Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Ο άγιος Παΐσιος και οι μαθητές της Αθωνιάδος

Ιερομόναχος Ισαάκ
Ως μαθητές της Αθωνιάδος –διηγείται ο απόφοιτος Τ.Ι.– συζητούσαμε διάφορα θέματα που μας απασχολούσαν. Ένα από αυτά ήταν και η εξεύρεση πρεσβυτέρας για όσους ήθελαν να γίνουν έγγαμοι ιερείς. 
Επίσης συζητούσαμε για τα Εκκλησιαστικά θέματα και κατηγορούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και υμνούσαμε στην κυριολεξία κάποιον Μητροπολίτη.
Μια παρέα κατεβήκαμε στην «Παναγούδα», που απέχει μισή ώρα.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - «Ο διάβολος δεν πλησιάζει στο καθαρό πλάσμα του Θεού»

- “Γέροντα, πώς γίνεται και κυριεύομαι από τα πάθη;”
- “Ο άνθρωπος, αν δώση δικαιώματα στον πειρασμό, κυριεύεται από τα πάθη. Αυτό που θέλει ο Θεός, που είναι και συμφέρον σου, είναι να πετάξης στα μούρα του διαβόλου όλα τα πάθη. Δηλαδή να στρέψης εναντίον του τον θυμό, το πείσμα κ.λ.π.
Ή καλύτερα, πούλησε τα πάθη στο ταγκαλάκι και, με όσα χρήματα πάρης, αγόρασε πέτρες, να έχης και να το πετροβολάς, για να μη σε πλησιάζη! Συνήθως εμείς οι άνθρωποι με τις αφορμές που δίνουμε, είτε με απροσεξίες είτε με υπερήφανους λογισμούς, επιτρέπουμε στον εχθρό να μας κάνει κακό.

Ο Άγιος Αρσένιος ακινητοποιεί κλεμμένο όχημα και ο Άγιος Παΐσιος το βλέπει από το Άγιον Όρος!

Να σου διηγηθώ εγώ ένα [θαύμα], να δεις τι κάνει ο Άγιος Αρσένιος [μιλά ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης]! Στην Αθήνα είναι ένας έμπορος υαλοπώλης, που τον λένε Α… . Μια μέρα, λοιπόν, είχε ξεχάσει τα κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητό του και κάποιοι επιτήδειοι του το έκλεψαν.
Μόλις διαπίστωσε την κλοπή αμέσως έτρεξε μέσα στο δωμάτιό του μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αρσενίου και με πίστη πολλή του είπε:
«Εσύ, Άγιε Αρσένιε, που κοκάλωνες τους Τούρκους κοκάλωσε και το αυτοκίνητο»!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου