Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

 Όλα τα μπορώ, με τη βοήθεια του Θεού

Χωρίς την βοήθεια του Θεού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάτι τίποτα

Όλα τα μπορώ. Όχι, όμως, μόνος μου, αλλά με τη βοήθεια του Θεού. Μην νομίσουμε, πως όταν κατορθώσουμε κάτι, αυτό έγινε με δική μας δύναμη. Αλίμονο αν φανταστώ, ότι με την ικανότητά μου και την εξυπνάδα μου, κατόρθωσα κάτι. Διότι η ικανότητα και η αξία στον άνθρωπο, είναι δώρα του Θεού.

Όλα τα μπορώ, με τη βοήθεια του Θεού

Εάν στον εαυτόν σου βλέπεις πιο πολλές ικανότητες από τους άλλους και καυχάσαι, ακόμα και αν είναι αλήθεια, γνώριζε ότι είσαι πολύ αχάριστος και αδικείς τον Θεό, γιατί δεν έχεις ανταποκριθεί γι’ αυτά στον Θεό. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Όσοι έχουν κάποια ιδιαίτερη ικανότητα, θα γίνουν ή χρήσιμοι ή καταστρεπτικοί. Ενώ όσοι, δεν μπορούν βέβαια να κάνουν κάποιο μεγάλο καλό, αλλά τουλάχιστον δεν μπορούν να κάνουν, ούτε μεγάλο κακό. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Μην νομίσουμε, πως όταν κατορθώσουμε κάτι, αυτό έγινε με δική μας δύναμη. Αλίμονο αν φανταστώ, ότι με την ικανότητά μου και την εξυπνάδα μου, κατόρθωσα κάτι. Διότι η ικανότητα και η αξία στον άνθρωπο, είναι δώρα του Θεού. Ό,τι κατορθώσαμε, με την Χάρη του Χριστού το κατορθώσαμε. Επομένως, χωρίς την βοήθεια του Θεού, ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάτι τίποτα. Αν πιστεύεις το αντίθετο, πλανάσαι οικτρά και είσαι δυστυχής. (Όσιος Άνθιμος της Χίου)

Αν κάποιος αμφισβητήσει τις ικανότητές σου, να του πεις: «Δεν νομίζω πως έχω κάποιο χάρισμα ή ικανότητα. Όλα αυτά είναι δωρεές του Θεού. Γι’ αυτό όταν αμφισβητείς τις ικανότητές μου, είναι σαν να αμφισβητείς τον Δημιουργό που τις χορήγησε». (Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης)

Μη λέτε: «Δεν μπορώ». Αυτή η κουβέντα δεν είναι Χριστιανική. Εμείς οι Χριστιανοί λέμε: «Όλα τα μπορώ. Όχι, όμως, μόνος μου, αλλά με τη βοήθεια του Θεού». «Πάντα ισχύω εν τω ενδυναμούντι με Χριστώ (Φιλιπ. 4,13)». (Άγιος Θεοφάνης ο Έγκλειστος)

Αν ο Θεός μας έδωσε κάτι, πρέπει να γνωρίζουμε: όλα τα ταλέντα μας επίγεια και πνευματικά – είναι από τον Θεό. Για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι. Ούτε πλούτο, ούτε πνευματικές επιτυχίες, ούτε αξίες, από οποιοδήποτε πλούτο. Ο Κύριος δίνει από τη Χάρη του. (Στάρετς Ηλίας της Όπτινας)

Όταν δει ο Θεός, ότι καλλιεργείς τα προσόντα και τις ικανότητές σου, τότε σου δίνει περισσότερα… Είναι αυτό που λέει η Γραφή, ότι σε αυτόν που έχει πολλά, θα τον δοθούν και άλλα και θα περισσέψουν και σε αυτόν που δεν έχει και εκείνα που έχει, θα του αφαιρεθούν. Ο άνθρωπος που δεν αξιοποιεί τα προσόντα του (προς δόξα Θεού) και εκείνα που έχει τα χάνει, ενώ εκείνος που τα καλλιεργεί, τα αυξάνει και αποκτάει περισσότερα και περισσότερα… (π. Αθανάσιος Μυτιληναίος)


Κέντημα Υπεραγία Θεοτόκε σώσον ημάς

Κέντημα σε βελούδο ύφασμα χρώματος σκούρου κόκκινου, με χρυσοκλωστή, πλούσια διακόσμηση που αναγράφει «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον ημάς».

Οι πιστοί, έχοντας παρρησία προς την αειπάρθενη Μητέρα του Χριστού, καταφεύγουν στη χάρη Της, ζητώντας απ’ αυτή λύτρωση από τις δυσχέρειες και τα δεινά, που καθημερινά τους ταλαιπωρούν και τους συνθλίβουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου