Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ

 

                  ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΟΜΟΡΦΑ, ΠΟΙΗΤΙΚΑ:

                ΠΟΙΗΜΑ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ  24/10/2014

                                     


ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ.

Παιδιά μου αγαπημένα πολύ σας αγαπώ,
είστε στην αγκαλιά μου, μαζί σας και Εγώ πονώ.
Βλέπω το πώς περνάτε, το πώς αγωνιάτε,
το πώς θα βγει η μέρα και αν θα έχετε να φάτε.
 
Είμαι ανάμεσά σας, ακούω την καρδιά σας,
και όταν είστε λυπημένοι, σκουπίζω τα δάκρυά σας.
 
Δεν σας εγκαταλείπω, η Σκέπη μου σας σκέπει,
σας γίνομαι βοηθός σας, όταν, και όπως πρέπει.
 
Είμαι η Παναγία και διώχνω τα θηρία,
κάθε φορά που έρχονται και κάνουν φασαρία.
 
Γι’ αυτό να με καλείτε, παιδιά μου αγαπημένα,
και όλα τα προβλήματά σας δώστε τα σε Μένα.
 
Την προσευχή σας θέλω, την πίστη την Αγία,
και Εγώ θα σας χαρίζω, δύναμη και ευλογία! Αμήν.

Κάνουμε τα εύκολα δύσκολα, τα απλά σύνθετα, τα δυνατά αδύνατα. Είναι δυνατόν να μάς παρακαλάει ο Ίδιος ο Θεός, η Μάνα του η Παναγιά να μας βοηθήσουν, να μας βγάλουν από την κρίση, να μας δώσουν την χαρά της ζωής πίσω κι εμείς να ψάχνουμε ακόμη σωτήρες; Πού κιόλας; Στην πολιτική; Αυτοί δέν μπορούν τόσον καιρό να σταματήσουν την προκλητικότητα των Τούρκων, να βάλουν τάξη στα οικονομικά, εν πάσει περιπτώσει αδυνατούν να τα βρούν μεταξύ τους πώς θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των καιρών μας, θα μας σώσουν από τους μύριους κινδύνους πού ενέσκηψαν; Οι εκκλησιαστικοί ταγοί πάλι λένε νά κάνουμε υπακοή στους πολιτικούς γιατί εκείνοι ξέρουν!!!

Γιά πέστε μου τώρα μέσα στον κυκεώνα των μυρίων κινδύνων μπορεί ανθρώπινος παράγων να δώσει καθαρή και συνολική λύση;

Η Τουρκία ζητάει το μισό καί πλέον Αιγαίο κι ότι ακόμη φανταστεί ότι της ανήκει, π.χ. βόρεια Κύπρο, Θράκη, Κρητικό πέλαγος γιά εξώρυξη πετρελοειδών κλπ, κλπ. Κι εμείς ψάχνουμε τα δίκια μας! Χώρες μεγάλες σάν την Ρωσία και την Γαλλία μπαίνουν σε πολεμικές περιπέτειες γιά τα συμφέροντά τους, παντού ανάβουν πολεμικές εστίες σάν πυρκαγιές ανεξέλεγκτες γιατί όλοι έχουν συμφέροντα να ικανοποιήσουν.Παγκόσμια πείνα ξεκινά εξ αιτίας της πανδημίας λέει. Ανεργία, φτώχεια, οικονομικές δυσκολίες στην συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού και στην Ελλάδα φυσικά χειρότερα λόγω των υπέρογκων χρεών της προηγούμενης δεκαετίας. Ο κόσμος τρομαγμένος ακούει γιά ένα θανάσιμο ιό και τρέμει μήν αρρωστήσει! Μέσα σε όλη αυτήν την αντάρα έχουμε και τόσες άλλες ψυχές πού ήρθαν γιά ένα καλλίτερο μέλλον κι αυτοί στην Ελλάδα καί ζητούν μιά πιό ανθρώπινη ζωή κι όλο και κάτι παραπάνω απαιτούν. Τα στοιχεία της φύσεως αγρίεψαν κι αυτά και προκάλεσαν τεράστιες ζημίες και δέν ξέρουμε άν θα μας ξαναεπισκεφτεί πάλι ο ''ΙΑΝΟΣ''. Να μήν απαριθμήσουμε κι όλα τα υπόλοιπα δεινά πού μας σκοτίζουν τον νού. Κι εμείς ψάχνουμε ανθρώπινα, μικρά, αδύναμα χέρια να μας σώσουν από όλα αυτά τα κακά; Έχει λογική αυτή μας η επιμονή; 

Οι περισσότεροι από τους ''σωτήρες'' μας ψάχνουν γιά σωτήρες, γιατί μπλέξανε κι αυτοί με τον αόρατο κίνδυνο. Δείτε τους ''μεγάλους'' της γής! Τράμπ στην Αμερική, Τζόνσον στην Αγγλία, Μπολσονάρο της Βραζιλίας αρρώστησαν κι αυτοί από την νέα ασθένεια και τρέχανε στους γιατρούς. Εδώ στην πατρίδα πάλι αλληλοκατηγορίες γιά λάθη και αποτυχίες στην διαχείρηση κρίσεων οι πολιτικοί, κι όλοι βέβαια οι υπεύθυνοι σε κάθε τομέα ευθύνης τους. Παράδειγμα στις πυρκαγιές στο Μάτι, στις καταστροφές λόγω βροχών στην Εύβοια, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο. Κανείς δέν μπόρεσε να φέρει σε αίσιο πέρας υπευθύνως καμμιά από αυτές τις πληγές. Άρα τί ψάχνουμε εμείς; Υπερανθρώπους; Και τι φανταζόμαστε; Ότι μπορεί ανθρωπίνως να αντιμετωπιστούν τόσοι ποικιλόμορφοι και απρόβλεπτοι κίνδυνοι;


Απλές σκέψεις με απλούστερες απαντήσεις είναι οι παραπάνω ερωτήσεις. 

Συμπέρασμα..."Μόνον ο Θεός παιδί μου, κανείς άλλος δέ θα μας σώσει", λόγια απλά και μεστά της γερόντισσας πρός πνευματικό της παιδί! 

Αυτή είναι η πεμπτουσία των ποιημάτων της, ο τελικός στόχος πού γράφτηκαν αυτά, η πνευματική τους ΔΙΑΣΤΑΣΗ. Οι αποκαλύψεις, το προφητικό κομμάτι είναι το κίνητρο, η διαδικασία της εσωτερικής μας αναθεώρησης, του ελέγξιμου ηθικής τρόπου ζωής μας, της μεταμέλειάς μας. Γιατί η αμαρτία μας επιτρέπει να έρθουν οι πληγές στον κόσμο πού ζούμε, όλα τα κακά πού προειδοποιούν τα ποιήματα είναι η δική μας ηθική. Καί τα καλά πού πάλι προφητεύονται, προ'ι'όν της πρός Θεόν μεταστροφής μας θα είναι.

ΔΙΟΤΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΘΕΛΗΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΣ ΩΦΕΛΕΙΑ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΤΟ ΕΔΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΕΠΛΑΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ! ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ; ΤΟΝ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ. ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ; ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΗΦΟΡΟ ΜΑΣ.

ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΤΙ...

 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ  ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΒΛΑΣΦΗΜΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΚΡΙΣΗ! ΟΥΤΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ, ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ! Π.Χ. ΣΕ ΕΝΑ ΣΕΙΣΜΟ, ΜΙΑ ΣΥΜΦΟΡΑ!

 ΔΕΝ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΟΧΗ ΟΤΑΝ ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΑΙΣΧΡΑ ΜΑΣ ΠΑΘΗ!  ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ''ΚΑΨΕΙ''; ΦΥΣΙΚΑ ΟΤΑΝ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΣΑΝ, ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΡΑΖΟΥΜΕ ΑΓΑΝΑΧΤΙΣΜΕΝΟΙ;


Μπαίνουμε τώρακαι σε μιά ακόμη παράμετρο του θέματος πού συζητάμε. Υπάρχουν πολλά γραπτά αγίων ανθρώπων. Όλοι τους λένε το ίδιο πράγμα: 

 Παράδειγμα:

https://iconandlight.wordpress.com/2018/10/07/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B1-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%87/

Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

«Μπόρες–μπόρες θα περνούμε· τώρα για μερικά χρόνια έτσι θα πάμε· παντού ένας γενικός αναβρασμός».

Τώρα μια μπόρα θα είναι, μια μικρή κατοχή του αντίχριστου σατανά. Θα φάει μετά μια σφαλιάρα από τον Χριστό θα συγκλονισθούν όλα τα έθνη και θα έρθει η γαλήνη στον κόσμο για πολλά χρόνια. Αυτήν την φορά θα δώση ο Χριστός μια ευκαιρία, για να σωθή το πλάσμα Του, θα αφήση το πλάσμα του ο Χριστός; Θα παρουσιασθή στο αδιέξοδο των ανθρώπων, για να τους σώση από τα χέρια του Αντίχριστου. Θα επιστρέψουν στο Χριστό και θα έρθη μια πνευματική γαλήνη σε όλην την οικουμένη για πολλά χρόνια.

Θα επέμβη ο Χριστός, θα δώση μια σφαλιάρα σε όλο αυτό το σύστημα, θα πατάξη όλο το κακό και θα το βγάλη σε καλό τελικά.

«Πολλοί Άγιοι θα παρακαλούσαν να ζούσαν στην εποχή μας, για να αγωνισθούν. Βρεθήκαμε εμείς… Δεν ήμασταν άξιοι! Τουλάχιστον να το αναγνωρίζουμε».

Όλη η βάση εκεί είναι: Να μετανοήση ο κόσμος.

Να βοηθούμε τον κόσμο στην μετάνοια

– Γέροντα, τί μπορεί να βοηθήση σήμερα περισσότερο τον κόσμο;

 – Σήμερα, αν διδασκόταν η μετάνοια στον κόσμο, μόνον αυτή θα μπορούσε να βοηθήση. Να διαβάζουμε, όσο μπορούμε, βίους Αγίων που τονίζουν την μετάνοια, για να βοηθηθούμε. Το να ζητούμε μετάνοια από τον Θεό σημαίνει ότι ζητούμε φωτισμό. Όταν ζητούμε μετάνοια και μετανοήσουμε περισσότερο, φυσικά θα ταπεινωθούμε περισσότερο και υποχρεωτικά τότε θα έρθη περισσότερο η θεία Χάρις, ο θείος φωτισμός. Όταν βρίσκεται ο άνθρωπος εν μετανοία, διατηρεί την Χάρη του Θεού. Πάντως ο κόσμος είναι καλός. Βλέπεις, οι περισσότεροι ούτε εξομολογούνται ούτε εκκλησιάζονται, έχουν άγνοια μεγάλη, και από το άλλο μέρος έρχονται και μου ζητούν βοήθεια. Αυτό κάτι έχει μέσα.

 – Μήπως οι δοκιμασίες, Γέροντα, γίνονται αφορμή να πλησιάσουν οι άνθρωποι στον Θεό;

 – Όσοι έχουν καλή διάθεση βοηθιούνται από τις δοκιμασίες· όσοι δεν έχουν, τα βάζουν με τον Θεό, βρίζουν κ.λπ. Το κακό είναι ότι δεν λένε «ήμαρτον», αλλά βασανίζονται. Μεγάλη εξουσία έχει ο διάβολος στον κόσμο. Του δώσαμε πολλά δικαιώματα. Πώς έγινε ο σημερινός άνθρωπος! Το κακό είναι ότι εμποδίζει την θεία επέμβαση, γιατί δεν έχει μετάνοια. Αν υπήρχε μετάνοια, τα πράγματα θα είχαν τακτοποιηθή. Μπόρες, μπόρες θα περνούμε! Ο Θεός να βάλη το χέρι Του! Να ζητούμε μετάνοια για όλον τον κόσμο και για όσους εν ψυχρώ κάνουν κακό στην Εκκλησία και δεν έχουν σκοπό να διορθωθούν, να τους δίνη ο Θεός μετάνοια και έπειτα να τους παίρνη.

Να βοηθούμε, όσο μπορούμε, τον κόσμο στην μετάνοια, για να δεχθούμε τις ευλογίες του Θεού. Μετάνοια και εξομολόγηση, αυτό χρειάζεται σήμερα. Εγώ συνέχεια συνιστώ μετάνοια και εξομολόγηση, για να χάση τα δικαιώματα ο διάβολος, να κοπούν οι εξωτερικές δαιμονικές επιδράσεις. Θέλουν τράνταγμα οι άνθρωποι, να καταλάβουν, να μετανοήσουν. Π.χ. κάποιος εξομολογείται ότι έκανε μοιχεία. Του δίνει ο Πνευματικός άφεση, του δίνει και έναν κανόνα και δεν προχωράει περισσότερο. Πρέπει ο Πνευματικός να τον βοηθήση να καταλάβη ότι το κακό δεν ήταν μόνον η μοιχεία· ότι με αυτό που έκανε, έκανε εγκλήματα, διέλυσε δύο οικογένειες. Αλλά μερικοί Πνευματικοί ούτε καν ερευνούν παραπέρα ούτε προβληματίζουν τους ανθρώπους.

 

Προσπαθήστε να ζήσετε κατά Χριστόν, διορθώστε τον βίο σας κι αφήστε τον Χριστό να ενεργήσει, να λύσει τα προβλήματά σας, αυτό λένε όλοι. 

Άς δούμε πάλι τί όμορφα μας πλησιάζει μέσω των ποιημάτων της γερόντισσας ο Σωτήρας μας, ο καλός μας Ιησούς Χριστός γιά να μάς σώσει από κάθε κίνδυνο. Κι άς φερόμαστε σάν τον άσωτο υιό της παραβολής του Ασώτου!!


http://immorfou.org.cy/newsvarious-articles/1260-lkjhr.html

                                 
                                       ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ 9-11-2012
........................................
Γιατί δεν είναι οικονομική όλη αυτή η κρίση.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα, που έφερε η αποστασία σας από του Παντός τον Κτίστη.
Γιατί αγαπήσατε την ύλη, την ηδονή και την καλοπέρασή σας,
και χάσατε τα ιδανικά, το ήθος, τη θυσία και την πίστη την αληθινή σας.
 
Αυτά σας έφεραν εδώ, η γύμνια η πνευματική σας.
Εάν ενδυθείτε και πάλι τον Χριστό, θ’ αλλάξει η κατάστασή σας.
 
Ελάτε να με γνωρίσετε να μάθετε για Μένα,
πόσο αγαπώ το πλάσμα μου και πόσο θυσιάζομαι για τον καθένα.
 
Και συ τέκνο μου αγαπητό που είσαι απελπισμένο,
μη μένεις έτσι άλλο πια, το κάλεσμά σου περιμένω.
 
Να λάβεις την βοήθεια από εκεί που δεν την περιμένεις,
φώναξε με πίστη δυνατή, και ήρεμα μεσ’ το καράβι μου θα πηγαίνεις.
 
Μην  εμπιστεύεστε τους πολιτικούς που θέλουν το ξεπούλημά σας,
αλλά βάλτε τον Ιησού Χριστό μέσα στα σπιτικά σας.
 
Ο καπετάνιος σας αν είμαι Εγώ, όσο η θάλασσα κι αν αγριέψει,
τίποτα στη ζωή σας δεν θα σαλευτεί, το καράβι με ασφάλεια, στην ξηρά θα βγει.
 
Ελάτε, αγαπήστε με, πιάστε με απ’ το χέρι,
και τότε κανείς εχθρός δεν θα μπορεί επάνω σας, ν’ ακουμπήσει χέρι.
Θαρσείτε τέκνα μου αγαπητά, μαζί μου πορευτείτε,
και θάρθει γρήγορα ο καιρός, απ’ την κρίση την πνευματική να βγείτε. Αμήν.

Άν πάλι δέν θέλουμε να αλλάξουμε με όλα όσα βλέπουμε καί όσα μας ξημερώνουν, ο λογισμός μου λέει ότι θα αναγκάσουμε τον πανάγαθο Θεό να στείλει ένα νέο άγιο Κοσμά Αιτωλό.  Κοιμόμαστε βαθειά, σε τίποτα πλέον δέν αντιδράμε, ούτε κάν μιά ενδοσκόπηση στον πνευματικό εαυτό μας δέν κάνουμε. Πόσο μάλλον σε όλα όσα σάν Ελλάδα κι ελληνικός λαός βιώνουμε δέν συμμετέχουμε. Να στείλει επιτέλους τον άνθρωπό Του να βοηθήσει, να ελέγξει, να ταρακουνήσει, να αποκαλύψει, επιτέλους να μας ξυπνήσει! 

 Από ένα φίλο Αγιογράφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου