Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Γέροντα, στην Κλίμακα γράφει πώς η καταλαλιά είναι γέννημα του μίσους2. Το απλό κουτσομπολιό υπάρχει περίπτωση να έχη μέσα αγάπη;
– Ναί, αν κανείς αγαπάη πολύ μια ψυχή και βλέπη ότι άλλοι την ζηλεύουν, τότε μπορεί να πη και καμμιά κουβέντα εις βάρος της, για να μην την ζηλεύουν οι άλλοι. Πρέπει όλα να τα εξετάζουμε. Μια βλαμμένη όμως ή πειραγμένη ψυχή που νομίζει ότι αδικείται και γι᾿ αυτό είναι λίγο πικραμένη ή αγανακτισμένη και με μια αφορμή εκδηλώνει την αγανάκτησή της, μπορεί να κάνη τέτοια ζημιά στις άλλες ψυχές, που ούτε διάβολος δεν μπορεί να κάνη. Ο Ιούδας αγανάκτησε για την σπατάλη του μύρου που έχυσε η Μυροφόρος και είπε ότι το μύρο μπορούσε να πουληθή και τα χρήματα να δοθούν στους φτωχούς. Από τον Ιούδα επηρεάσθηκαν και οι άλλοι Απόστολοι που είχαν Χάρη3.
Είδαν εξωτερικά σωστό αυτό που είπε εκείνος και επηρεάσθηκαν, γιατί δεν γνώριζαν την φιλάργυρη καρδιά του. Και βλέπεις, ο Χριστός είχε δώσει στον Ιούδα ακόμη και το ταμείο, για να χορτάση το πάθος του, και εκείνος «τά βαλλόμενα εβάσταζεν»4.

Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Β’ «Πνευματική Αφύπνιση»
2 Βλ. Ιωάννου του Σιναΐτου, Κλίμαξ, Λόγος Ι´, παρ. α´, έκδ. «Αστήρ», Αθήνα 1970, σ. 76.
3 Πρβ. Ματθ. 26, 6 κ.ε.· Μάρκ. 14, 3 κ.ε. και
Ιω. 12, 3 κ.ε. 4 Ιω. 12, 6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου