Παρασκευή 12 Μαΐου 2017


 
Hλιας Στεφανου Xαιντουτη

Και πάντα για καθετί που σκέφτεσθε να κάνετε, να λέτε
« αν θέλη ο Θεός »,
μην πάθετε κι εσείς ό,τι έπαθε κάποιος μια φορά.
Είχε αποφασίσει να πάη στο αμπέλι του για δουλειά. « Αύριο πρωί-πρωί ,λέει στην γυναίκα του , θα πάω στο αμπέλι »
« Αν θέλη ο Θεός ,θα πας » του λέει εκείνη.
« Θέλει – δεν θέλει ο Θεός , λέει εκείνος, εγώ θα πάω » .
Την άλλη μέρα ξεκίνησε νύχτα. Στον δρόμο εν τω μεταξύ πιάνει τέτοιος κατακλυσμός, που αναγκάσθηκε να γυρίσει πίσω. Δεν είχε φέξει ακόμη. Χτυπάει την πόρτα .
« Ποιος είναι; » , ρωτάει η γυναίκα του. « Αν θέλει ο Θεός, λέει εκείνος, ο άνδρας σου είμαι »
Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου.
 
 
 
 
 





Γέροντα, στο βιβλίο «Αγιορείτες Πατέρες» αναφέρετε ότι οι δαίμονες έδειραν
τον Γερο‐Ευλόγιο. Πώς το επέτρεψε ο Θεός;
– Ποιός έφαγε το ξύλο; – Ο Γερο‐Ευλόγιος. – Όχι, οι δαίμονες έφαγαν το ξύλο! Και στην περίπτωση που επιτρέπει ο Θεός ένας άνθρωπος να δείρη κάποιον άλλον και αυτός το δέχεται ταπεινά, τελικά σακατεύεται εκείνος που δέρνει. Δεν μου λές, ο διάβολος τί φοβάται περισσότερο;
– Την ταπείνωση, Γέροντα.
– Κι εγώ νόμιζα ότι φοβάται την υπερηφάνεια, γιατί νιώθει ...κόμπλεξ! «Περήφανος εγώ, λέει, περήφανος και αυτός, που θα πάη;»! Ναί, βρέ παιδί, έτσι είναι, την ταπείνωση φοβάται ο διάβολος· αυτή τον σακατεύει.
Όπου υπάρχει ταπείνωση, δεν μπορεί να σταθή ο διάβολος. Με την ταπείνωση φωτίζεται ο άνθρωπος και δεν σκοντάφτει ποτέ στην πνευματική του πορεία· ξεπερνάει όλα τα εμπόδια που του βάζει ο πειρασμός. Θυμάστε τον Μέγα Αντώνιο που είδε τις παγίδες του διαβόλου απλωμένες σε όλη την γή; «Ποιός μπορεί να γλυτώση απ᾿ αυτές;», φώναξε. Και αμέσως άκουσε μια φωνή να του λέη: «Η ταπεινοφροσύνη»

Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου.




 
 
 
 
Hλιας Στεφανου Xαιντουτη

Γέροντα, μερικοί λένε: « Ό,τι είναι γραμμένο από τον Θεό, αυτό θα γίνη. Τι να μας απασχολή; »
- Ναι, το λένε, αλλά δεν είναι έτσι βρε παιδάκι μου! Και εγώ ακούω μερικούς να λένε:
« Οι Εβραίοι δεν είναι τόσο κουτοί να προδοθούν με το 666, αφού το λέει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψη. Αν ήταν, θα το έκαναν με πιο έξυπνο τρόπο , πιο κρυφά » .
Ε, καλά οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι δεν ήξεραν την Παλιά Διαθήκη; Ο Άννας και ο Καϊάφας δεν ήξεραν καλύτερα από όλους ότι έγραφε πώς για « τριάκοντα αργύρια » θα προδώσουν τον Χριστό;
Γιατί δεν ζητούσαν τριάντα ένα ή είκοσι εννέα αργύρια και ζήτησαν « τριάκοντα » ; Αλλά ήταν τυφλωμένοι .
Ήξερε ο Θεός ότι έτσι θα γίνουν. Ο Θεός προγνωρίζει, δεν προορίζει
- μόνον οι Τούρκοι πιστεύουν στο γραμμένο, στο κισμέτ. Ο Θεός γνωρίζει ότι αυτό θα γίνη έτσι, και ο άνθρωπος το κάνει από χαζομάρα. Δεν είναι ότι ο Θεός έβγαλε μια διαταγή , αλλά βλέπει την κακία των ανθρώπων πού θα φθάση και ότι η γνώμη τους δεν θα αλλάξη.
Όχι ότι τα κανόνισε έτσι ο Θεός.

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου.




 
 
Σοφία Κανλή

Για την διατήρηση της ψυχικής και σωματικής αγνότητος
* Προτιμότερο να συναναστρέφεσαι με μικρότερα παιδιά της ηλικίας σου, που είναι Αγγελάκια, παρά με μεγαλύτερα ή της ηλικίας σου, όταν είναι διαβολάκια.
* Καλύτερα να ζης αποξενωμένος από κοσμικό περιβάλλον και να βρίσκεσαι κοντά στον Θεό, παρά να συναναστρέφεσαι με περιβάλλον κοσμικό, για να μη σε θεωρήσουν δήθεν ακοινώνητο, και αποξενωθής, χωρίς να το καταλάβης, από τον Θεό.
* Καλύτερα είναι, όταν βαδίζης, να λες την ευχή και να μην κοιτάς δεξιά και αριστερά, ακόμη και να παρεξηγηθής από συγγενικά σου πρόσωπα, γιατί δήθεν τους περιφρόνησες και δεν τους μίλησες, παρά να περιεργάζεσαι και να βλάπτεσαι και να παρεξηγηθής ακόμη και από τους κοσμικούς ανθρώπους που σκέφτονται όλο πονηρά.
Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: Επιστολές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου