Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Σήμερα οι άνθρωποι θέλουν να αμαρτάνουν και θέλουν και τον Θεό να ευλογεί την αμαρτία τους»

Η Παναγία στέλνει στον Άγιο Παΐσιο έναν αφανή αναχωρητή του Άθωνα

Όταν είχα έρθει στο Άγιον Όρος για πρώτη φορά, το 1950, ανεβαίνοντας από τα Καυσοκαλύβια για την Αγία Άννα, είχα χάσει τον δρόμο· αντί να πάρω τον δρόμο για την Σκήτη της Αγίας Άννης, προχώρησα για την κορυφή του Άθωνα. Αφού βάδισα αρκετά, κατάλαβα ότι πάω ψηλά και έψαχνα να βρω κανένα μονοπάτι να βγω σύντομα.
Επάνω λοιπόν σ’ αυτή την αγωνία μου, ενώ παρακαλούσα την Παναγία να με βοηθήση, ξαφνικά μου παρουσιάζεται ένας Αναχωρητής με φωτεινό πρόσωπο -θα ήταν γύρω στα εβδομήντα χρόνια- που έδειχνε από την ενδυμασία του να μην είχε επαφή με ανθρώπους.




Ντοκιμαντέρ: «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου»

Η «Πεμπτουσία» την Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, ώρα 7:30 μ.μ., θα παρουσιάσει στο θέατρο Παλλάς Αθηνών, σε πρώτη επίσημη προβολή την ταινία/ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου». Μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.

O Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρθηκε η οικογένειά του αρχικά στην Κέρκυρα και τελικά στην Κόνιτσα, όπου εκεί έζησε ως το 1949.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - Από την κοσμική ευτυχία βγαίνει το κοσμικό άγχος

Όσο απομακρύνονται οι άνθρωποι από την φυσική ζωή, και προχωρούν στην πολυτέλεια, τόσο αυξάνει και το ανθρώπινο άγχος. Και όσο απομακρύνονται από τον Θεό, επόμενο είναι να μην βρίσκουν πουθενά ανάπαυση.
Για αυτό γυρίζουν ανήσυχοι ακόμη και γύρω από το φεγγάρι – σαν το λουρί της μηχανής γύρω από την τρελλή ρόδα -, γιατί ολόκληρος ο πλανήτης μας δεν χωράει την πολλή τους ανησυχία.




Παρεκκλήσιο των Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου εγκαινίασε ο Αργολίδος Νεκτάριος

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου στην Ζόγκα Αργολίδος, τελέστηκε ο εσπερινός των Εγκαινίων παρεκκλησίου που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Πορφύριο και Παΐσιο.
Προηγήθηκε η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και στη συνέχεια τελέσθηκε Μέγας πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.




Ομιλία του Γέροντος Χριστοδούλου, Ηγουμένου της Ι. Μ. Κουτλουμουσίου στη Μυτιλήνη

Ο Πανοσιολογιώτατος Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος ομιλεί σε νέους στο Κατοικητήριο της Ορθόδοξης Κοινότητας «Η Οσία Θωμαΐς»,, στη Μυτιλήνη στις 15 Ιουνίου 2015.




Ο άγιος Παΐσιος και οι μαθητές της Αθωνιάδος

Ιερομόναχος Ισαάκ
Ως μαθητές της Αθωνιάδος –διηγείται ο απόφοιτος Τ.Ι.– συζητούσαμε διάφορα θέματα που μας απασχολούσαν. Ένα από αυτά ήταν και η εξεύρεση πρεσβυτέρας για όσους ήθελαν να γίνουν έγγαμοι ιερείς. 
Επίσης συζητούσαμε για τα Εκκλησιαστικά θέματα και κατηγορούσαμε τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ και υμνούσαμε στην κυριολεξία κάποιον Μητροπολίτη.
Μια παρέα κατεβήκαμε στην «Παναγούδα», που απέχει μισή ώρα.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης - «Ο διάβολος δεν πλησιάζει στο καθαρό πλάσμα του Θεού»

- “Γέροντα, πώς γίνεται και κυριεύομαι από τα πάθη;”
- “Ο άνθρωπος, αν δώση δικαιώματα στον πειρασμό, κυριεύεται από τα πάθη. Αυτό που θέλει ο Θεός, που είναι και συμφέρον σου, είναι να πετάξης στα μούρα του διαβόλου όλα τα πάθη. Δηλαδή να στρέψης εναντίον του τον θυμό, το πείσμα κ.λ.π.
Ή καλύτερα, πούλησε τα πάθη στο ταγκαλάκι και, με όσα χρήματα πάρης, αγόρασε πέτρες, να έχης και να το πετροβολάς, για να μη σε πλησιάζη! Συνήθως εμείς οι άνθρωποι με τις αφορμές που δίνουμε, είτε με απροσεξίες είτε με υπερήφανους λογισμούς, επιτρέπουμε στον εχθρό να μας κάνει κακό.

Ο Άγιος Αρσένιος ακινητοποιεί κλεμμένο όχημα και ο Άγιος Παΐσιος το βλέπει από το Άγιον Όρος!

Να σου διηγηθώ εγώ ένα [θαύμα], να δεις τι κάνει ο Άγιος Αρσένιος [μιλά ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης]! Στην Αθήνα είναι ένας έμπορος υαλοπώλης, που τον λένε Α… . Μια μέρα, λοιπόν, είχε ξεχάσει τα κλειδιά πάνω στο αυτοκίνητό του και κάποιοι επιτήδειοι του το έκλεψαν.
Μόλις διαπίστωσε την κλοπή αμέσως έτρεξε μέσα στο δωμάτιό του μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αρσενίου και με πίστη πολλή του είπε:
«Εσύ, Άγιε Αρσένιε, που κοκάλωνες τους Τούρκους κοκάλωσε και το αυτοκίνητο»!




Να λες:«Επικράνθη ο Άδης, επικράνθη!»

Νὰ λές:«Ἐπικράνθη ὁ ᾍδης, ἐπικράνθη!» καὶ νὰ σιγοψάλλης. Ἔτσι ὁ πειρασμὸς θὰ φεύγη...
Άγιος Παΐσιος
Πηγή




Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Ο ευκολότερος τρόπος για να σωθούμε, είναι η αγάπη και η ταπείνωση»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
“Η ταπείνωση έχει μεγάλη δύναμη και διαλύει τον διάβολο. Είναι το πιο δυνατό σoκ για τον διάβολο. Όπου υπάρχει ταπείνωση, δεν έχει θέση ο διάβολος. Και όπου δεν υπάρχει διάβολος, επόμενο είναι να μην υπάρχουν πειρασμοί.
Μια φορά ένας ασκητής ζόρισε ένα ταγκαλάκι να πή το “Άγιος ο Θεός…” Είπε το ταγκαλάκι “Άγιος ο Θεός, άγιος ισχυρός, άγιος αθάνατος”, “ελέησον ημάς” δεν έλεγε. Πές: “ελέησον ημάς”! Τίποτε! Αν το έλεγε, θα γινόταν Άγγελος.




«Άγιε Γέροντα Παΐσιε, πότε πιάνει η κατάρα και πως απαλλάσσεται κάποιος από αυτήν;»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
Με ρώτησε κάποιος: « Αυτό που ψάλουμε την Μεγάλη Σαρακοστή, το “ Πρόσθες αυτοίς κακά, Κύριε, τοις ενδόξοις της γης “, γιατί το λέμε, αφού είναι κατάρα; « Όταν κάνουν επιδρομή οι βάρβαροι, του είπα, και πάνε
να καταστρέψουν στα καλά καθούμενα έναν λαό και ο λαός προσεύχεται να τους βρουν κακά, δηλαδή να σπάσουν τα αμάξια τους, και τα άλογά τους να πάθουν κάτι, για να εμποδισθούν, καλό είναι ή κακό; Αυτό εννοεί. Να τους έρθουν εμπόδια. Δεν είναι ότι καταριούνται ».




Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Για να καταλάβετε την αρχοντιά, σκεφθήτε τον Χριστό∙ τί κράτησε ο Χριστός για τον Εαυτό Του; Τίποτε. Όλα τα έδωσε»

- Γέροντα, πως θα αποκτήσω αρχοντιά;
- Να κινήσαι ταπεινά με καθαρό φιλότιμο και πάντα να θυσιάζεσαι. Να καλλιεργήσης την πνευματική ευαισθησία.
Να δέχεσαι ήρεμα την ενόχληση του άλλου και να χαίρεσαι που ενοχλείσαι και δεν ενοχλείς. Γιατί είναι μερικοί που δεν τους απασχολεί αν ενοχλούν∙ τους απασχολεί μόνο να μην τους ενοχλούν. Άλλοι δεν θέλουν ούτε αυτοί να ενοχλούν, αλλά ούτε και να τους ενοχλούν.

Ο Άγιος Παΐσιος για το θέμα της νηστείας πριν τη Θεία Κοινωνία

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης († 1994)

Επιστολή του Αγίου Παϊσίου σε πνευματικό του τέκνο

Εν Ι.Μ. Στομίου, τη 16-11-60 (;)
Εν Χριστώ αδελφέ Π, χαίρε εν Κυρίω πάντοτε.
Έλαβα την επιστολήν σας, αλλά δεν σας απήντησα αμέσως, διότι είχα σκοπόν να κατέβω για δουλειά στα Ιωάννινα και με την ευκαιρίαν να σας συναντήσω. 

Δυστυχώς όμως δεν κατόρθωσα, δι’ αυτό εθεώρησα καλόν να σας γράψω ολίγα σχετικά με τα γραφόμενά σας περί Μακράκη. 
Φυσικά, τον Μακράκην δεν εγνώρισα, αλλά έχω υπ’ όψιν μου τις φοβερές του πλάνες.



«Το σπουδαιότερο είναι να έχη ο άνθρωπος υψηλή θέση και ταπεινό φρόνημα»

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
- Σ’ εμένα, Γέροντα, υπάρχει υπερηφάνεια;
- Ε, υπάρχει και λίγη υπερηφάνεια. Τουλάχιστον να έχουμε την κανονική υπερηφάνεια, όση προβλέπει ο νόμος…
- Υπάρχει, Γέροντα, και «κανονική» υπερηφάνεια;
- Κοίταξε να σου πω: Αν κάποιος έχη ικανότητες, γνώσεις κ.λπ., και να υπερηφανευθή λίγο, έχει ελαφρυντικά. Όχι βέβαια πως είναι καλή και αυτή η υπερηφάνεια, αλλά δικαιολογείται κατά κάποιον τρόπο.

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης: «Ο Χριστός την σωτηρία των ανθρώπων την κρέμασε στην υπομονή»

Με λίγη υπομονή που θα κάνη ο άνθρωπος στις δύσκολες στιγμές μπορεί να αποκτήση την θεία Χάρη. Ο Χριστός δεν μας έδειξε άλλον τρόπο σωτηρίας, παρά την υπομονή. Την σωτηρία των ανθρώπων την κρέμασε στην υπομονή. Βλέπεις τι είπε; «Ο υπομείνας εις τέλος, ούτος σωθήσεται».
Δεν είπε « ο υπομείνας εις..θέρος!». Μέχρι το καλοκαίρι εύκολο είναι να υπομείνης, αλλά μέχρι τέλους; … Να προσέχουμε να μην χάνουμε την υπομονή μας, για να μη χάσουμε τελικά την ψυχή μας. «Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών», λέει το Ευαγγέλιο.



Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος διδάσκει - Εκπομπές 66η - 71η

 

Fr. Peter Heers on St. Paisios the Athonite

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος διδάσκει - Εκπομπές 61η - 65η

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου