Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Παΐσιος: Ο πιστός Χριστιανός & καλός Οικογενειάρχης

Είχε μέσα του τον Χριστό

Μια ωφέλιμη διήγηση του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου μέσα από τις σημειώσεις του. Η διήγηση είναι ο πιστός Χριστιανός και καλός Οικογενειάρχης.

Ο πιστός Χριστιανός και καλός Οικογενειάρχης

Κάποτε που είχα φιλοξενηθή στην Αθήνα σ’ έναν φίλο μου, με παρακάλεσε να δεχθώ έναν οικογενειάρχη πριν φωτίση, γιατί άλλη ώρα δεν ευκαιρούσε. Ήρθε λοιπόν χαρούμενος και συνέχεια δοξολογούσε τον Θεό. Είχε δε πολλή ταπείνωση και απλότητα και με παρακαλούσε να εύχομαι για την οικογένειά του.


Ο αδελφός αυτός ήταν γύρω στα 38 ετών και είχε 7 παιδιά. Δύο το ανδρόγυνο και άλλοι δύο οι γονείς του, εν όλω 11 ψυχές. Έμεναν όλοι σ’ ένα δωμάτιο.
Μου έλεγε δε με την απλότητά του: «Όρθιους μας χωράει το δωμάτιο, αλλ’ όταν ξαπλώνουμε δεν μας παίρνη, λίγο στενόχωρα. Δόξα τω Θεώ, τώρα κάναμε ένα υπόστεγο για κουζίνα και βολευτήκαμε. Εμείς έχουμε και στέγη, Πάτερ μου, ενώ άλλοι μένουν στην ύπαιθρο».
Η εργασία του ήταν σιδερωτής, και ενώ έμενε στην Αθήνα, έφευγε πρίν φωτίσει, για να βρεθή στον Πειραιά, εκεί εργάζονταν. Από την ορθοστασία και τις πολλές υπερωρίες τα πόδια του είχαν κιρσούς και τον ενοχλούσαν, αλλά η πολλή αγάπη του προς την οικογένειά του τον έκανε να ξεχνάη τους πόνους και τις ενοχλήσεις.
Ελεεινολογούσε μάλιστα τον εαυτό του συνέχεια, και έλεγε ότι δεν έχει ούτε αγάπη, γιατί δεν κάνει καλοσύνες σαν Χριστιανός, και επαινούσε την γυναίκα του, ότι εκείνη κάνει καλοσύνες, διότι εκτός από τα παιδιά και τους γέρους που φροντίζει, πηγαίνει και παίρνει τα ρούχα από τους γέρους της γειτονιάς, τους πλένει, και τους συγυρίζει και τα σπίτια, τους φτιάχνει και καμμιά σούπα.
Έβλεπε κανείς στο πρόσωπο του καλού αυτού οικογενειάρχου ζωγραφισμένη τη Θεία Χάρη. Είχε μέσα του τον Χριστό, ήτο γεμάτος χαρά και το δωμάτιό του γεμάτο από παραδεισένια χαρά. Ενώ αυτοί που δεν έχουν μέσα τους τον Χριστό, είναι γεμάτοι από άγχος, και δύο άνθρωποι να είναι δεν χωράνε μέσα σε ένδεκα δωμάτια.
Ενώ οι 11 αυτοί άνθρωποι με τον Χριστό χωρούσαν μέσα σ’ ένα δωμάτιο.
Ωφέλιμες Διηγήσεις
Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου
Έκδοσις Ιεράς Μονής Αγίου Ιλαρίωνος Προμάχων Αριδαίας
2016, σελ. 26-27

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου