Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

«ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Το παν είναι να συλλάβει ο άνθρωπος αυτό το βαθύτερο νόημα της ζωής που είναι η σωτηρία της ψυχής»

Να ετοιμασθούμε για την Πατρίδα μας, τον Ουρανό, τον Παράδεισο. Το παν είναι να συλλάβη ο άνθρωπος αυτό το βαθύτερο νόημα της ζωής, που είναι η σωτηρία της ψυχής. Όταν ο άνθρωπος πιστεύη στον Θεό και στην μέλλουσα ζωή, τότε καταλαβαίνει ότι αυτή η ζωή είναι μάταιη και ετοιμάζει το διαβατήριό του…

 

 

Από την Αθήνα θα ανακοινώσει η ΕΚΤ το ψηφιακό ευρώ

Στην Αθήνα θα συνεδριάσει στις 26 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να ανακοινώσει τόσο τις κρίσιμες αποφάσεις του, όχι μόνο για τα επιτόκια του ευρώ, αλλά και για… το ψηφιακό ευρώ. Εδώ και μήνες είναι γνωστό ότι τον προσεχή Οκτώβριο η ΕΚΤ θα δώσει το “σήμα” για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) -πιθανότατα- από το 2025.

 

 

Ο Όσιος Παΐσιος για τη νηστεία του Δεκαπενταυγούστου

Τήν νηστεία τοῦ Δεκαπενταυγούστου (τοῦ 1957 τότε βρισκόταν στήν Ἱερᾶ Μονή Φιλοθέου) τήν χώρισε σέ δύο διαστήματα τέλειας ἀσιτίας.  Δέν ἔφαγε μέχρι τήν ἑορτή τῆς Μεταμορφώσεως, ἔφαγε λίγο ἐκείνη τήν ἡμέρα γιά τό χαρμόσυνο τῆς ἑορτῆς, καί ἔπειτα, μέχρι τῆς Παναγίας, δέν ἔφαγε πάλι τίποτε…

 

 

Επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας…

Όπως προανήγγειλε ο υπουργός, αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας καθώς και παροχή κινήτρων για την εφαρμογή του από τις επιχειρήσεις. Στόχος είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διευκόλυνση των επιχειρήσεων…

Περί παίδων ἀνα(διασ)τροφῆς

Οἱ αἱματοχυσίες στή Σερβία ἀναδεικνύουν γιά ἄλλη μιά φορά τήν ἐπίδραση τῆς ὑποκουλτούρας πού ἔχουν δεχτεῖ τά παιδιά μέσῳ διαδικτύου, video games, θρίλερ, dark, καθώς βομβαρδίζονται τά παιδικά μυαλά καί ἀλλοτριώνεται ὅ,τι πιό ὄμορφο ἀπέμεινε στόν κόσμο μας, οἱ παιδικές καρδιές.

 

 

Επίκαιρος προβληματισμός

(…ἅγιος Παΐσιος): “Κοιτάξτε, βρέ παιδιά! Ποιός εἶναι πιό κο­ντά στήν Ἐκκλησία, ποιός ἀγωνίζεται γι᾽ αὐτήν καί γιά τήν πατρίδα καί ποιός ἔχει ζωή σύμφωνη μ᾽ αὐτά πού λέει; Ὅποιον βλέπετε πώς εἶναι πιό καλός καί πιό κο­ντά στήν Ἐκκλησία, αὐτόν νά ψηφίζετε… Δέν πρέπει νά κομματιαζόμαστε. Ἐμεῖς πρέπει νά ἀγαποῦμε πρῶτα τήν Ἐκκλησία μας καί μετά τήν πατρίδα μας καί νά ψηφίζουμε αὐτούς πού βλέπουμε νά ἀ­γωνίζονται γι᾽ αὐτά τά δύο…”

 

 

Όσιος Παΐσιος: Ο Πόλεμος θα γίνει για το νερό…

Ήδη η Τουρκία έχει κατασκευάσει μεγάλα φράγματα, όπως το Φράγμα “Κεμάλ Ατατούρκ”, που μπορεί να κόψει τα νερά του Ευφράτη προς Συρία και Ιράκ… Σχετικά ο Γέροντας Παΐσιος είχε πει μια άλλη φορά για τα νερά: “Όταν ακούσετε ότι τα νερά του Ευφράτη τα κόβουν από ψηλά οι Τούρκοι με φράγματα, και τα χρησιμοποιούν για αρδευτικά έργα, τότε να ξέρετε ότι ήδη έχουμε μπει στην ετοιμασία του μεγάλου εκείνου πολέμου…”

 

 

Όσιος Παΐσιος: «Ἂν δὲν ἔχη κανεὶς εὐλάβεια, ταπείνωση, καὶ μέσα στὸ Κουβούκλιο τοῦ Παναγίου Τάφου νὰ τὸν βάλης, τίποτε δὲν θὰ δῆ»

Ἂν δὲν ἔχη κανεὶς εὐλάβεια, ταπείνωση, καὶ μέσα στὸ Κουβούκλιο τοῦ  Παναγίου Τάφου νὰ τὸν βάλης, τίποτε δὲν θὰ δῆ.  Ἐνῶ,  ἂν  ἔχη  εὐλάβεια,  καὶ  στὸν  Γολγοθᾶ  μπορεῖ  νὰ  δῆ  τὸ  Ἅγιο  Φῶς.

 

 

Ἡ εὐλογία νά ἔχεις ἕνα παιδί στόν Παράδεισο!

Τόν Μάιο τοῦ 2020 ἤμουν ἔγκυος στόν 5ο μήνα τῆς ἐγκυμοσύνης μου καί στήν Β ́ ἐπιπέδου ἐξέταση τό ἔμβρυο διαγνώσθηκε μέ μιά ἀπό τίς πιό σοβαρές καρδιοπάθειες παγκοσμίως, μέ Σύνδρομο Ὑποπλαστικῆς ἀριστερᾶς κοιλίας HLHS (Hypoplastic Left Heart Syndrome)! Ἡ ἐπιστήμη ἔδειχνε ὡς μονόδρομο τήν ἔκτρωση. Ὅμως, δόξα τῷ Θεῷ, πήραμε τήν ἀπόφαση νά μή θανατώσουμε τό ἔμβρυο…

 

 

 

Επεκτείνεται στις ΔΕΚΟ η ψηφιακή κάρτα εργασίας!

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και – παράλληλα – πιστοποιείται η παρουσία τους στο χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

 

 

Όσιος Παΐσιος: Γιατί είναι σημαντική η ευχή της μάνας;

Γι’ αυτό να φροντίζουν να έχουν την ευχή των γονέων. Δεν είδες ο Ιακώβ, μέχρι που έφθασε, για να πάρει την ευλογία του πατέρα του; Και προβιά φόρεσε! Ειδικά η ευχή της μητέρας είναι μεγάλο πράγμα! Κάποιος έλεγε: «Κάθε λόγος της μητέρας μου είναι και μια λύρα χρυσή»…

 

 

Όσιος Παΐσιος: «Μὲ ἕναν μικρὸ σεισμό, μὲ ἕνα τράνταγμα, θὰ σωριάσουν ὁλόκληρες ἀδελφότητες, ὁλόκληρα μοναστήρια, γιατὶ ὁ καθένας θὰ πάη νὰ σώση τὸν ἑαυτό του»

Ἂν ἔχη κανεὶς κουσούρια, δὲν θὰ τὰ βγάλη πέρα. Ἂν τώρα γκρινιάζη γιὰ ὅλα καὶ νομίζη ὅτι αὐτὸς εἶναι λεβεντόπαιδο καὶ ὅλοι οἱ ἄλλοι εἶναι χάλια, τότε… Κοιτάξτε νὰ διορθωθῆτε, γιὰ νὰ δικαιοῦσθε τὴν θεία βοήθεια. Νὰ στηριχθῆτε ἀκόμη περισσότερο στὸν Θεό. Θὰ ἔχουμε πιὸ δύσκολα χρόνια…

 

 

Όσιος Παΐσιος: «Μερικοί μόλις αλλάζουν ζωή, αρχίζουν να κάνουν τον δάσκαλο στους άλλους»

Έχει, ας πούμε, κάποιος ένα πάθος. Το αναγνωρίζει, αγωνίζεται να το κόψη, μετανοεί, ταπεινώνεται. Η διάθεση που έχει να κόψη το πάθος του πληροφορεί τον Θεό και τον βοηθάει. Αλλά, αν δεν καταβάλλη προσπάθεια, για να αλλάξη, και συνεχίζη να αμαρτάνη, πώς ο Θεός να δώση την Χάρη Του; Η Χάρις του Θεού δεν έρχεται σε λανθασμένη κατάσταση, γιατί αυτό δεν βοηθάει τον άνθρωπο…

 

 

Όταν ο Όσιος Παΐσιος βρέθηκε στην Παράδεισο!

Ευχαριστούσα και δοξολογούσα τον Σωτήρα μου. Δάκρυσα. Ένας από τους Αγγέλους φρόντιζε για τη σόμπα, άλλος ετοίμαζε φαγητό ζεστό, φέρνανε και ευωδιαστά ψωμιά. Βρέθηκα στον Παράδεισο. Τι άλλο ήθελα; Οι Άγιοι άρχισαν να με στηρίζουν με λόγους παρηγορίας και με παρακλήσεις.


 

 

Όσιος Παΐσιος: «Τώρα έχουμε πόλεμο, πνευματικό πόλεμο. Πρέπει να είμαι στην πρώ­τη γραμμή. Τι μαρξιστές υπάρχουν, τι μασόνοι, τι σατανιστές και τόσοι άλλοι!»

“Βλέπεις όμως, όταν τελειώνει ο πόλεμος, τότε απολύεται κανείς. Τώρα έχουμε πόλεμο, πνευματικό πόλεμο. Πρέπει να είμαι στην πρώ­τη γραμμή. Τι μαρξιστές υπάρχουν, τι μασόνοι, τι σατανιστές και τόσοι άλλοι! Πόσοι δαιμονισμένοι, πόσοι αναρχικοί, πόσοι πλανεμένοι έρχονται, για να τους επισφραγίσω την πλάνη τους!…”

 

 

Όσιος Παΐσιος: «Μεγαλύτεροι Μάρτυρες ἦταν οἱ Προφῆτες! Έβλεπαν μία κατάσταση καὶ ὑπέφεραν συνέχεια. Φώναζαν-φώναζαν, καὶ οἱ ἄλλοι τὸν χαβά τους»

Ὁ περισσότερος κόσμος τῆς ἐποχῆς μᾶς εἶναι μορφωμένος κοσμικά καὶ τρέχει μὲ τὴν κοσμική μεγάλη ταχύτητα. Ἐπειδή ὅμως τοῦ λείπει ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ –«ἀρχή σοφίας φόβος Κυρίου»1–, λείπει τὸ φρένο, καὶ μὲ ταχύτητα, χωρίς φρένο, καταλήγει σὲ γκρεμό.

 

 

Ἡ κακή χρήση τῶν δυνάμεων τῆς ψυχῆς, ὡς αἰτία τῶν παθῶν

Ἔλεγε ὁ Ἅγιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης: «Ἐγώ τά πάθη τά βλέπω σάν δυνάμεις τῆς ψυχῆς. *Ὁ Θεός δέν δίνει ἐλαττώματα, ἀλλά δυνάμεις. Ὅταν, ὅμως, δέν ἀξιοποιοῦμε αὐτές τίς δυνάμεις γιά τό καλό, ἔρχεται τό ταγκαλάκι καί τίς ἐκμεταλλεύεται καί αὐτές γίνονται πάθη, καί ὕστερα γκρινιάζουμε, τά βάζουμε μέ τόν Θεό. Ἐνῷ, ἐάν τίς ἀξιοποιήσουμε, στρέφοντάς τες ἐναντίον τοῦ κακοῦ, μᾶς βοηθοῦν στόν πνευματικό ἀγῶνα»…

 

 

 

Άγιος Παΐσιος: Οἱ Μυροφόρες δὲν ὑπολόγισαν τίποτε, γιατὶ εἶχαν πνευματικὴ κατάσταση καὶ ἐμπιστεύθηκαν στὸν Χριστό

Οἱ Μυροφόρες δὲν ὑπολόγισαν τίποτε, γιατὶ εἶχαν πνευματικὴ κατάσταση καὶ ἐμπιστεύθηκαν στὸν Χριστό. Ἂν δὲν εἶχαν πνευματικὴ κατάσταση, ποῦ θὰ ἐμπιστεύονταν, γιὰ νὰ κάνουν αὐτὸ ποὺ ἔκαναν; Στὴν πνευματικὴ ζωὴ καὶ ὁ πιὸ δειλὸς μπορεῖ νὰ ἀποκτήση πολὺ ἀνδρισμό, ἂν ἐμπιστευθῆ τὸν ἑαυτό του στὸν Χριστό…

 

 

 

Κόνιτσα: Εδώ έζησε ο Όσιος Παΐσιος τα παιδικά του χρόνια!

Στην πατρική οικία του Οσίου Παίσιου στην Κόνιτσα, βρέθηκε ο φωτογραφικός φακός του AlphaNews.Live και κατέγραψε εικόνες από τους χώρους όπου ο Άγιος έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Η επίσκεψη στο θρησκευτικό μνημείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αποστολής δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στους Δήμους Πρέβεζας, Κόνιτσας και Φλώρινας.

 

 

Όσιος Παΐσιος: «Θέλουν να μας κάνουν Μουσείο. Αυτό είναι το σχέδιό τους, αλλά δεν θα το επιτρέψει η Παναγία»

Κάποιοι έχουν σχέδιο να αλώσουν το Άγιο Όρος. Αυτοί θέλουν να κάνουν δρόμους να επισκέπτονται το Άγιο Όρος τουρίστες, με συνέπεια να κουράζονται από τη φιλοξενία οι καλόγεροι. Ύστερα θα πουν ότι πρέπει να γίνει ένα ξενοδοχείο, για να μην κουράζεστε κι εσείς οι καλόγεροι κι αυτοί θα συμφωνήσουν. Ύστερα θα δώσουν χρήματα για να συντηρηθούν οι ναοί…

 

 

 

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Το παν είναι να συλλάβει ο άνθρωπος αυτό το βαθύτερο νόημα της ζωής που είναι η σωτηρία της ψυχής»

Να ετοιμασθούμε για την Πατρίδα μας, τον Ουρανό, τον Παράδεισο. Το παν είναι να συλλάβη ο άνθρωπος αυτό το βαθύτερο νόημα της ζωής, που είναι η σωτηρία της ψυχής. Όταν ο άνθρωπος πιστεύη στον Θεό και στην μέλλουσα ζωή, τότε καταλαβαίνει ότι αυτή η ζωή είναι μάταιη και ετοιμάζει το διαβατήριό του…

 

 

 

«Βλέπω τι μας περιμένει και πονάω»

Να του βάλουμε την καλή ανησυχία, να τον προβληματίσουμε, για να θέληση ό ίδιος να βοηθηθεί. Με το ζόρι δεν γίνεται. Πρέπει να διψάει ό άλλος, για να του δώσεις να πιει νερό. Δώσε σε έναν πού δεν έχει όρεξη, να φάει μέ τό ζόρι· θα το κάνει εμετό. Όταν ό άλλος δεν θέλει, δεν μπορώ να του στερήσω την ελευθερία, το αυτεξούσιο.

 

 

 

Η γενιά της αδιαφορίας

Παλιά στην πατρίδα μου, στα Φάρασα, έλεγαν: «Αν έχεις καμμιά δουλειά, μην την αφήνεις για αύριο. Αν έχεις καλό φαγητό, άσ’ το για αύριο, μήπως έρθει κανένας μουσαφίρης».

 

 

 

Άγιος Παΐσιος: Από τα Φάρασα στον Ουρανό

Η νέα ιστορική-βιογραφική σειρά «Άγιος Παΐσιος», που έρχεται στο MEGA με ένα εκλεκτό καστ ηθοποιών, ακολουθεί την πορεία του Αγίου Παϊσίου, από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου