Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Όταν καθαρίση την καρδιά του ο άνθρωπος, συγκινείται, διαλύεται, τρελλαίνεται ...»

Όταν καθαρίση την καρδιά του ο άνθρωπος, συγκινείται, διαλύεται, τρελλαίνεται, γιατί βλέπει τις ευεργεσίες, τις καλωσύνες του Θεού , που όλους τους αγαπά το ίδιο.
Πηγή

Η Γερόντισσα Μακρίνα με τους Αγίους Πορφύριο και Παΐσιο

Ή Γερόντισσα Μακρίνα ευλαβείτο πολύ καί δύο άλλους συγχρόνους μερισματούχους Γέροντες, τούς μακαριστούς π. Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη (1906- 1991) καί π. Παΐσιο Άγιορείτη (1924-1994). 
Τον π. Πορφύριο επισκέφτηκε τό 1984 στήν Αθήνα, μέ σκοπό να τού ζητήσει να «σταυρώση» τό χέρι της, όπου είχε πάθη κάταγμα, γιά να αποφυγή την επέμβαση, επικίνδυνη λόγω τού διαβήτου της.

Ο Άγιος Παΐσιος για τη χήρα που φιλοξένησε τον Προφήτη Ηλία

Είμαστε παιδιά του Θεού και είναι καθήκον μας να κάνουμε το καλό, γιατί ο Θεός είναι όλος αγάπη. Είδες η χήρα που φιλοξένησε τον προφήτη Ηλία; Ειδωλολάτρης ήταν, αλλά τι αγάπη είχε μέσα της! 
Όταν ο Προφήτης πήγε και της ζήτησε ψωμί, του είπε: «Έχουμε λίγο λάδι και αλεύρι• αυτό θα φάω με τα παιδιά μου και μετά θα πεθάνουμε». Δεν του είπε: «Δεν έχουμε να σου δώσουμε».

Άγιος Παΐσιος Άγιορείτης: «Τό κεράκι εἶναι μία κεραία πού μᾶς φέρνει σέ ἐπαφή μέ τόν Θεό»

-Γέροντα, όταν ανάβουμε ένα κεράκι, λέμε ότι είναι γι᾿ αυτόν τον σκοπό;
–Το ανάβεις που το στέλνεις; Δεν το στέλνεις κάπου; Με το κεράκι ζητούμε κάτι από τον Θεό. 
Όταν το ανάβης και λές «γι᾿ αυτούς που πάσχουν σωματικά και ψυχικά και γι᾿ αυτούς που έχουν την πιο μεγάλη ανάγκη», μέσα σ᾿ αυτούς είναι και οι ζώντες και οι κεκοιμημένοι.

«- Γέροντα, τι είναι η πνευματική συγγένεια;»

- Γέροντα, χθες μας είπατε ότι όλους τους ανθρώπους που είδατε αυτές τις ,μέρες τους νιώσατε αδέλφια. Πώς είναι η πνευματική συγγένεια; 
- Με όλους τους ανθρώπους είμαστε κατά σάρκα αδέλφια. Όλοι είμαστε αδέλφια και όλοι δούλοι του Θεού και οι πιστοί είμαστε επιπλέον κατά Χάριν παιδιά του Θεού, εξαγορασμένοι με το θεϊκό αίμα του Χριστού μας.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Γνώρισα εκ πείρας ότι σ’ αυτή τη ζωή οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Τρίτη δεν υπάρχει -ή στη μια θα είναι ή στην άλλη»

Ο καλός και ο κακός λογισμός

Ρωτήσαμε μια μέρα το Γέροντα για το εξής πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε: «Γέροντα, μας λέτε συνέχεια να έχουμε καλό λογισμό, θα σας πούμε όμως, μια περίπτωση, για να δούμε τι μας συμβουλεύετε να απαντού­με. Έρχονται μερικοί άνθρωποι και μας λένε:
– Ο τάδε ιερέας παίρνει πολλά λεφτά από τα μυστήρια, ο δείνα καπνίζει πολύ τσιγάρο και πηγαίνει στα καφενεία, ο άλλος λένε πως είναι ανήθικος και, γενικά, βγάζουν ένα δριμύ κατη­γορητήριο εναντίον των κληρικών και μάλιστα παρουσιάζουν μαζί κι αποδείξεις των όσων λένε.

Οι Τρεις Άγιοι του Πόνου και της Ελπίδας

Είναι βαθειά πεποίθηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι κάθε εποχή έχει τους δικούς της Αγίους και ότι δεν υπάρχει εποχή χωρίς Αγίους. Ο Άγιος της κάθε εποχής είναι η ζωντανή απόδειξη και κατάδειξη της Χάριτος του Χριστού, της αγάπης του Πατρός και της κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος εν τόπω και χρόνω, ανάμεσά μας. 
Όταν ένας Άγιος φεύγει από τον κόσμο αυτό για την ουράνια κατοικία του, αφήνει στην γενιά που τον γνώρισε το προνόμιο του Ιωάννου του Ευαγγελιστού. Να μπορεί η γενιά αυτή να αναφωνεί το «όν ακηκόαμεν, όν έωρακαμεν τοις οφθαλμοίς ημών, ον εθεασάμεθα, και αι χείρες ημών εψηλάφησαν» (Α΄Ιω. 1,2).

«Η Παναγία ήρθε και μου έδωσε αυτό το σταφύλι και τον άρτο... Δοκίμασε!»

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους Γέροντας Χριστόδουλος μας διηγείται:
Ο Άγιος Παΐσιος συνήθιζε να έρχεται στις αγρυπνίες της Μονής μας όπου καθόταν στο στασίδι απέναντι από την εικόνα της Φοβεράς Προστασίας.
Οι αδελφοί μοναχοί επίσης τον επισκέπτονταν συχνά, καθώς βέβαια και πλήθος προσκυνητών, που φιλοξενούνταν στη Μονή μας. Όμως κάποια περίοδο - ήταν η χρονιά που είχε τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου - πέρασαν σαράντα ημέρες χωρίς να φανεί, χωρίς να ανοίγει την πόρτα της καλύβης, χωρίς να δώσει κανένα σημείο ζωής, γεγονός που μας δημιούργησε ανησυχία. 

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Πρώτα να προσεύχεσαι για τους εχθρούς σου, έπειτα για τους πάσχοντες και τελευταία για τους οικείους σου»

Θεμελίωση ναού Οσίου Παϊσίου στη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό ο πρώτος στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου Ιερός Ναός προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και των λοιπών οσίων του 20ου αιώνος, το εσπέρας της 11ης Ιουλίου ε.έ.
Ο θεμελιωθείς Ιερός Ναός ευρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης- Αγίας Παρασκευής στη Νέα Βύσσα, δίπλα στη παραμεθόριο και αντίκρυ στην Αδριανούπολη.

Αρχιερατικός Εσπερινός Αγίου Παϊσίου στα Γιαννιτσά (φωτογραφίες)

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019, στις 19.30, τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ στο πανηγυρίζον ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου της ενορίας Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ωφεληθούμε από την εορτή του οσίου Παϊσίου.

Εγκαίνια Ναού Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου στην Πάτρα

Τόν δεύτερο Ναό, ἀφιερωμένο στόν Ὃσιο Παΐσιο τόν Ἁγιορείτη, στήν Ἱερά Μητρόπολη Πατρῶν, ἐγκαινίασε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, τήν Παρασκευή 12 Ἰουλίου 2019.
Ὁ Ἱερός Ναός ἀνηγέρθη στό χωριό Ἃγιος Δημήτριος Τριταίας Ἀχαΐας, ἀπό τήν εὐσεβῆ οἰκογένεια Παναγιώτου Ζαχαρόπουλου καί ἂλλους φιλαγίους ἀδελφούς.

Άξιον Εστί σε ήχο πλ. Δ’, το αγαπημένο του Αγίου Παϊσίου

Το «Άξιον Εστι» του Χαράλαμπου Παπανικολάου σε ήχο πλ. Δ’, που ήταν το αγαπημένο του Αγίου Παϊσίου, όπως το έψαλαν οι Πατέρες της Μονής Βατοπαιδίου στο Συνοδικό της Μονής, τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 κατά την επίσκεψη του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Ειρηναίου.
 
 

Γέροντας Παίσιος ο Αγιορείτης (1924-1994), Ο Ασυρματιστής του Στρατού και του Θεού

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο άγιος των ημερών μας, Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ μιλάει για την οσιακή βιοτή και τα θαύματα του αγίου των ημερών μας, Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Η συνέντευξη δόθηκε στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου με αφορμή την πανήγυρη του αγιορείτη Οσίου.

Συνέντευξη Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού για τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη

Ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, παραχώρησε συνέντευξη, η οποία αναφερόταν στη ζωή, το έργο και τα θαύματα του Αγίου Παϊσίου στον π. Φλωρίν Βόντα, η οποία και μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Άλμπα Ιουλία του Πατριαρχείου της Ρουμανίας.

«Ο Άγιος Παΐσιος με έβγαλε από την κόλαση που ζούσα»

«Ο Άγιος Παΐσιος με έβγαλε από την κόλαση που ζούσα» – Ομιλεί ο κ. Αθανάσιος Ρακοβαλής, Φυσικός – Αγιογράφος.
 
 

Ο όσιος Παΐσιος, ένας παγκόσμιος άνθρωπος

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Μαντζαρίδης μιλάει σε εκδήλωση της Ενωμένης Ρωμιοσύνης προς τιμήν του οσίου Παϊσίου με θέμα: ''Ο Όσιος Παΐσιος, ένας παγκόσμιος άνθρωπος''. 
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016.

Γέροντας Παΐσιος: αυτός που έκρυβε επιμελώς τον εαυτό του

Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Είναι πολύ δύσκολο πράγμα να μιλήσει κανείς για έναν άνθρωπο, και ιδίως όταν αυτός ο άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος του Θεού με όλη τη σημασία της λέξεως. 
Και τη δυ­σκολία αυτή επιτείνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι αυτοί του Θεού, και ιδιαίτερα αυτός ο Γέροντας για τον οποίο μιλήσαμε απόψε, καθώς κρύβουν τον εαυτό τους από τα μάτια των ανθρώπων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Όσοι είναι καλοί άνθρωποι, αλλά είναι εκτός Εκκλησίας θα σωθούν;

Ερώτηση: 
Μόλις τελείωσα το βιβλίο: Οι Γκουρού, ο νέος, και ο Γέροντας Παΐσιος. Είχα υπαλλήλους που δούλευαν για μένα που ήταν ινδουιστές από την γέννηση τους, που ήταν καλοί άνθρωποι. Θα μπορούσα να πω πως είμαι περισσότερο αμαρτωλός απ' ότι αυτοί, ειδικά επειδή είμαι Ορθόδοξος.
Πως μπορεί αυτή η κατάσταση να υπάρχει, καλοί και δίκαιοι άνθρωποι εξαιτίας του μέρους που γεννήθηκαν να μην έχουν πιθανότητα να γνωρίσουν τον Χριστό; Είναι δαιμονισμένοι; Αν είναι τότε φοβάμαι πως είμαι και εγώ, αφού είναι πραγματικά καλύτεροι, πιο ταπεινοί από εμένα. Αυτή η απορία με ανησυχεί πολύ. Ελπίζω να μπορείτε να μου απαντήσετε. Συγγχωρέστε με.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου