Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

 «Τον άγιο Παΐσιο δεν ξέρω;» – Αληθινή Ιστορία

Τον άγιο Παΐσιο δεν ξέρω, πατέρα; Δεν έχουμε την εικόνα του στο σπίτι μας;
– Σεισμός!
Πετάχτηκε αλαφιασμένη.
– Σεισμός!
Έτρεμε ολόκληρη. Απ’ τις φωνές και την τρομάρα της ξύπνησε κι ο άντρας της.
– Τι φωνάζεις έτσι, Γιώτα; Τι έπαθες;
– Ο σεισμός… το σπίτι μας… γκρεμίστηκε…



Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Ο γλυκός κατήφορος είναι εύκολος

- "Γιατί, Γέροντα, ενώ κάνουμε τόσο δύσκολα το καλό, πέφτουμε τόσο εύκολα στο κακό;";
- "Γιατί για το καλό πρέπει πρώτα ο ίδιος ο άνθρωπος να βοηθήση, να αγωνισθή, ενώ στο κακό βοηθάει ο διάβολος.
Ύστερα, οι άνθρωποι δεν μιμούνται το καλό ούτε έχουν καλούς λογισμούς. Πολλές φορές φέρνω το εξής παράδειγμα στους λαϊκούς:


Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Η φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων

Στὴ δύσκολη ἐποχή μας ἀκόμα καὶ οἱ λεγόμενοι συνειδητοὶ χριστιανοί, ποὺ γιὰ τοὺς ἄλλους ἔχουν εὔκολες τὶς συμβουλές, ἐπιλέγουν νὰ ἀναθέτουν τὴ φροντίδα τῶν γερασμένων γονέων τους σὲ κάποιο ἵδρυμα 
ἢ σὲ κάποια ἀλλοδαπὴ γυναίκα, ἡ ὁποία βρίσκεται στὴν Χώρα μας, γιὰ νὰ ἐξασφαλίσει τὸ ψωμὶ τῶν πεινασμένων παιδιῶν της, προφασιζόμενοι ὅτι οἱ ἴδιοι δὲν μποροῦν νὰ τοὺς περιποιηθοῦν. 

Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: «Οι διαφορετικοί χαρακτήρες δημιουργούν αρμονία. Αλίμονο, αν ήσασταν ίδιοι χαρακτήρες!»

Μου λένε μερικοί άνδρες: «Δεν συμφωνώ με την γυναίκα μου -είμαστε αντίθετοι χαρακτήρες. Άλλος χαρακτήρας εκείνη, άλλος εγώ! Πώς κάνει τέτοια παράξενα πράγματα ο Θεός; 
Δεν θα μπορούσε να οικονομήσει μερικές καταστάσεις έτσι, ώστε να ταιριάζουν τα ανδρόγυνα, για να μπορούν να ζουν πνευματικά;». «Δεν καταλαβαίνετε, τους λέω, ότι μέσα στην διαφορά των χαρακτήρων κρύβεται η αρμονία του Θεού;

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Η γκρίνια έχει κατάρα. Είναι σαν να καταριέται ο ίδιος ο άνθρωπος τον εαυτό του»

Γέροντα, πού οφείλεται η γκρίνια και πώς μπορείς να την αποφύγης;
– Στην κακομοιριά οφείλεται και με την δοξολογία την κάνει κανείς πέρα. Η γκρίνια γεννά γκρίνια και η δοξολογία γεννά δοξολογία. 
Όταν δεν γκρινιάζη κανείς για μια δυσκολία που τον βρίσκει, αλλά δοξάζη τον Θεό, τότε σκάζει ο διάβολος και πάει σε άλλον που γκρινιάζει , για να του τα φέρη όλα ανάποδα. Γιατί, όσο γκρινιάζει κανείς, τόσο ρημάζει.

Ο Άγιος Γεώργιος φροντίζει για την Πανήγυρη

Στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου «Φανερωμένου», ο υποτακτικός του Χατζη-Γεώργη, ο Γερο-Ευλόγιος, κάποτε στην Πανήγυρη του Αγίου δεν μπόρεσε να βρη ψάρια και άφησε το θέμα αυτό στον Άγιο Γεώργιο να το φροντίση.
 Την παραμονή λοιπόν ακούει, ξαφνικά, χτυπήματα στην πόρτα από ζώο. Βγαίνει έξω και τί να ιδή! Ένα ζώο φορτωμένο με ψάρια καλά, εβδομήντα οκάδες! Δόξασε τον Θεό και ευχαρίστησε τον Άγιο. Ταχτοποίησε μετά το ζώο, το οποίο ήρθε από μακριά μόνο του – το είχε οδηγήσει ο Άγιος Γεώργιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου