Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017


Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους
Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ
Ο όσιος Παΐσιος Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, του Προδρόμου και της Ευλαμπίας, γεννήθηκε το έτος 1924 στα Φάρασα της αγιοτόκου Καππαδοκίας και έλαβε το άγιο βάπτισμα από τον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη στην πατρίδα του. Ο όσιος Αρσένιος κατά την ημέρα της βάπτισης εκδήλωσε προφητικά τη βούλησή του να αφήσει μοναχό διάδοχό του. Ήδη βρέφος, ο όσιος Παΐσιος ήρθε στην Ελλάδα με τους συμπατριώτες του, πρόσφυγες τής Μικρασιατικής Καταστροφής. Μεγάλωσε στην Κόνιτσα, υπηρέτησε στον στρατό, εργάστηκε ως ξυλουργός και προσήλθε το 1953 στο Άγιον Όρος να μονάσει.
Πρώτη μονή της μετανοίας του ήταν η Ιερά ημών Μονή του Εσφιγμένου, όπου μετονομάστηκε Αβέρκιος με ρασοευχή από τον ηγούμενο Καλλίνικο. Εντός του κτηριακού συγκροτήματος της μονής παρέμεινε μεταξύ των ετών 1953-1954 και εγγεγραμμένος μοναχός Εσφιγμενίτης έως το 1956, που ενεγράφη στη μονή Φιλοθέου. Με τους μοναχικούς κόπους και την ολόθερμη καρδιακή προσευχή βοήθησε ποικιλοτρόπως χιλιάδες ανθρώπους και ήλξε εμφανώς τη θεία χάρη. Η θέση του ενάντια στον ζηλωτισμό-παλαιοημερολογιτισμό ήταν ξεκάθαρη, τον οποίο θεωρούσε «καρκίνωμα για την εκκλησία».
Κοιμήθηκε εν Κυρίω το 1994, ενώ ενεγράφη επισήμως στο αγιολόγιο το έτος 2015 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. 

https://www.esphigmenou.gr/p/osios-paisios.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου