσία υπῆρχε καὶ στοὺς ἄλλους, ἄσχετα ἂν πίστευαν ἢ ὄχι στὴν ἄλλη ζωὴ «Γιατί νὰ σκοτωθῆ ὁ ἄλλος; Εἶναι οἰκογενειάρχης», ἔλεγαν καὶ πήγαιναν αὐτοὶ σὲ μία ἐπικίνδυνη ἐπιχείρηση.
Ο Άγιος Παΐσιος στρατιώτης στη πρώτη γραμμή.
Ἡ θυσία ποὺ ἔκαναν αὐτοὶ εἶχε μεγαλύτερη ἀξία ἀπὸ τὴν θυσία ποὺ ἔκανε ἕνας πιστός. Ὁ πιστὸς πίστευε στὴν θεία δικαιοσύνη, στὴν θεία ἀνταπόδοση, ἐνῶ αὐτοὶ δὲν γνώριζαν ὅτι δὲν πάει χαμένη ἡ θυσία ποὺ ἔκαναν καὶ ὅτι θὰ ἔχουν νὰ λάβουν γι’ αὐτὴν στὴν ἄλλη ζωή.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Ο άνθρωπος που κινείται από το συμφέρον του μόνο, είναι άχρηστος άνθρωπος»

Οι πρεσβείες του Αγίου Παϊσίου μετά πάντων ημών

Αμήν.

Καλλιτέχνης που ευλαβείται πολύ τον Άγιο Παΐσιο έχει φιλοτεχνήσει χιλιάδες πορτρέτα του

Ο Ανδρέας Πιπερίδης, γεννήθηκε στην Κατερίνη, το 1973. Από μικρός στο δημοτικό ακόμη σκιτσάριζε μορφές στα θρανία. Στα 12 του χρόνια έπιασε τα πινέλα.

Ο ίδιος λέει για τον Άγιο Παΐσιο:
«Η πρώτη μου επαφή με τον Άγιο Παΐσιο ήταν κάπου στο 1990, όταν άκουγα, εδώ στην Κατερίνη που ζω, για έναν Άγιο άνθρωπο που κατοικούσε στο Άγιον Όρος.


Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος εξηγεί την κόλαση

- Γέροντα, πως είναι η κόλαση;
- Θα σου πω μια ιστορία που έχω ακούσει:
Κάποτε ένας απλός άνθρωπος παρακαλούσε τον Θεό να του δείξει πως είναι ο Παράδεισος και η κόλαση.
Ένα βράδυ λοιπόν στον ύπνο του άκουσε μια φωνή να του λέει: «Έλα, να σου δείξω την κόλαση».
Βρέθηκε τότε σε ένα δωμάτιο, όπου πολλοί άνθρωποι κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι και στην μέση ήταν μια κατσαρόλα γεμάτη φαγητό.


Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αλλά στον Θεό

Μην έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθηση είναι εμπόδιο στη Θεία Χάρη. Όταν αναθέτουμε τα πάντα στο Θεό, αυτός «υποχρεώνεται» να μας βοηθήσει.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης



Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Ὅταν ὁ ἄνθρωπος δέν ἀγαπάει τό Θεό, μετά δέν ἀγαπάει οὔτε τούς γονεῖς του, οὔτε τό γείτονά του, οὔτε τό χωριό του, οὔτε τήν πατρίδα του· καί στό τέλος, ὁ ἄνθρωπος αὐτός εἶναι τελείως ἄχρηστος»

Θέλεις να βοηθήσεις την Εκκλησία; Διόρθωσε τον εαυτό σου ...

Αποσπάσματα από το βιβλίο: ''Τέσσερις ώρες με τον π. Παΐσιο'', του Τάσου Μιχαλά.
* Να ελέγχετε τις σκέψεις σας, να συγκρατείτε τα λόγια σας, να κυριαρχείτε στα πάθη σας, να κάνετε έργα που αντέχουν στο φως της ημέρας.
* Εάν θέλεις να βοηθήσεις την Εκκλησία διόρθωσε τον εαυτό σου, και αμέσως διορθώνεται ένα κομματάκι της Εκκλησίας. 'Εάν φυσικά αυτό το έκαναν όλοι, η Εκκλησία θα ήταν διορθωμένη.



Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Όσο περισσότερο ζει κανείς τη κοσμική ζωή, τόσο περισσότερο άγχος κερδίζει»

Πνευματικές συμβουλές Αγίου Γέροντος Παϊσίου

“…Όσο περισσότερο ζει κανείς τη κοσμική ζωή, τόσο περισσότερο άγχος κερδίζει. Μόνο κοντά στο Χριστό κανείς ξεκουράζεται, γιατί ο άνθρωπος είναι πλασμένος για το Θεό! Εκεί είναι το φυσικό του, να βρίσκεται με το Θεό…”

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ: «ά ἑωράκαμεν καὶ ἀκηκόαμεν» - Οι αναμνήσεις μου από τον Άγιο Παΐσιο (Ιερομονάχου Παϊσίου)

Το βιβλίο έγραψε ο Ιερομόναχος Παΐσιος, Πνευματικός της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων (Αριδαίας), ο οποίος έζησε 24 ολόκληρα χρόνια με τον Άγιο και ήταν εκ των πλησιεστέρων ανθρώπων του Αγίου.
Όπως λέγει στον πρόλογο του ο π. Παΐσιος:



«– Εγώ, πάτερ Παΐσιε, τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα πέρασα στις φυλακές ...»

[Γράφει ο όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης]:
Κάποτε με επισκέφθηκε ένας νεαρός πρωί-πρωί, και χτυπούσε το σιδεράκι. Έριξα μια ματιά να δω ποιος είναι, γιατί δεν ήταν η ώρα ν’ ανοίξω. Όταν είδα έναν νέο με φωτεινό πρόσωπο κατάλαβα ότι έχει πνευματικά ενδιαφέροντα και διέκοψα, διότι ήμουν απασχολημένος.

Όσιος Παΐσιος Αγιορείτης (1924-1994).
Του πρόσφερα ένα νερό, και με τρόπο τον ρωτούσα να μάθω γύρω από τη ζωή του, γιατί είχε πνευματικό περιεχόμενο, και μου άνοιξε απλά την καρδιά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου