Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Με μεγαλοπρέπεια τα εγκαίνια του Ι.Ν Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη στην Ελίκα

Το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου 2020, οι κάτοικοι της Ελίκας και της ευρύτερης περιοχής Βοιών είχαν την πνευματική χαρά και την εξαιρετική τιμή να εγκαινιαστεί στον τόπο τους, και συγκεκριμένα στον περιβάλλοντα χώρο του ιδρύματος περιθάλψεως ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες ‘’ο Άγιος Χαράλαμπος’’ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ο Ιερός Ναός του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη.



Ὁ Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς γιά τόν Οἰκουμενισμό. Ὁ Ἅγιος Παΐσιος καί Ὁσιος Ἐφραίμ Κατουνακιώτης γιά τόν Οἰκουμενισμό

Συμπερασματικά
Ἀπό ὅλα τά ἀνωτέρω συνάγεται, ὅτι ὁ Ἅγιος Πορφύριος εἶναι τελείως ἀντίθετος μέ τόν σύγχρονο συγκρητισμό, τόν οἰκουμενισμό, τήν πανθρησκεία καί τήν Νέα Ἐποχή. Ἡ διδασκαλία του εἶναι ἀπόλυτα σύμφωνη μέ τήν Ἁγία Γραφή καί τούς Ἁγίους Πατέρες. 
Μάλιστα συμφωνεῖ καί μέ ὅλους τούς σύγχρονους Ἁγίους, οἱ ὁποῖοι εἶναι, ὅλοι ἀνεξαιρέτως, ἀντίθετοι μέ τίς σύγχρονες αὐτές φοβερές αἱρέσεις καί τούς διαλόγους μέ τούς αἱρετικούς ἔτσι ὅπως αὐτοί γίνονται. Ἐνδεικτικά ἀναφέρουμε τίς θέσεις κάποιων συγχρόνων Ἁγίων μας ἐπάνω σ’ αὐτά τά θέματα.



Μαρτυρίες προσκυνητών για τον Άγιο Γέροντα Παΐσιο

Κοσκερίδου Κυριακή, Πτολεμαΐδα
Πριν 30 έτη περίπου πήγα στο Ιερό Ησυχαστήριο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» στην Σουρωτή. Εκείνη την χρονιά η κόρη μου φόρεσε παντελόνι και δεν το ήθελα καθόλου.
Όταν φθάσαμε στην Σουρωτή, είχε πάρα πολύ κόσμο. Πριν από εμένα ήταν μια μάνα με το κοριτσάκι της, η οποία ήταν έγκυος. Το κοριτσάκι κρατούσε ένα λουλούδι και το έδωσε στον γέροντα λέγοντας: 



«Γέροντα Παΐσιε, αὐτή ἡ εἰκόνα δέν εἶναι 

ὀρθόδοξη»



Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Πάντα λέω στους λαϊκούς να σταματήσουν να δουλεύουν Κυριακές και γιορτές, για να μην τους βρουν στην ζωή τους συμφορές.»

Κανονικά πριν από τον Εσπερινό της γιορτής ή της Κυριακής σταματάει κάθε εργασία. Καλύτερα είναι να δουλέψη κανείς περισσότερο την προπαραμονή, όταν αυτό μπορή να ρυθμισθή, και να μη δουλέψη μετά τον Εσπερινό της παραμονής.
Άλλο είναι να κάνη κανείς σε μια γιορτή ή την Κυριακή ένα ελαφρό πράγμα το απόγευμα, όταν είναι μεγάλη ανάγκη, αλλά και αυτό πάλι με τρόπο.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Ο άνθρωπος, όπως βλέπει την διαστροφή των άλλων, έτσι μπορεί να δη και την αρετή τους και να την μιμηθή»

Οι παρέες πολύ επηρεάζουν τα παιδιά. Εγώ, όταν ήμουν μικρός, είχα μέσα στη φύση μου την αγάπη.
Ξεκινούσα να πάω κάπου με τα ζώα και κοίταζα να βάλω και τον έναν επάνω στο ζώο, να βάλω και τον άλλον, να πάρω και τον μικρό μου αδελφό στον ώμο.
Μια φορά ένας αδελφός μου σκότωσε ένα πουλάκι κι εγώ στενοχωρέθηκα πολύ και τον μάλωσα.
Πήρα μετά το πουλάκι και το έθαψα με κλάματα. Εκείνο το διάστημα έκανα παρέα με παιδιά της ηλικίας μου.

 

 

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ: «Μύρο εκκενωθέν», γραμμένο από το πνευματικοπαίδι του, τον π. Παΐσιο τον μαθηματικό

Το βιβλίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωὴλ
Είναι έκδοσις της Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος, Προμάχων Αριδαίας, και κυκλοφόρησε μόλις χθες, επί τη εορτή του αγαπημένου μας Αγίου.

Άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του Οσίου Παϊσίου στην Κόνιτσα

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος στην Romfea.gr
Ο Όσιος Παΐσιος, η μνήμη του οποίου εορτάζεται στις 12 Ιουλίου, από τα παιδικά του χρόνια είχε το Θεό σύμμαχο, οδηγό και εμπνευστή του.
Για όλα, μόνος του ένιωθε αδύνατος και ανίσχυρος. Με το Θεό αποκτούσε ισχύ. Και όσο πιο στενοί γινόταν οι δεσμοί του με το Θεό, τόσο ισχυρότερα ήταν τα βιώματά του.

Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Παϊσίου στα Γιαννιτσά (φωτογραφίες)

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στις 19.30, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ στο πανηγυρίζον ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ωφεληθούμε από την εορτή του οσίου Παϊσίου. 
Κατ᾿ αρχήν μας δίδεται η ευκαιρία να γνωρίζουμε την ζωή του και μάλιστα από ανθρώπους που τον γνώρισαν οι ίδιοι προκειμένου να

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Θέλει παλληκαριά, για να κοπεί η κατάκριση»

-Γέροντα, τι θα με βοηθήση να μην κατακρίνω;
- Όλα είναι πάντοτε έτσι όπως τα σκέφτεσαι εσύ;
- Όχι, Γέροντα.
- Ε, τότε να λες: «Δεν σκέφτομαι πάντοτε σωστά πολλές φορές κάνω λάθος. Να, στην τάδε περίπτωση σκέφθηκα έτσι και βγήκε ότι είχα άδικο. Στην τάδε περίπτωση έκρινα και έπεσα έξω, οπότε τον αδίκησα τον άλλον. Επομένως δεν πρέπει να ακούω τον λογισμό μου».

Το Μεγαλυνάριο που έγραψε ο Άγιος Παΐσιος για την Παναγία

–Γέροντα, μπορεῖτε νὰ μᾶς ψάλετε τὸ Μεγαλυνάριο ποῦ εἴχατε γράψει γιὰ τὴν Παναγία;
–Ἔλα νὰ τὸ ψάλουμε μαζί. «Εὖρες πολλὴν Χάριν παρὰ Θεοῦ, Μῆτερ τοῦ Δεσπότου, Μεγαλόχαρη, ἀληθῶς, Κεχαριτωμένη, ὡς Γαβριὴλ ἐβόα, Βασίλισσα Ἀγγέλων, φρούρει τοὺς δούλους σου». 
Νὰ σοὺ πῶ τώρα καὶ ἕνα δογματικό: Ἡ Παναγία ἦταν Κόρη καὶ Μητέρα, Δούλη καὶ Βασίλισσα, Βασίλισσα ὅλου του κόσμου. Χωράει στὸν νοῦ τοῦ ἀνθρώπου αὐτό; Καὶ ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου εἶναι κάτι τὸ ὑπερφυσικό, ἔξω της λογικῆς.

«- Γέροντα Παΐσιε, πως είναι η Παναγία;» 

 

 

 

Ο Γέροντας Παΐσιος και ο.... Δόκιμος με την γραβάτα

...Τον Νοέμβριο του 1965 ήρθε στην Σκήτη, για να γίνει μοναχός, ένας νέος θεολόγος. Ο Πατήρ Παΐσιος, βλέποντάς τον να φοράει γραβάτα, του την έβγαλε και την έδεσε σε ένα γαϊδουράκι. Και στην συνέχεια προσπάθησε με διάφορους τρόπους να τον βοηθήσει να αποβάλει το κοσμικό πνεύμα και την τάση για εξωτερική προβολή, ώστε να μπορέσει να γίνει μοναχός. 
Μια φορά, για παράδειγμα, έκανε το εξής: Επειδή τον έβλεπε να χαίρεται, όταν άκουγε ότι υπήρχε η σκέψη να ανατεθεί η επάνδρωση κάποιων Μονών σε νέους θεολόγους, μεταξύ των οποίων έβαζε και τον εαυτό του, ο Πατήρ Παΐσιος πήρε και έγραψε μαζί και με άλλους μοναχούς -για να μη διακρίνεται ο γραφικός χαρακτήρας- ένα σημείωμα σε καθαρεύουσα γλώσσα σαν «επίσημη πρόσκληση».

12 Ιουλίου 2019: Βοήθεια μας ο Άγιος Παΐσιος

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α ́. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Τῶν Φαράσων τὸν γόνον, καὶ τοῦ Ἄθωνος κλέϊσμα, καὶ τῶν ἀπ᾿ αἰῶνος ὁσίων, μιμητὴν καὶ ἰσότιμον, Παΐσιον τιμήσωμεν πιστοί, τὸ σκεῦος χαρισμάτων τὸ μεστόν, ὡς φυλάσσοντα ἐκ πάντων τῶν λυπηρῶν, τοὺς πίστει ἀνακράζοντας, δόξα τῷ δεδωκότι σοι ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ ́. Θείας πίστεως.
Ὥσπερ ἄγγελος, φανεὶς ἐν κόσμῳ, ἐν τοῖς ἔτεσι, τοῖς τελευταίοις, χριστομίμητε Παΐσιε ὅσιε, ἀσκητικῶς γὰρ βιώσας ἐν Ἄθωνι, ὡς παμφαέστατος ἥλιος ἔλαμψας, καὶ κατηύγασας, πιστῶν τὰ πλήθη τῇ χάριτι, τοῖς ῥήμασι σημείοις καὶ τοῖς θαύμασι.

Ο Άγιος Παΐσιος για τις προσυνοδικές διασκέψεις της Πανορθοδόξου Συνόδου

Ἅγιος Παΐσιος γιὰ τίς προσυνοδικὲς διασκέψεις τῆς Πανορθοδόξου Συνόδου: 
«Καταλαβαίνετε τί πάει νὰ γίνη; Θὰ φύγη ἡ παράδοση καὶ θὰ μείνει ἡ παράβαση! Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρὸ εἶναι αὐτό;»
Τὴν ἴδια ἐποχὴ ἔγιναν προσυνοδικὲς διασκέψεις μὲ σκοπὸ τὴν προετοιμασία μιᾶς νέας Πανορθοδόξου Συνόδου, καὶ ἀνάμεσα στὰ θέματα ὑπῆρχαν πολλὲς προτάσεις ἀντίθετες μὲ τὴν Ὀρθόδοξη παράδοση. Ὅταν ὁ Γέροντας τὰ πληροφορήθηκε αὐτά, ἀνησύχησε πολὺ καὶ μιλοῦσε μὲ πόνο ψυχῆς.

Ο γέρων Παΐσιος και η μανία των Ζηλωτών

πρεσβ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΑΤΣΗ
Ο Γέροντας, παρόλο που η ασκητικότητά του ήταν παραδεκτή από όλους, αντιμετώπισε πολλές φορές την μανία των ζηλωτών του Αγίου Όρους και τα πικρά σχόλια των ζηλότυπων μοναχών, των εγγύς και των μακράν.
 Ήταν μέσα στο σχέδιο του Θεού να πικραθεί από τους ίδιους τους αγιορείτες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μέσα στο Άγιον Όρος δεν υπήρχαν μοναχοί που τον αγαπούσαν και τον συμβουλεύονταν. Κάθε άλλο.

Γέροντας Αρσένιος Κατερέλος: Ραδιοφωνική συνέντευξη για την Αγία Ευφημία και τον Άγιο Γέροντα Παΐσιο (mp3)

Εγκαίνια Ι. Ναού Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία, στην Μικρή Μαντίνεια Μάνης (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 7 Ιουλίου 2019 στη Μ. Μαντίνεια Μάνης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, συμπαριστούμενος και από τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο, τέλεσε τα εγκαίνια του νέου Ι.Ναού των Αγίων Παϊσίου του Αγιορείτου και Αγίου Ιακώβου του εν Ευβοία, σε κλίμα ιερής κατάνυξης και ευλάβειας με την παρουσία πολλών ιερέων και πλήθος κόσμου.
Την παραμονή έγινε υποδοχή ιερών λειψάνων για την εναπόθεση στο ‘’φυτόν’’ της Αγίας Τραπέζης, τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου ο Μητροπολίτης Μάνης μίλησε για τις οσιακές μορφές των αγίων Παϊσίου και Ιακώβου αναφέροντας διδακτικά περιστατικά από τον βίο τους.

 

 

 

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Δεν χρειάζεται να δίνουμε εξηγήσεις. Είτε σφάλλουμε είτε όχι, να ζητούμε συγχώρηση»

Δεν χρειάζεται να δίνουμε εξηγήσεις. Είτε σφάλλουμε είτε όχι, να ζητούμε συγχώρηση. Έτσι ταπεινωνόμαστε και χαριτωνόμαστε. Αν άδικα κατηγορούμαστε, ας υπομένουμε την αδικία με χαρά να ξεπληρώσουμε καμμία αμαρτία

 

 

Ο Άγιος Παΐσιος για το θέμα της νηστείας πριν τη Θεία Κοινωνία

Επιστολή του Αγίου Παϊσίου σε πνευματικό του τέκνο

Εν Ι.Μ. Στομίου, τη 16-11-60 (;)
Εν Χριστώ αδελφέ Π, χαίρε εν Κυρίω πάντοτε.
Έλαβα την επιστολήν σας, αλλά δεν σας απήντησα αμέσως, διότι είχα σκοπόν να κατέβω για δουλειά στα Ιωάννινα και με την ευκαιρίαν να σας συναντήσω. Δυστυχώς όμως δεν κατόρθωσα, δι’ αυτό εθεώρησα καλόν να σας γράψω ολίγα σχετικά με τα γραφόμενά σας περί Μακράκη. 
Φυσικά, τον Μακράκην δεν εγνώρισα, αλλά έχω υπ’ όψιν μου τις φοβερές του πλάνες. Οπαδούς του δε έχω γνωρίσει πολλούς (πλανεμένους), εκ των οποίων είναι και ο κ.Χ.Κ., διά τον οποίον αναφέρει και το περιοδικόν «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη», τον οποίον χτυπά και ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος.

Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία

– Γέροντα, πώς να προετοιμάζομαι για τη Θεία Κοινωνία;
– Πάντοτε πρέπει να είναι έτοιμος κανείς, αλλά, όταν πρόκειται να κοινωνήσει, καλά είναι να κάνει κάτι περισσότερο από τα πνευματικά που κάνει συνήθως, για να ετοιμασθεί καλύτερα. 
Πολύ θα σε βοηθήσει να διαβάζεις την Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως και στο κελλί σου. Έτσι θα την καταλαβαίνεις καλύτερα και θα νιώθεις περισσότερο την αμαρτωλότητά σου.

Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία

Ποσο αληθινο...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου