Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

 Ο συμβολισμός του μηνός Μαρτίου στη ζωή του Αγίου Παϊσίου

 PaisiosAgioreitis25

ΠΑΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εισαγγελέως Εφετών Αθηνών στην Romfea.gr


Διελθόντος του μηνός Μαρτίου, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο μήνας αυτός είναι θαυμαστώς αρμοσμένος με ικανά «σημεία» από την αγγελική επί γης ζωή του Αγίου Παϊσίου.

Αν και όλος ο βίος του Αγίου Παϊσίου ήταν θαυμαστός και ο ίδιος ήταν «θεοφόρος ασκητής και πολυχαρισματικόν όργανον της Παναγίας Τριάδος» (ως γέγραπται στην Πατριαρχιακή και Συνοδική Πράξη αναγραφής του στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας), εν τούτοις και τον ως άνω μήνα αξιώθηκε θείων σημείων και προσωπικών γεγονότων.

Αφορμή για το μικρό αυτό κείμενο υπήρξε ένα περιστατικό που αναφέρεται στον Άγιο Παΐσιο, ότε υπηρετούσε (με το όνομα Αρσένιος Εζνεπίδης) την στρατιωτική του θητεία ως ασυρματιστής και περιέχεται στο εξόχως υπέροχο και μοναδικώς ακριβές βιβλίο για τον βίο του Αγίου, το οποίο συνέγραψε η Αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», την οποία, ως εις τον πρόλογο αυτού αναγράφεται, «επί είκοσι οκτώ έτη την καθοδηγούσε και ποικιλοτρόπως την ευεργέτησε» («Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», έκδ. του ως άνω Ιερού Ησυχαστηρίου, Βασιλικά Θεσ/κης, 2015).

Αναφέρεται, λοιπόν, στο βιβλίο (όπ.π., σελ. 80), ότι ο διοικητής του τον είχε στείλει στη Ναύπακτο προς επισκευή των ασυρμάτων. Επιστρέφοντας στη μονάδα του, ημέρα Παρασκευή κατά το σούρουπο, πέρασε έξω από μία Εκκλησιά, που την ώρα εκείνη γινόταν η Ακολουθία των Χαιρετισμών. Ο Άγιος Παΐσιος αν και λαχταρούσε να μπεί στην Εκκλησία και να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας, ήταν αδύνατο να το κάνει γιατί δεν μπορούσε να αφήσει έξω έστω και επ’ ολίγον αφύλακτους τους ασυρμάτους. Τότε, τον έπιασε το παράπονο και μονολογούσε: «Παναγία μου, πως κατήντησα έτσι; Να έχω πέντε μήνες να πάω στην Εκκλησία!» Και έκλαιγε σαν μικρό παιδί». 

Και το γεγονός είχε λάβει χώρα στις 11 Μαρτίου 1949, ημέρα Παρασκευή,  της πρώτης εβδομάδος της Τεσσαρακοστής, ότε τελείτο στις Εκκλησίες η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών.  Κατ’ ευτυχή, και θεία (;) σύμπτωση, και φέτος η Α΄ Στάση των Χαιρετισμών  συνέπεσε,  πράγμα μάλλον σπάνιο,  την ίδια ακριβώς ημερομηνία με αυτήν του Αγίου Παϊσίου: 11 Μαρτίου 2022

Εξάλλου, ίδιο μήνα Μάρτιο και συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου 1954, ο μοναχός της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αρσένιος «εκάρη μοναχός με ρασοευχή, και έλαβε το όνομα Αβέρκιος»  (όπ.π., σελ. 125). Μάλιστα αναφερέται στο πάνυ υπέροχο ως άνω βιβλίο της Αδελφότητας, ότι ο Ηγούμενος της Μονής βλέποντας την πολύ μεγάλη αγωνιστικότητα του δόκιμου μοναχού Αρσένιου, παρότι οι δόκιμοι έμεναν ως δόκιμοι ένα έως τρία χρόνια, «μετά από επτά μήνες του πρότεινε να τον κάνη κατ’ ευθείαν μεγαλόσχημο [μοναχό]». Όπερ, όμως, δεν δέχτηκε ο ταπεινός Αρσένιος, και έτσι εκάρη απλός μοναχός.

Στις του ιδίου μήνα Μαρτίου 1957, στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, ο πατήρ Αβέρκιος «έγινε σταυροφόρος μοναχός με το όνομα «Παΐσιος» (όπ.π., σελ. 147). Ανάδοχος στην κουρά του, ήταν «ο γερο-Σάββας, ένας ευλαβέστατος Γέροντας που ζούσε πενήντα χρόνια στην Μονή». Το όνομα «Παΐσιος» το πρότεινε ο συντοπίτης του Αγίου Παϊσίου, ο παπα-Συμεών, ο οποίος ως Φαρασιώτης ήθελε με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τον Φαρασιώτη Επίσκοπο Παΐσιο Β΄. 

Ακόμη, μήνα Μάρτιο 1967, ο Άγιος Παΐσιος επέστρεψε στην Σκήτη των Ιβήρων όπου μόναζε (Ιβηρητική Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου), μετά την πολύ δύσκολη εγχείρηση στην οποία υπεβλήθη στους πνεύμονες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης (όπ.π., σελ. 276). Όμως, παρότι ήταν σε ανάρρωση επέδειξε τεράστια φροντίδα για να βρεθεί  «λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα των Αδελφών» που ήθελαν να βρουν έναν τόπο για ανέγερση Μονής, και τον βρήκαν με την αμέριστη βοήθειά του στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκεί που σήμερα είναι η Ιερά Μονή, το Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου,  όπου και ο τάφος του Αγίου.

Περαιτέρω, στις 29 Μαρτίου 1971, ημερομηνία που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Οσιομαρτύρων Ιωνά και Βαραχησίου (στους οποίους ήταν αφιερωμένος ο Ι. Ν. των Φαράσων) ο προστάτης άγιός του, ο και νονός του,  ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, εμφανίσθηκε στον Άγιο Παΐσιο και του παρέσχε μάλιστα έμμεση πληροφορία ότι «είναι αναπαυμένος που τα ιερά του Λείψανα είχαν μεταφερεθεί στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου» (όπ.π., σελ. 314), μετά την ανακομιδή αυτών, μερίμνη του  Αγίου Παϊσίου, από την Κέρκυρα.

Τέλος, στις 26 Μαρτίου 1984, όπως μαρτυρείται στο βιβλίο (όπ.π., σελ. 425-426), ενώ ο Άγιος Παΐσιος «προσευχόταν όρθιος μπροστά στις εικόνες του κελιού του, είδε ξαφνικά τον Χριστό και την Παναγία να κινούνται μέσα στις εικόνες Τους, σαν ζωντανοί!» και αμέσως έπεσε να τους προσκυνήσει λέγοντας: «Χριστέ μου, ευλόγησέ με! Παναγία μου ευλόγησέ με!», ενώ ταυτόχρονα πλημμύρισε το κελάκι του «από μία ευωδία τόσο έντονη, ώστε ευωδίαζε ακόμη και το κατασκονισμένο χαλάκι που ήταν μπροστά στο κρεββάτι του». 

Υπενθυμίζοντες αυτά που ο Άγιος Παΐσιος είχε γράψει για τον Άγιο Αρσένιο, ότι δηλαδή «είναι φυσικό, νομίζω, να βοηθάη περισσότερο τώρα απ’ ό,τι βοηθούσε όταν ζούσε στην γη, διότι τώρα πια βρίσκεται κοντά στον Ουράνιο Πατέρα και σαν παιδί Του, με παρρησία που είχε αποκτήσει από πριν, μπορεί να παίρνη άφθονη Χάρη και να καταφθάνη αμέσως στους πονεμένους ανθρώπους, για να τους βοηθάη» (Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, έκδ.Ιερού Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2016, σελ. 116-117), μπορεί να επικαλούμεθα με πίστη και ευλάβεια τον Θεοφόρο Άγιο Παΐσιο, ο οποίος δεν θα τρέχει με τα πόδια και δεν θα λαχανιάζει, «αλλά [θα] πετάει άνετα σαν Άγγελος από την μιά άκρη  του κόσμου στην άλλη και μπορεί να προλαβαίνη όλους τους πιστούς που τον επικαλούνται με ευλάβεια» (όπ.π., σελ. 117). 

ΠΗΓΗ https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/49218-o-symvolismos-tou-minos-martiou-sti-zoi-tou-agiou-paisiou

 

 

μα τόσο κοντά είμαστε στα γεγονότα ; κατεβάζουν τον ένα από τους τέσσερεις μιναρέδες της ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ

Τουρκία: Αποσυναρμολογούν μιναρέ της Αγίας Σοφίας, εντοπίστηκαν ρωγμές 
Αποσυναρμολογείται ο ένας από τους τέσσερις μιναρέδες που περιβάλλουν την Αγία Σοφία, καθώς διαπιστώθηκαν σε αυτόν ρωγμές.

Τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή έργων ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, και στο πλαίσιο αυτό είχε προαναγγείλει την αποσυναρμολόγηση του πρώτου μιναρέ, του επονομαζόμενου μιναρέ του Βαγιαζίτ του Β', και την επανατοποθέτησή του αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές....
Δημοσίευμα για την Αγία Σοφία στην τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet
Αναφορικά με τις χαλύβδινες σκαλωσιές, όπως και την κατασκευή πύλης εισόδου για τους επισκέπτες, ο Τούρκος καθηγητής ανέφερε ότι οι κατασκευές αυτές είναι προσωρινές και έχουν σκοπό την ασφάλεια των επισκεπτών από τυχόν πτώση υλικού κατά τη διάρκεια των εργασιών..
Περισσότερα στον ΣΎΝΔΕΣΜΟ
 
 
 
 

ο Τελώνης , ο Φαρισαίος και τα Τελώνια της "Βουλής"

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας 
Είναι καιροί που οι άνθρωποι εξ επίτηδες μπερδεύουν τον ρόλο του Τελώνη και του Φαρισαίου μέσα στην προσπάθεια τους να κρύψουν τις " πομπές "  και τα πάθη τους .
Όσο για την "Βουλή" είναι το θέλημα του Έθνους και του καθενός χωριστά να πορευθεί σύμφωνα με την συνείδηση και την θέση που κατέχει στην κοινωνία με διαβατήριο το Αυτεξούσιο του που θα τον πάει στην κόλαση ή τον παράδεισο.

 ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΦΟΥΡΝΙΆΣ 
" Τί είναι τα «τελωνία» τα οποία περνά η ψυχή μετά το θάνατο;
Την τρίτη ημέρα, η ψυχή διέρχεται από λεγεώνες πονηρών πνευμάτων που παρεμποδίζουν την πορεία της και την κατηγορούν για διάφορες αμαρτίες, στις οποίες αυτά τα ίδια την είχαν παρασύρει. Σύμφωνα με διάφορες θεϊκές αποκαλύψεις υπάρχουν είκοσι τέτοια εμπόδια, τα επονομαζόμενα «τελώνεια», σε καθένα από τα οποία περνά από δοκιμασία κάθε μορφή αμαρτίας" Περισσότερα στο
Τι πρόκειται να συμβεί ιστορικά με την δική μας γενιά - φουρνιά;
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ το βδέλυγμα  με εκκωφαντικό τρόπο θα το καταργήσει αργά ή γρήγορα και θα μείνει πάνω στο χαρτί , όμως στην ιστορία αυτής της περιόδου η  εκκλησιαστική και η πολιτική ηγεσία και ι καθένας από εμάς  θα έχουν στοχοποιηθεί πνευματικά δηλ. τι έκαναν ή τι δεν έκαναν ή τι μπορούσαν να κάνουν περισσότερο για να μην μαυρίσουν οι σελίδες της ιστορίας αυτού του Έθνους κάτω από τον Ουρανό.
 Προς  το παρόν θα αρχίσουμε όλοι μας  να μοιράζουμε τίτλους ως Τελώνη και Φαρισαίου , είναι βλέπετε και το καρναβάλι και ταιριάζει αυτό γάντι .
Πάμε όμως σε λίγα 24ωρα πάλι σε αυτό  που θα ζήσουμε δηλ.την Κυριακή του  Τελώνου και του  Φαρισαίου. 
Ο ευαγγελιστής Λουκάς, με τρόπο λιτό, αλλά σαφέστατο, διέσωσε την παραβολή του Τελώνη και του Φαρισίαου, ως εξής:
«Εἶπε δὲ καὶ πρός τινας τοὺς πεποιθότας ἐφ᾿ ἑαυτοῖς ὅτι εἰσὶ δίκαιοι, καὶ ἐξουθενοῦντας τοὺς λοιπούς, τὴν παραβολὴν ταύτην· ἄνθρωποι δύο ἀνέβησαν εἰς τὸ ἱερὸν προσεύξασθαι, ὁ εἷς Φαρισαῖος καὶ ὁ ἕτερος τελώνης. ὁ Φαρισαῖος σταθεὶς πρὸς ἑαυτὸν ταῦτα προσηύχετο· ὁ Θεός, εὐχαριστῶ σοι ὅτι οὐκ εἰμὶ ὥσπερ οἱ λοιποὶ τῶν ἀνθρώπων, ἅρπαγες, ἄδικοι, μοιχοί, ἢ καὶ ὡς οὗτος ὁ τελώνης· νηστεύω δὶς τοῦ σαββάτου, ἀποδεκατῶ πάντα ὅσα κτῶμαι. Καὶ ὁ τελώνης μακρόθεν ἑστὼς οὐκ ἤθελεν οὐδὲ τοὺς ὀφθαλμοὺς εἰς τὸν οὐρανὸν ἐπᾶραι,
ἀλλ᾿ ἔτυπτεν εἰς τὸ στῆθος αὐτοῦ λέγων· ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ. Λέγω ὑμῖν, κατέβη οὗτος δεδικαιωμένος εἰς τὸν οἶκον αὐτοῦ ἢ γὰρ ἐκεῖνος· ὅτι πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται, ὁ δὲ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται». (Λουκ.18,10-14).

Ότι ζούμε είναι παρέκκλιση από το 
«Πας ο υψών ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται». Είναι Θεόσδοτη αλήθεια. Ο Θεός όχι απλά δεν ανέχεται την υπερηφάνεια, αλλά αντιτάσσεται αυτή. Δίνει χάρη στους ταπεινούς. Ας προχωρήσουμε  επαναλαμβάνοντας με όλη μας τη δύναμη την ικεσία του Τελώνη: Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ”. 
Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ δεν μας αφήνει για αυτό και Γέροντας του μακαριστού πατρός Βασιλείου Βολουδάκης, ο όσιος Γέροντας Σίμωνας ο Αρβανίτης φώναζε από περασμένες δεκαετίες " μην έρχεστε εις απόγνωση γιατί πρέπει να τα ζήσουμε όλα αυτά "
Και συμπλήρωνε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ " για να χωρίσει ή ηρα από το Στάρι και να τους σιχαθούν "
Για πείτε μας αδελφοί αν  ο Άγιος Παϊσιος δεν κυριολεκτεί με την φράση " θα τους σιχαθούν " ;
Αυτό το αίσθημα πλέον γεμίζει πολλές ψυχές .
Όμως δεν πρέπει να ερχόμαστε εις απόγνωση    
Αυτά παραθέσαμε πριν τρεις μέρες.
" να χαίρεστε γιατί πιάσαμε τον τελικό πάτο , τώρα πάμε για το ξεπάτωμα της αμαρτίας"
Γέροντα πώς θα φύγουμε από τον πάτο ;
- ο Φιλάνθρωπος Θεός μας ανοίγει ήδη τρύπες διαφυγής στον σκουριασμένο τενεκέ αυτής της κατάστασης .
Γέροντα αξίζουν τώρα τα λόγια ;
- πάντα άξιζαν οι πράξεις γιατί με τους βαθμούς των περνάμε τις εξετάσεις .
- ούτε καν το καταλάβαμε ότι μέσα σε λίγες ώρες δώσαμε τα πιο δύσκολα διαγωνίσματα για να κατοχυρώσουμε την κόλαση ή τον παράδεισο.
- δεν αρκούσαν οι διαπιστώσεις περί των αντιχρίστων καταστάσεων και οι λεκτικές μαρτυρίες γιατί ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΣ ήθελε κινήσεις.
- πολλοί πνευματικοί έμειναν στάσιμοι ούτε καν μετεξεταστέοι.
Δηλ. Γέροντα , τι θέλεις να πεις ;
- άκου αυτό , πως μας "περιποιήθηκε" ο πονηρός;
- όταν εξαγγέλθηκαν τα πλινθία της νέας ψηφιακής εποχής τον περασμένο Σεπτέμβριο οι εκκλησιαστικοί έψαχναν να βρουν αν έχουν μέσα τους τον αντίχριστο και δεν τον έβρισκαν , ενώ οι Άγιοι Πατέρες πριν δεκαετίες και πριν αιώνες "τον" είχαν βρει και μας ειδοποίησαν .
- αυτό που συνέβη είχε ως αποτέλεσμα να συσταλεί η ΘΕΙΑ ΧΑΡΙΣ από αυτούς και να τους βρει απροετοίμαστους η δεύτερη επιδρομή του αντίδικου με την κατάθεση πρωτοφανών νόμων .
- είδες πονηριά ο πονηρός ;
Και τώρα Γέροντα ;
- ρωτάς και εσύ ενώ γνωρίζουμε όλοι μας τι έρχεται ...
- πρόσεξε και τούτο ...να μην προδικάζουμε το μέγεθος της ΘΕΙΚΗΣ ΟΡΓΗΣ γιατί αδικούμε την Θεία Φιλανθρωπία.
- πρέπει να αφεθούμε ως έσχατοι αμαρτωλοί στα χέρια του Δικαιοκρίτη ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΥ. 
- Αυτός γνωρίζει πως θα επιμερίσει την τιμωρία με την παιδαγωγία.
Τελειώνοντας με αυτούς τους λόγους ο Γέροντας στο τηλέφωνο έπνιγε τις τελευταίες λέξεις του με αναφιλητά .
ΗΜΑΡΤΟΝ ΘΕΕ ΜΟΥ
 Κωνσταντίνος Βαρδάκας 




από παντού περικυκλώνει την Ελλάδα - «Η Τουρκία θα αγοράσει το λιμάνι της Αλεξάνδρειας!»

Μας φαίνεται απίστευτο την στιγμή που η φίλη Αίγυπτος βρέθηκε στην αγκαλιά του σουλτάνου 
ΔΙΑΒΆΖΟΥΜΕ:
"Ο αραβικός Τύπος δημοσίευσε μια ιδιαίτερη πληροφορία για την εξομάλυνση της Αιγύπτου στις σχέσεις της με την Τουρκία. Σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα, η Τουρκία θα αγοράσει γη από το Κάιρο, όπως έκαναν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, γράφει η τουρκική Μιλιέτ.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήγε στην Αίγυπτο μετά από 11 χρόνια. Ο Ερντογάν συναντήθηκε εδώ με τον Αιγύπτιο ηγέτη αλ Σίσι και οι δύο πρόεδροι υπέγραψαν πολλές συμφωνίες συνεργασίας...."

"Η εφημερίδα Alquds έγραψε ότι η πιθανότητα πώλησης του λιμανιού της πόλης της Αλεξάνδρειας, που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος και πήρε το όνομά του, στην Τουρκία αυξήθηκε μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Σίσι.
Με την υπενθύμιση ότι η Αλεξάνδρεια έχει μια βαθιά ριζωμένη σχέση με την Τουρκία λόγω της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο αραβικός Τύπος υποστήριξε ότι η Άγκυρα κοίταξε ευνοϊκά την Αλεξάνδρεια για να χτίσει μια γέφυρα με τις αφρικανικές χώρες."
Περισσότερα στο https://echedoros.blog/

Από Νότο και Βορρά
"Επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν."
ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ; 
Εμείς είμαστε Ευρώπη και έχουμε τόσους καλούς φίλους που τι να κάνουμε τους εχθρούς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου