Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

 Η ησυχία είναι μυστική προσευχή

Οι άνθρωποι αναπαύονται στην ανησυχία και όχι στην ησυχία, γιατί υπάρχει ανησυχία μέσα τους

Η ησυχία είναι μυστική προσευχή

Αγαπά την ησυχία εκείνος, που δεν έχει πάθος προς τα πράγματα του κόσμου. (Όσιος Θαλάσσιος)

Ο σοφός επιδιώκει την ηρεμία και την απραγμοσύνη και τη σχολή, για να βυθιστεί με ησυχία στη σκέψη του Θεού. (Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός)

Όποιος απόκτησε την ησυχία της ψυχής, γνώρισε τον βυθό των μυστηρίων. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Πρέπει και να ησυχάζει κανείς λίγο, ώστε με αθόλωτο τον νου του να συνομιλεί με τον Θεό και να αποσπά το νου του απ’ αυτά που παραπλανούν. (Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος)

Η ησυχία είναι η αρχή της καθάρσεως της ψυχής. (Μέγας Βασίλειος)

Σκοπός είναι ο άνθρωπος να αποκτήσει την εσωτερική ησυχία. Να αξιοποιήσει τον θόρυβο βάζοντας δεξιό λογισμό. Όλη η βάση είναι η καλή αντιμετώπιση. Όλα με καλούς λογισμούς να τα αντιμετωπίζει. Μέσα στον θόρυβο, αν πετύχει την εσωτερική ησυχία, έχει πολλή αξία. Αν δεν πετύχει την ησυχία μέσα στην ανησυχία, ούτε στην ησυχία θα ησυχάσει. Όταν έρθει στον άνθρωπο η εσωτερική ησυχία, ησυχάζουν όλα μέσα του και τίποτε δεν τον ενοχλεί. Αν θέλει την εξωτερική ησυχία, για να ησυχάσει εσωτερικά, όταν βρεθεί στην ησυχία, την ημέρα θα πάρει ένα καλάμι και θα διώχνει τα τζιτζίκια και το βράδυ θα διώχνει τα τσακάλια, για να μην τον ενοχλούν. Θα διώχνει δηλαδή αυτά που θα μαζεύει ο διάβολος. Τί νομίζετε; Ποια είναι η δουλειά του; Όλα μας τα φέρνει ανάποδα, μέχρι που μας αναποδογυρίζει. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Πρώτα απ’ όλα η ψυχή θα πρέπει να αποκτήσει την εσωτερική ησυχία μέσα στην εξωτερική ανησυχία, για να μπορέσει να ησυχάσει έξω στην ησυχία. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Όταν δυσκολεύεται κανείς να λέει την ευχή μέσα στον θόρυβο, είναι γιατί ο νους δεν είναι δοσμένος στον Θεό. Πρέπει να φθάσει ο άνθρωπος στην Θεία αφηρημάδα, για να ζήσει την εσωτερική ησυχία και να μην ενοχλείται από τον θόρυβο στην προσευχή. Φθάνει στο σημείο εκείνο της Θείας αφηρημάδας που δεν ακούει πια τους θορύβους ή τους ακούει όταν θέλει ή, μάλλον, όταν κατεβαίνει ο νους από τον Ουρανό. Και θα φτάσει σ’ αυτό το σημείο, αν δουλέψει πνευματικά, αν αγωνιστεί. Τότε θα ακούει όποτε αυτός θέλει. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Η εξωτερική ησυχία με την διακριτική άσκηση, πολύ γρήγορα φέρνει και την εσωτερική ησυχία (την ειρήνη της ψυχής), η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την λεπτή πνευματική εργασία. Διότι όσο απομακρύνεται κανείς από τον κόσμο, τόσο περισσότερο απομακρύνεται και ο κόσμος από μέσα του και φυγαδεύονται τότε οι κακοί λογισμοί και εξαγνίζεται πια ο νους του ανθρώπου και γίνεται άνθρωπος του Θεού. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Πολύ βοηθάει στην πνευματική ζωή η ησυχία. Καλό είναι να έχει κανείς κάποια ώρα της ημέρας να ησυχάζει. Να εξετάζει τον εαυτόν του, για να γνωρίσει τα πάθη του και να αγωνιστεί να τα κόψει, για να καθαρίσει την καρδιά του. Αν μάλιστα υπάρχει στο σπίτι ένα δωμάτιο ήσυχο, που να θυμίζει ατμόσφαιρα κελλιού, αυτό είναι πολύ καλό. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Οι άνθρωποι αναπαύονται στην ανησυχία και όχι στην ησυχία, γιατί υπάρχει ανησυχία μέσα τους. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Ο ανήσυχος θα μεταφέρει και στην έρημο τον ανήσυχο εαυτό του. Πρώτα απ’ όλα η ψυχή θα πρέπει να αποκτήσει την εσωτερική ησυχία μέσα στην εξωτερική ανησυχία, για να μπορέσει να ησυχάσει έξω στην ησυχία. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Η ησυχία είναι μυστική προσευχή και πολύ βοηθάει στην προσευχή, σαν την άδηλη αναπνοή στον άνθρωπο. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Αυτός που κινείται μέσα στο θόρυβο και θέλει να γνωρίσει τα Ουράνια, ξεχνά ότι αυτό που φυτρώνει ανάμεσα στα αγκάθια, πνίγεται μαζί με αυτά. Και αυτός που δεν ησυχάζει, δεν μπορεί να γνωρίσει τον Θεό. (Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης)

Η ψυχή, που έχει γευτεί την γλύκα της ησυχίας, την γυρεύει παντού και πάντοτε, όχι από μίσος και περιφρόνηση προς τους ανθρώπους, αλλά από έρωτα γι’ αυτήν. (Άγιος Θεόδωρος της Φέρμης)

Όσο περισσότερο ζει κανείς στην ησυχία, τόσο περισσότερο οι λογισμοί του γίνονται καθαροί και όσο περισσότερο απομακρύνεται από την ησυχία, τόσο περισσότερο γίνεται και ο νους του νωθρός. (Άγιος Εφραίμ ο Σύρος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου