Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Άγιος Παΐσιος Τί κάνουμε μπροστά στον πειρασμό και τη δοκιμασία

-Γέροντα, όταν περνούμε κάποιον πειρασμό, μία μεγάλη δοκιμασία, τί να κάνουμε;

-Τί να κάνετε; Υπομονή να κάνετε. Η υπομονή είναι το ισχυρότερο φάρμακο που θεραπεύει τις μεγάλες και μακροχρόνιες δοκιμασίες. Οι περισσότερες δοκιμασίες μόνο με την υπομονή περνούν. Η μεγάλη υπομονή ξεδιαλύνει πολλά και φέρνει θεϊκά αποτελέσματα. εκεί που δεν περιμένεις την λύση, δίνει ο Θεός την καλύτερη λύση.

"Ὁ Γέρων Ἱερώνυμος τῆς Αἰγίνης συνιστᾶ σ᾿ ὃποιον δέν ἔχει χρήματα νά βγῆ ζητιάνος, νά μαζέψη τά ἀπαραίτητα καί νά πάρη τόν Ἀββᾶ ᾿ Ισαάκ"

«Ο Πολύ αδικημένος Άγιος, Αββάς Ισαάκ ο Σύρος»

Μετά από πολλή προσευχή ο Άγιος Παΐσιος θέλησε να τιμάται η μνήμη του μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας , τον οποίο υπεραγαπούσε, σε ιδιαίτερη ημέρα και όχι μαζί με τον όσιο Εφραίμ τον Σύρο στις 28 Ιανουαρίου (στο µηναίο του Ιανουαρίου στις 28, που εορτάζεται ο Άγιος Εφραίµ ο Σύρος πρόσθεσε τα εξής: «…και Ισαάκ του µεγάλου ησυχαστού και πολύ αδικηµένου»).

Έτσι επελέγη η 28η Σεπτεμβρίου, παρηγγέλθη και εξεδόθη ιδιαίτερη ακολουθία προς τιμήν του, γραμμένη από τον μακαριστό π.Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη, και πανηγυρίζεται η μνήμη του κάθε χρόνο.

Για να έχουμε μια μικρή έστω εικόνα του πνευματικού αναστήματος του Αγίου Ισαάκ αξίζει να διαβάσουμε τις παρακάτω απόψεις συγχρόνων αγίων και γερόντων μας.

 
 
 
 

Διδαχές Αγίου Παϊσίου : Πώς δυναμώνει η πίστη

-Γέροντα, τί διέκρινε μερικούς Αγίους, παλαιούς και νέους, και ήξεραν πότε θα πεθάνουν, πότε θα γίνη το τάδε γεγονός κλπ;

-Το πολύ φιλότιμο, η μεγάλη απλότητα, η ταπείνωση και η πίστη. Δεν έβαζαν στην ζωή τους λογική που κλονίζει την πίστη. Μεγάλο πράγμα η πίστη! Βλέπετε, και ο Απόστολος Πέτρος με την πίστη βάδισε πάνω στα κύματα. Μόλις όμως μπήκε η λογική, άρχισε να βουλιάζη. 

-Γέροντα, η πίστη πώς δυναμώνει;

 
 
 
 
 

Ἁγία Εὐφημία στὸν Ἅγιο Παΐσιο: «Ἂν ἤξερα τί δόξα ἔχουν οἱ Ἅγιοι, θὰ ἔκανα ὅ,τι μποροῦσα νὰ περάσω πιὸ μεγάλα μαρτύρια»


Ἦταν στὴν αὐλὴ τῆς Καλύβης του ὁ Γέροντας (Παΐσιος), ὅταν τὸν ἐπισκέφθηκε κάποιο πνευματικό του τέκνο. Ἐπανελάμβανε συνεχῶς ἀπὸ τὴν καρδιά του: «Δόξα σοὶ ὁ Θεός», πάλιν καὶ πολλάκις. Σὲ μιὰ στιγμὴ ὁ Γέροντας τοῦ εἶπε: «Ἀχρηστεύεται κανεὶς μὲ τὴν καλὴ ἔννοια»;

-Ποιός, Γέροντα;

-Ἥσυχα καθόμουν στὸ Κελλί μου, ἦρθε καὶ μὲ παλάβωσε. Ὡραία περνοῦν ἐπάνω.

-Τί συμβαίνει, Γέροντα;

-Θὰ σοῦ πῶ, ἀλλὰ μὴν τὸ πεῖς σὲ κανέναν.


Ο Άγιος Παΐσιος ο Μέγας και Θεοφόρος († 19 Ιουνίου)

Μια φορά, ενώ ο Oσιος Παίσιος προσευχόνταν στο κελί του πήγαν σ΄αυτόν ο Χριστός και δύο άγγελοι,όπως είχαν κάποτε πάει στον πατριάρχη Αβραάμ και του είπαν:»Χαίρε Παίσιε,σήμερα πρέπει να μας φιλοξενήσεις!»
Ο Παίσιος τους δέχθηκε με χαρά,δεν ετοίμασε όμως φαγητά όπως ο Αβραάμ,αλλά έφερε νερό για να πλύνει τα πόδια Του.Και επειδή όταν φιλοξενείς καποιον δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από το να του πλύνεις τα πόδια,ο Παίσιος αυτό έκανε.Ο
 
 
 
 
 

“Ἕνας ταπεινός λογισμός κάνει ἀμέσως τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ νά ἐνεργεῖ…”

Μου έκανε εντύπωση πώς ένας ταπεινός λογισμός κάνει αμέσως την Χάρη του Θεού να ενεργή. 

Είχε έρθει στο Καλύβι ένα ξένο γατάκι. Το καημένο, φαίνεται, κάτι είχε φάει που το πείραξε και ζητούσε βοήθεια. Χτυπιόταν από τον πόνο και πεταγόταν σαν το χταπόδι, όταν το χτυπούν… 


Φοβερό Ὅραμα ! [ Ὄσιος Παΐσιος ]



Ὁ Γέροντας στίς 11-4-1984, τήν Τρίτη τῆς Διακαινησίμου, στίς 12 τά μεσάνυχτα, εἶδε ἕνα ὅραμα πού ἀναφέρεται στό φοβερό ἔγκλημα τῶν ἐκτρώσεων. Τό διηγήθηκε σέ πολλούς καί εἶναι δημοσιευμένο, ἀλλά παρατίθεται , ἐπειδή τό θέμα εἶναι μεγάλης σπουδαιότητος, ἀπασχολεῖ πολλούς καί μπορεῖ ἴσως νά βοηθήση κάποια ψυχή. Διηγήθηκε : << Ἐνῶ εἶχα ἀνάψει δύο κεράκια, ὅπως συνήθως, καί ὅταν κοιμᾶμαι ἀκόμη, γιά ὅσους πάσχουν ψυχικά καί σωματικά, πού συμπεριλαμβάνονται καί οἱ κεκοιμημένοι, βλέπω ἕνα φοβερό ὅραμα!
 
 
 
 
 

Το άγχος και η στενοχώρια είναι μεγάλη αμαρτία [ Ὄσιος Παΐσιος ]



Αγίου Παισίου Αγιορείτου


-Γέροντα, γιατί πολλοί άνθρωποι, ενώ τα έχουν όλα, νιώθουν άγχος και στενοχώρια;



-Όταν βλέπετε έναν άνθρωπο να έχη μεγάλο άγχος, στενοχώρια και λύπη, ενώ τίποτε δεν του λείπει, να ξέρετε ότι του λείπει ο Θεός. Όποιος τα έχει όλα, και υλικά αγαθά και υγεία, και, αντί να ευγνωμονή τον Θεό, έχει παράλογες απαιτήσεις και γκρινιάζει, είναι για την κόλαση με τα παπούτσια.


Γέροντα Παΐσιε, πώς θα δείξω αγάπη;

-Γέροντα, πώς θα δείξω αγάπη;
- Να δείξω αγάπη; Δεν το καταλαβαίνω. Αυτό είναι κάτι ψεύτικο, υποκριτικό.

Να υπάρχει η αγάπη μέσα μας και να μας προδώση, ναι. Η αληθινή αγάπη πληροφορεί τον άλλον χωρίς εξωτερικές εκδηλώσεις. Αγάπη είναι να ακούσεις με πόνο την στενοχώρια του άλλου.


το βαθύτερο νόημα της ζωής(Άγιου Παΐσιου)

Γέροντα, ένας νέος εξαφανίσθηκε, αφού άφησε σημείωμα στους γονείς του ότι θα αυτοκτονήση, γιατί δεν είναι όμορφος και ότι γι᾿ αυτό φταίνε εκείνοι.

– Δεν έχουν συλλάβει το βαθύτερο νόημα της ζωής οι άνθρωποι. Δεν πιστεύουν στην άλλη ζωή. Όλο το βάσανο από εκεί ξεκινάει. «Είμαι αδικημένος, σού λέει· οι άλλοι χαίρονται, εγώ δεν χαίρομαι». Δεν είναι ευχαριστημένοι με ό,τι έχουν, μπαίνει και ο εγωισμός, και βασανίζονται. 


Ο γέροντας Παΐσιος για το μέλλον της Ελλάδας

«Υπάρχει και Θεός. Τον Θεό που τον έχεις βάλει;»


Σε κάποιον που ανησυχούσε για τις εχθρικές επιβουλές εναντίον της πατρίδος, έδωσε την εξής ελπιδοφόρο απάντηση : 

Μικρή Ευλογία του Οσίου Παϊσίου

               

Η πνευματική αγάπη είναι ανώτερη από την αγάπη που έχουν τα κατά σάρκα αδέρφια, γιατί συγγενεύει κανείς από Χριστό, κι όχι από μάνα.

Αδημοσίευτο θαύμα του Αγ. Παϊσίου: ΠΩΣ ΠΗΡΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ...

Βρεθήκαμε 4-5 χρόνια μετά την κοίμηση του γέροντα στο κελλάκι του μακαριστού Γέρο Θεόκλητου Διονυσιάτη.

-Γέροντα τελικά ήταν ο πάτερ Παΐσιος Άγιος;

- Θα σας πω ένα περιστατικό που μου διηγήθηκαν πριν λίγες μέρες.




'Oσιος Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης


Τί τό ιδιαίτερο εἶχε ὁ Ὅσιος Παΐσιος καί ἔλαβε ἀπό τόν Θεό τόση χάρη καί δόξα; Ὅπως ἡ σκιά ἀκολουθεῖ τό σῶμα ἔτσι καί στόν Ὅσιο ἀκολουθοῦσε πάντα, ἦταν στήν φύση του, ἡ φιλότιμη ἄσκηση γιά τόν Θεό, ἡ θυσιαστική ἀγάπη του γιά τόν κάθε ἄνθρωπο, ἡ προτίμηση τοῦ συμφέροντος τοῦ πλησίον, ἡ δίψα γιά νά βοηθήσει τόν καθένα στήν σωτηρία του. Ὅλη του ἡ ζωή ἦταν μιά θυσία, μιά προσφορά γιά τόν κόσμο, τήν Ἐκκλησία, τό γένος, τήν ἀνθρωπότητα, σάν τήν λαμπάδα πού καίγεται καί λυώνει γιά νά φωτίζει καί νά παρηγορεῖ μέ τό φῶς της τούς ἄλλους. Αύτό εἶναι τό χαρακτηριστικό ὅλων τὦν Ἁγίων, πού ἐξαιρέτως κατεῖχε καί ὁ ὅσιος Παΐσιος. «Ἁγίων ἴδιον μή δόξαν, μή τιμήν, μηδέ ἄλλο προτιμᾶν τῆς τοῦ πλησίον σωτηρίας». (Ἁγ. Ἰωάννου Χρυσοστόμου, P.G. 57,53).

περιοδικό ΕΡΩ τεῦχος 20, Ὀκτώβριος-Δεκέμβριος 2014

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου