Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020


Σήμερα τιμούμε ένα σύγχρονο Άγιο ο οποίος είχε το φρόνημα των παλαιών μεγάλων ασκητών.
Ο Άγιος Παΐσιος είναι ένα σύγχρονο παράδειγμα ασκητικού βίου, ταπείνωση, προσευχής, εκκλησιαστικού ήθους, μετανοίας, απλότητας.
Μην μένουμε απλά σε αυτά που είπε.
Ας δούμε πως έζησε.
Μην μένουνε στο προορατικό του χάρισμα αλλά ας δούμε πως χαριτώθηκε από τον Θεό.
Ας δούμε τους αγώνες του κι ας παραδειγματιστούμε.
Δεν έχει νόημα αδελφοί μου να ασχολούμαστε με έναν Άγιο χρησιμοποιώντας (και ερμηνεύοντας) τους λόγους του μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε την εμπάθεια μας (κυρίως μέσω των διαφόρων προφητειών που του προσδίδονται).
Σκέψου απλά το εξής...
Εσύ που τόσο πολύ προβάλεις τις προφητείες του Αγίου Παϊσίου και τόσο πολύ θυμώνεις γαι τα τελευταία γεγονότα με την Αγιά Σοφιά μας...
Άραγε σήμερα εκκλησιάστηκες;
Άραγε νηστεύεις σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίες μας;
Άραγε ζεις με προσευχή και καθαρή ζωή;
Άραγε μελετάς τον Θείο Λόγο καθημερινά;
Πότε εξομολογήθηκες τελευταία φορά;
Δεν σου λέω ότι δεν πρέπει να αγωνιείς για όλα αυτά που συμβαίνουν. Αυτό που σου υπενθυμίζω είναι ότι δεν έχει νόημα να αγωνιείς για όλα αυτά ενώ από την άλλη δεν ζεις εν Χριστώ.
Και την Αγιά Σοφιά να πάρουμε και να λειτουργούμε καθημερινά μέσα εκεί, εάν δεν αλλάξουμε εσωτερικά το μόνο που θα γίνει είναι να χαρούμε κοσμικά. Από εκεί και πέρα όμως θα ωφεληθούμε πνευματικά;
Η σωτηρία μας δεν εξαρτάται από τίποτα άλλο παρά μόνο από την προσωπική μας μετάνοια και πνευματική προσπάθεια που γίνεται ελεύθερα, υπεύθυνα, καθημερινά και ασταμάτητα.
Αυτό μας διδάσκει και μας θυμίζει σήμερα ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης.
Ας πρεσβεύει στον Πανάγαθο Θεό ώστε να ανάψει μέσα μας ο Θείος ζήλος για να αξιωθούμε να εισέλθουμε στην Βασιλεία των Ουρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου