Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κείμενα Επιστολές Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου 1924-1994



Κείμενα Επιστολές Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου
Κείμενα Επιστολές Γέροντος Παισίου του Αγιορείτου 1924-1994
Στην ιδιαίτερα επιμελημένη αυτή έκδοση προηγείται το ιδιόγραφο κείμενο του Γέροντα και στη συνέχεια ακολουθεί το δακτυλογραφημένο κείμενο στο οποίο έχουν προστεθεί πλαγιότιτλοι και σε ορισμένες επιστολές σχόλια σε μία προσπάθεια «αποκάλυψης» κρυμμένων μαργαριταριών του ιδιότυπου –μερικές φορές– λόγου του Γέροντα.
Στο πρώτο κεφάλαιο δημοσιεύονται τρεις βαρυσήμαντες επιστολές γενικότερου ενδιαφέροντος, πάντοτε επίκαιρες, ιδιαίτερα όμως στις ημέρες μας. Η πρώτη αναφέρεται στα Εκκλησιαστικά δρώμενα όπου καυτηριάζει έντονα τις φιλενωτικές ενέργειες του πρώην Πατριάρχου Αθηναγόρου, η δεύτερη αποτελεί εξαίσιο ύμνο προς τον «αγνόν ήρωα» Στρατηγόν Μακρυγιάννη, ενώ η τρίτη αναφέρεται στην οικογένεια και ειδικότερα στις συζυγικές σχέσεις.
Στο δεύτερο κεφάλαιο κυριαρχούν οι επιστολές προς καθηγουμένην ιερού, γυναικείου Ησυχαστηρίου. Από τον Αγιοπνευματικό κάλαμο του Γέροντα αναπτύσσονται θέματα, όπως περί πνευματικής αγάπης και ταπεινοφροσύνης, περί ευχαριστίας και δοξολογίας στις θλίψεις, στις αδικίες και στους πειρασμούς, περί εκκοπής του ιδίου θελήματος, υπακοής κ.τ.λ.
Στο τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνονται ευάριθμες επιστολές προς συγκεκριμένον λαϊκό αποδέκτη και έχουν ως θέματα την επιμέλεια της συνείδησης, την αυτογνωσία, τήνσυναίσθηση των ευεργεσιών του Θεού και της ιδικής μας αχαριστίας, τη θεϊκή δύναμη της προσευχής, την εμπιστοσύνη στην Παναγαθότητα και Παντοδυναμία του Θεού, την ευλογία του να αδικούμεθα, τους καλούς λογισμούς κ.α.
Στο επιλογικό του κείμενο ο Γέροντας μας ξαφνιάζει με την εκπλήσσουσα ταπείνωσή του. Πιστεύουμε ότι από τα κείμενα και τις επιστολές του Γέροντα αναδύεται έντονο το άρωμα της ευλάβειας της Ορθόδοξης Ανατολής, το οποίο ως «δρόσος Αέρμων» αναζωογονεί το σύγχρονο, ταλαιπωρημένο κόσμο μας.
Δεμένο, σχ.17Χ25, σελ. 320

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου