Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017Άγιος Παΐσιος : Ποιος νιώθει δίπλα του τον Φύλακα Άγγελο του;
– Γέροντα, τι είναι ευλάβεια, άλλο είναι η ευσέβεια καιάλλο η ευλάβεια;
– Ευλάβεια είναι ο φόβος του Θεού, η συστολή, η πνευματική ευαισθησία. Ο ευλαβής μπορεί να σφίγγεται, αλλά αυτό το σφίξιμο στάζει μέλι στην καρδιά του. Δεν του κάνει μαρτυρική την ζωή, αλλά τον ευχαριστεί.Οι κινήσεις του είναι λεπτές, προσεγμένες. Αισθάνεται έντονα την παρουσία του Θεού, των Αγγέλων, των Αγίων. Νιώθει δίπλα του τον Φύλακα Άγγελο να τον παρακολουθή.Έχει συνέχεια στον νου του ότι το σώμα του είναι Ναός του Αγίου Πνεύματος και ζη απλά, αγνά και αγιασμένα. Παντού συμπεριφέρεται με προσοχή και συστολήκαι νιώθει ζωντανά όλα τα ιερά.

Προσέχει λ.χ. να μην είναι πίσω από την πλάτη του οι εικόνες. Δεν βάζει εκεί που κάθεται , στον καναπέ ή στην καρέκλα, τοΕυαγγέλιο ή ένα πνευματικό βιβλίο κ.λ.π. Αν δη μια εικόνα, σκιρτά η καρδιά του, βουρκώνουν τα μάτια του.Αλλά και μόνον το όνομα του Χριστού να δη κάπου γραμμένο, το ασπάζεται και αυτό με ευλάβεια και γλυκαίνεται εσωτερικά η ψυχή του.Ακόμη και ένα κομματάκι από εφημερίδα αν βρη κάπου πεταμένο που να γράφη λ.χ.το όνομα του Χριστού ή μόνον « Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος », σκύβει, το μαζεύει,το ασπάζεται με ευλάβεια και στενοχωριέται που ήταν πεταμένο.
– Γέροντα, άλλο είναι η ευσέβεια και άλλο η ευλάβεια;
– Η ευσέβεια είναι κολώνια, ενώ η ευλάβεια είναι θυμίαμα. Η ευλάβεια είναιη μεγαλύτερη αρετή για μένα, γιατί ο ευλαβής προσελκύει την Χάρη του Θεού ,γίνεται δέκτης της Χάριτος, και φυσιολογικά παραμένει η Χάρις του Θεούμαζί του.Τον προδίδει μετά η θεία Χάρις, και όλοι τον ευλαβούνται , τον συμπαθούν, ενώ τον αναιδή τον απεχθάνονται μικροί-μεγάλοι.Εσείς οι γυναίκες πρέπει να έχετε περισσότερη ευλάβεια από τους άνδρες. Η γυναίκα από τη φύση της επιβάλλεται να έχη ευλάβεια. Οι άνδρες, όταν δεν έχουν ευλάβεια, έχουν απλώς μια αδιαφορία.Οι γυναίκες όμως, άμα χάσουν την ευλάβεια, κάνουν χονδρά πράγματα. Μου έλεγε ένας:

« Όταν πήγα προσκύνημα με την γυναίκα μου στους Αγίους Τόπους, πήγα και στον Ιορδάνη να βαπτισθώ, και αυτή καθόταν και έπλενε τα πόδια της!« Βρε , τι κάνεις αυτού; Της είπα, για να πλύνης τα πόδια σου ήρθες στον Ιορδάνη ποταμό ;» .
Νευρίασα , την έβρισα ! » .

Εκείνη φαίνεται ήταν τελείως αδιάφορη ,δεν καταλάβαινε, ενώ αυτός ο καημένος είχε πολλή ευλάβεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου