Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Αποφθέγματα Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου (Μνήμη 13 Νοεμβρίου)

Την αξία μιας πόλεως, δεν την καθορίζει η ωραιότητα των οικοδομών, ούτε το πλήθος των κατοίκων, αλλά η αρετή τους.




* * *



Όση ανάγκη έχουν τα φυτά από το νερό για να καρποφορήσουν, τόση ανάγκη έχει και ο άνθρωπος από την θεία προσευχή για να φέρει καρπό αρετής.



* * *



Όταν σου συμβεί κάτι λυπηρό δώσε ελεημοσύνη αμέσως. Ευχαρίστησε τον Θεό διότι συνέβη, και θα δεις πόση χαρά θα ακολουθήσει, και αν αμφιβάλετε, δοκιμάστε και θα δείτε την δόξα του Θεού.




* * *



Δικό μας κανένα άλλο έργο δεν υπάρχει, παρά το πώς θα προσθέσουμε πλούτο στην ψυχή.



* * *



Η πραγματική σοφία και εκπαίδευση, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά ο φόβος του Θεού.



* * *



Δε θα χρειάζονταν λόγια, αν έλαμπε η ζωή μας. Δεν θα χρειάζονταν δάσκαλοι, αν επιδεικνύαμε έργα. Κανείς δε θα παρέμενε άπιστος, αν εμείς ήμασταν πραγματικοί χριστιανοί.



* * *



Άγιοι είναι όλοι εκείνοι που έχουν ορθή πίστη κι ενάρετο βίο. Αυτοί, κι αν ακόμα δεν κάνουν θαύματα, κι αν ακόμα δεν βγάζουν δαιμόνια, είναι άγιοι.



Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου «Σύντομος βίος, εγκωμιαστικός λόγος και παρακλητικός κανών εις τον Οικουμενικόν Διδάσκαλον και Φωστήρα της Εκκλησίας Άγιον Ιωάννην τον Χρυσόστομον», εκδόσεις «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ»

http://makkavaios.blogspot.gr/2015/11/13.html






    ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ
ΟΣΙΟΣ  ΠΑ'Ι'ΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ(ΤΟΜΟΣ Α΄, 7η ΕΚΔΟΣΗ)


  1. « Όταν ο ανάπηρος δεχτεί την αρρώστια του με χαρά, ο Θεός θα τον κοιτάξει με τους ομολογητές. »
  2. « Τα παιδιά πρέπει από το δημοτικό σχολείο να έχουν πνευματικό. »
  3. « Ό, τι καλό συμβαίνει στην ζωή σου , να το αποδίδεις στο Θεό. »
  4. « Όταν οι άνθρωποι σε στενοχωρούν και σε αδικούν, να χαίρεσαι γιατί σου εξοφλούνται αμαρτίες.»
  5. « Μην πιστεύεις κανέναν αιρετικό. Αυτοί που απαρνιούνται την ορθόδοξη πίστη και πηγαίνουν σε αίρεση, έχοντας αρνηθεί το βάπτισμα τους, είναι δαιμονίζονται. Το χάρισμα της γλωσσολαλιάς, που λένε ότι έχουν, είναι δαιμονική επήρεια.»
  6. « Παιδιά μου, τα παιδιά σας είναι μια άγραφη βιντεοκασέτα. Αν μέσα στο σπίτι σας είστε αγαπημένοι και έχετε χριστιανική ζωή και συμπεριφορά, τότε, να είστε σίγουροι ότι τα παιδιά σας γέμισαν την άδεια εκείνη κασέτα, διαμορφώνοντας, λίγο-πολύ έναν καλό χαρακτήρα.»
  7. « Όχι παιδί μου, τους γονείς στο γηροκομείο. Θα φροντίσετε τους γονείς σας, όπως εκείνοι σας φρόντισαν με όλες τις δυσκολίες, και  σας μεγάλωσαν με όλα τα προβλήματα της παιδικής ηλικίας. Αλλιώς, το ίδιο θα κάνουν τα παιδιά σας και σε εσάς τους ίδιους.»
  8. « Ο διάβολος πολεμά τους πιστούς με τον Οικουμενισμό, τους πλούσιους με τον Μασονισμό και τους φτωχούς με τον Κομμουνισμό.»
  9. « Η εμπιστοσύνη στο Θεό είναι προσευχή.»
  10. « Όταν ένα πάθος δε φεύγει, τότε υπάρχει λανθάνων, κρυφός εγωισμός. Φρόντισε να τον πολεμήσεις με ταπεινοφροσύνη, νηστεία και εξομολόγηση, ώστε, με τη Χάρη του Θεού, να εξαλείψεις αυτό το πάθος.»
  11. « Οι ευλογημένες, αφού έχουν σκοπό να το σκοτώσουν, ας το γεννήσουν, ας το βαφτίσουν και, έπειτα, ας κάνουν τον φόνο. Έτσι τουλάχιστον τα παιδιά θα φεύγουν βαφτισμένα για τον Παράδεισο.»
  12. « Μία είναι η αξία της ζωής: η οικογένεια! Μόλις σβήσει η οικογένεια, θα σβήσει και ο κόσμος. Δείξε, όμως αγάπη και πέρα από την οικογένεια σου.»
  13. « Ο Θεός λατρεύεται, δεν διδάσκεται.»
  14. « Μόνο η συμφιλίωση του ανθρώπου με το Θεό μπορεί να φέρει την ειρήνη στην ψυχή.»
  15. Να προτιμήσεις άλλη ειδικότητα. Καλά θα ήταν, γυναικολόγοι να γίνονταν οι γυναίκες γιατροί.
  16. « Από τότε που λιγόστεψαν οι καλοί εξομολόγοι, πολλαπλασιάστηκαν οι ψυχίατροι.»
  17. « Πες του ότι πολλοί καρκινοπαθείς θα πάνε στον Παράδεισο.»
  18. « Εσύ θα κάνεις κάθε πρωί τον Σταυρό σου και θα λες: «Θεέ μου, αφήνω τον εαυτό μου στα χέρια σου, και μόνο τότε θα φεύγεις για την δουλειά σου.»
  19. « Το 1986 ρώτησα κάποια στιγμή τον Γέροντα αν θα πρέπει να δεχτούμε τις νέες ταυτότητες. Μου απάντησε χαρακτηριστικά ότι θα προσπαθήσουν πολλές φορές να μας τις δώσουν, αλλά τελικά δεν θα προλάβουν, γιατί θα ξεσπάσει πόλεμος.»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου