Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΝΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ, ΘΑ ΓΙΝΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΚΟ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ἄν δέν ἀρχίσουν μερικοί νά χτυποῦν τό κακό, νά ἐλέγχουν δηλαδή αὐτούς πού σκανδαλίζουν τούς πιστούς, θά γίνη μεγαλύτερο κακό. Ἔτσι θά τονωθοῦν λίγο οἱ πιστοί, ἀλλά καί θά ἐμποδισθοῦν λίγο ὅσοι πολεμοῦν τήν Ἐκκλησία. Ἡ Ἐκκλησία δέν εἶναι δικό τους καΐκι, νά κάνουν βόλτες· εἶναι τό σκάφος τοῦ Χριστοῦ. Αὐτοί εἶναι κατακριτέοι.
-------------------------
Πνευματική Αφύπνιση τ. Β' σελ. 43. Κεφάλαιο 2

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΣΙΧΑΘΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ!


Ο ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ


“Αργότερα, ἐπισκέφθηκα τόν Γέροντα μαζί μέ ἕναν φίλο μου σμήναρχο, γύρω στά τέλη Ὀκτωβρίου 1993 καί τοῦ ἐξέφρασα τήν ἀνησυχία μου γι’ αὐτά πού συμβαίνουν ἀπό τούς κυβερνῶντες στήν πατρίδα μας.
Ὁ Γέροντας ἀπάντησε:  Μή φοβᾶσαι. Ὁ Θεός δέν θά ἐπιτρέψει νά γίνει κακό, ἀλλά θά γίνουν ὅμως πράματα καί θάματα πού δέν θά ἐξηγοῦνται μέ τή λογική. Ὁ κόσμος θά τούς σιχαθεῖ καί θά τούς κυνηγήσει. Ὅπως ἕνα μπαλόνι φουσκώνει καί ξαφνικά σκάει, ἔτσι θά... σκάσουν κι αὐτοί! Δέν μπορῶ νά σού πῶ πιό πολλά.” 
(Βιβλίο “Μαρτυρίες Προσκυνητῶν – Γέροντας Παΐσιος 1924-1994, σέλ. 425-426)

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΠΟΡΑ ΤΗΝ ΔΑΙΜΟΝΙΚΗ, ΘΑ 'ΡΘΕΙ Η ΛΙΑΚΑΔΑ Η ΘΕΪΚΗ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Μετά την μπόρα την δαιμονική, θα ‘ρθει η λιακάδα η Θεϊκή!

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΤΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ;


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Τί τόν κρατάς τόν εαυτό σου γιά τόν εαυτό σου;

Ναί, βρε παιδί, πέταξε τόν εαυτό σου. Άν πετάξης τον εαυτό σου, μετά θά πετάς. Τί τόν κρατάς τόν εαυτό σου γιά τόν εαυτό σου; Τό κομμάτι της αγάπης πού κρατάς γιά τόν εαυτό σου, τό αφαιρείς από τήν ολοκληρωτική αγάπη πού πρέπει νά έχης γιά τούς άλλους.
Όσο μπορείς, νά βγάζης τόν εαυτό σου έξω άπό τίς ενέργειές σου και νά βάζης μέσα σου τούς άλλους. Προσπάθησε αυτό πού θέλεις γιά τόν εαυτό σου νά τό δίνης στους άλλους. Νά δίνης -νά δίνης, χωρίς νά ύπολογίζης τόν εαυτό σου. Όσο θά δίνης, τόσο θά παίρνης, γιατί ό Θεός θά σου δίνη άφθονη τήν Χάρη Του και τήν αγάπη Του• θά σέ άγαπάη πολύ, καθώς κι εσύ πολύ θά Τόν αγαπάς, γιατί θά πάψης νά αγαπάς τόν εαυτό σου, ό όποιος σου ζητάει νά τρέφεσαι άπό τόν εγωισμό και τήν υπερηφάνεια, και όχι άπό τήν Χάρη του Θεοΰ πού δίνει όλες τίς βιταμίνες στήν ψυχή και τήν θεία αλλοίωση στήν σάρκα, και κάνει τόν άνθρωπο νά άκτινοβολή. Θά εύχωμαι πολύ γρήγορα νά τά νιώσης όλα αυτά, γιά νά απαλλαγής άπό τό βάσανο της φιλαυτίας.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΟΒΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Η εξομολόγηση κόβει το δικαίωμα του διαβόλου.

Η μετάνοια, η εξομολόγηση κόβει το δικαίωμα του διαβόλου. Πριν λίγο καιρό , ήρθε στο Αγιον Όρος ένας μάγος και έφραξε με πασσαλάκια και δίχτυα όλο τον δρόμο, εκεί σε μία περιοχή κοντά στο Καλύβι. Αν περνούσε από 'κει μέσα ένας ανεξομολόγητος, θα πάθαινε κακό. Δεν θα ήξερε από που του ήρθε. Μόλις τα είδα, κάνω τον σταυρό μου και περνώ από μέσα, το διέλυσα. Μετά ο μάγος ήρθε στο Καλύβι, μου είπε όλα τα σχέδιά του και έκαψε τα βιβλία του. σε έναν που είναι πιστός, εκκλησιάζεται, εξομολογείται, κοινωνάει, ο διάβολος δεν έχει καμμιά δύναμη, καμμιά εξουσία. Κάνει μόνο λίγο «κάφ-καφ» σαν ένα σκυλί που δεν έχει δόντια. Σε έναν όμως που δεν είναι πιστός και του δίνει δικαιώματα, έχει μεγάλη εξουσία. Μπορεί να τον λιντσάρη, έχει δόντια και τον ξεσκίζει. Ανάλογα με τα δικαιώματα που δίνει μία ψυχή, είναι και η εξουσία του επάνω της.
Ακόμη και όταν πεθάνη κανείς και είναι τακτοποιημένος, την ώρα που η ψυχή του ανεβαίνει στον Ουρανό, είναι σαν να τρέχη ένα τραίνο και άλλα σκυλιά τρέχουν από πίσω γαυγίζοντας «κάφ-κάφ...», κόβει και κανένα σκυλί το τραίνο. Αλλά, αν δεν είναι τακτοποιημένος, είναι σαν να βρίσκεται σε τραίνο που δεν μπορεί να τρέξη με ταχύτητα, γιατί είναι χαλασμένες οι ρόδες,κ οι πόρτες ανοικτές και μπαίνουν τα σκυλιά μέσα και δαγκάνουν και κανέναν.
Όταν ο διάβολος έχη αποκτήσει μεγάλα δικαιώματα στον άνθρωπο και τον έχη κυριεύσει, τότε πρέπει να βρεθή η αιτία, για να κοπούν τα δικαιώματα. Αλλιώς, όση προσευχή και να κάνουν οι άλλοι, αυτός δεν φεύγει. Σακατεύει τον άνθρωπο. Οι ιερείς δωσ' τού-δωσ' του εξορκισμούς, και τελικά τα πληρώνει ο άνθρωπος, γιατί βασανίζεται ακόμη περισσότερο από τον διάβολο. Πρέπει να μετανοήση ο άνθρωπος, να εξομολογηθή, να κοπούν τα διακαιώματα που έχει δώσει, και μετά θα φύγη ο διάβολος, αλλιώς θα ταλαιπωρήται. Μία μέρα, δύο μέρες, εβδομάδες, μήνες, χρόνια, διάβασε-διάβασε εξορκισμούς, αφού ο διάβολος έχει δικαιώματα, δεν φεύγει.


ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Πρέπει ο άνθρωπος να γνωρίση τον εαυτό του όπως είναι, και όχι όπως τον παρουσιάζει ο εχθρός διάβολος, διότι αυτός ενδιαφέρεται για το κακό μας. Ποτέ να μην απελπίζεται, αρκεί να μετανοή, γιατί και οι αμαρτίες του είναι λιγώτερες από του διαβόλου και ελαφρυντικά έχει, επειδή πλάσθηκε από χώμα και από απροσεξία γλίστρησε και λασπώθηκε.Για να γίνη σωστός αγώνας, πρέπει να γυρίζουμε την ρόδα αντίθετα από εκεί που την γυρίζει ο διάβολος. Αν μας λέη ότι είμαστε κάτι, να καλλιεργούμε την αυτομεμψία. Αν μας λέη ότι δεν είμαστε τίποτε, να λέμε: «Ο Θεός θα με ελεήση». Έτσι απλά αν κινήται ο άνθρωπος, με εμπιστοσύνη και ελπίδα στον Θεό, μπαίνει στην ζωή του η μετάνοια, η ταπείνωση, και ανεβαίνει σε πνευματικά ύψη.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΠΟΛΛΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΕ ΤΙ ΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Πολλοί βλέπουν σε τι τους δυσκολεύουν οι άλλοι και όχι σε τι δυσκολεύουν εκείνοι τους άλλους. Απαιτήσεις έχουν μόνο από τους άλλους, όχι από τον εαυτό τους. 

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΔΑΙΒΑΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΟΣΩΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Σκοπός του διαβάσματος είναι η εφαρμογή στον ίδιο μας τον εαυτό όσων διαβάζουμε. Όχι να αποστηθίζουμε, αλλά να εσωστηθίζουμε.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΠΟΙΟΣ ΚΛΑΙΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΓΩΣΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΟΥ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Όποιος κλαίει φιλότιμα, γιατί πλήγωσε τον Χριστό με τις αμαρτίες του, δέχεται αμέσως την θεία παρηγοριά, ανάλογα με την ποσότητα της λύπης του.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την πρόνοια του Θεού, και όπου υπάρχει η πρόνοια του Θεού, σίγουρα αυτό που συμβαίνει, όσο πικρό κι αν είναι, θα φέρει ωφέλεια στην ψυχή.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΕΣΥ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Εσύ να μήν κοιτάς τί κάνουν οι άλλοι ούτε να εξετάζεις πώς και γιατί το κάνουν. Σκοπός δικός σου να είναι ο εξαγνισμός της ψυχής σου και η τέλεια υποταγή του νου σου, στη Θεία Χάρη. Για χάρη αυτού του σκοπού, να κάνεις τα πάντα, να προσεύχεσαι, να μελετάς, να λες την ευχή του Χριστού μας, ταπεινά, συναισθανόμενος ότι έχεις απόλυτη ανάγκη από το Έλεος του Θεού και με λίγα λόγια, να κοιτάς τα πνευματικά σου.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Όσοι δεν δέχονται παρατηρήσεις ούτε και από τους ανθρώπους που τους αγαπούν, τελικά παραμένουν στραβόξυλα και αχρηστεύονται μόνοι τους πνευματικά. Όπως οι σανίδες που δεν δέχονται το πλάνισμα του μαραγκού, για να γίνουν έπιπλα, καταφεύγουν στα μπετά ή στις σκαλωσιές και πατιούνται και λασπώνονται, μέχρι που καταλήγουν στη φωτιά, έτσι και αυτοί στο τέλος καταστρέφονται.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ;


-Γέροντα, τι σημαίνει για σας η προσευχή;
-Στέλνω σήμα, ζητώ βοήθεια. Ζητώ συνεχώς βοήθεια από τον Χριστό, από την Παναγία, από τους Αγίους, για τον εαυτό μου και για τους άλλους. Αν δεν ζητήσω, δεν θα μου δώσουν.



ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΘΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Με μια ματιά στον ουρανό θα άλλαζαν τα πράγματα.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Νά ἔχετε φιλότιμο καί νά μήν ἐκμεταλλεύεστε τήν καλωσύνη τῶν ἄλλων. Ὁ φιλότιμος βομβαρδίζεται ἀπό εὐλογία, ἐνῶ ὁ γκρινιάρης γεννᾶ κακομοιριά. Ἡ καρδιά δέν καθαρίζεται μέ «κλίν», ἀλλά μέ φιλότιμο. Νά μήν ἀφήνουμε τόν ἄλλον νά κουράζεται. Νά γινώμαστε θυσία.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΡΙΣΚΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΟΞΑΖΕΙ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΤΟΤΕ ΣΚΑΖΕΙ Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ!


Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Όταν δεν γκρινιάζει κανείς για μια δυσκολία που τον βρίσκει, αλλά δοξάζει τον Θεό, τότε σκάζει ο διάβολος και πάει σε άλλον που γκρινιάζει, για να του τα φέρει όλα ανάποδα. Γιατί, όσο γκρινιάζει κανείς, τόσο ρημάζει. Μερικές φορές μας κλέβει το ταγκαλάκι (διάβολος) και μας κάνει να μη μας ευχαριστεί τίποτε, ενώ μπορεί κανείς όλα να τα γλεντάει πνευματικά με δοξολογία και να έχει την ευλογία του Θεού.

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΚΟΜΟΙΡΙΑ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Ἡ γκρίνια γίνεται συνήθεια, γιατί ἡ γκρίνια φέρνει γκρίνια καὶ ἡ κακομοιριὰ φέρνει κακομοιριά. Ὅποιος σπέρνει κακομοιριά, θερίζει κακομοιριὰ καὶ ἀποθηκεύει ἄγχος. Ἐνῶ ὅποιος σπέρνει δοξολογία δέχεται τὴν θεϊκὴ χαρὰ καὶ τὴν αἰώνια εὐλογία. Ὁ γκρινιάρης, ὅσες εὐλογίες κι ἂν τοῦ δώσει ὁ Θεός, δὲν τὶς ἀναγνωρίζει. Γι’ αὐτὸ ἀπομακρύνεται ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ καὶ τὸν πλησιάζει ὁ πειρασμός, τὸν κυνηγάει συνέχεια ὁ πειρασμὸς καὶ τοῦ φέρνει ὅλο ἀναποδιές, ἐνῶ τὸν εὐγνώμονα τὸν κυνηγάει ὁ Θεὸς μὲ τὶς εὐλογίες Του.






ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Αν δουλεύεις στην αμαρτία θα πληρωθείς από το διάβολο... Αν εργάζεσαι στην αρετή θα πληρωθείς από τον Χριστό!

ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: ΤΟ "ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ" ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΣΑΣ!


Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Το «δόξα σοι ο Θεός» να μη λείπει ποτέ από τα χείλη σας. Εγώ, όταν πονάω, το «δόξα σοι ο Θεός» έχω για χάπι του πόνου• τίποτε άλλο δεν με πιάνει. Το «δόξα σοι ο Θεός» είναι ανώτερο και από το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».
Έλεγε ο Πάπα-Τύχων: «Το “Κύριε ελέησον” έχει εκατό δραχμές, το “δόξα σοι ο Θεός” έχει χίλιες δραχμές• είναι δηλαδή πολύ πιο ακριβό». Ήθελε να πη ότι ο άνθρωπος ζητάει το έλεος του Θεού από ανάγκη, ενώ δοξολογεί τον Θεό από φιλότιμο, και αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Συνιστούσε μάλιστα να λέμε το «δόξα σοι ο Θεός», όχι μόνο όταν είμαστε καλά, αλλά και όταν περνάμε δοκιμασίες, γιατί και τις δοκιμασίες τις επιτρέπει ο Θεός για φάρμακα της ψυχής.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου