Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Πως θα εισάγονται οι υποψήφιοι στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το νέο σύστημα, οι αλλαγές



Το 2020, δηλαδή από τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη Λυκείου τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης (κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Δεκατιανό στο Σχολείο»), σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις για το νέο εξεταστικό θα ανακοινωθούν την άνοιξη. Όπως είπε ο υπουργός για το θέμα θα γίνει επιπλέον διάλογος, ενώ θα αξιοποιηθούν και τα αποτελέσματα του εθνικού διαλόγου.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ημερησία", ο κ. Φίλης είχε σπεύσει νωρίτερα να ξεκαθαρίσει πως το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου, δεν αποτελεί την τελική θέση του υπουργείου Παιδείας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις που δέχεται ακόμα και εκ των έσω.
Σημειώνεται ότι η ΟΛΜΕ, η πρόεδρος της οποίας είναι μέλος της παράταξης ΣΥΝΕΚ που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, απέρριψε το πόρισμα Λιάκου στο σύνολό του και προειδοποίησε με κινητοποιήσεις, ενώ σε κοινή συνεδρίαση που είχε χθες με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αποφάσισαν να συγκροτήσουν κοινό «μέτωπο» ζητώντας και την απόσυρση των αλλαγών στη λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Οι δύο ομοσπονδίες αποφάσισαν να προβούν σε αγωνιστικές δράσεις την ερχόμενη εβδομάδα με επίκεντρο το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 25 Οκτωβρίου (6:00μ.μ. στα Προπύλαια).
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα σειρά άτυπων επαφών με τους εκπροσώπους των κομμάτων. 
Με βάση τα κοινά σημεία των προτάσεων, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα εξής τέσσερα πεδία:
- Αναβάθμιση του Λυκείου: Καθώς η ΟΛΜΕ έχει πλήρως απορρίψει την πρόταση για 4ετές Γυμνάσιο και διετές Λύκειο στα πρότυπα του I.B., προκρίνεται η ενίσχυση του μορφωτικού ρόλου των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, οι οποίες «τώρα γίνονται στο φροντιστήριο» όπως είπε ο υπουργός Νίκος Φίλης, εννοώντας ότι οι μαθητές ενδιαφέρονται μόνο για τα μαθήματα στα οποία θα εξετασθούν για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Η πρόταση είναι να καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, με τον βαθμό του να λαμβάνεται υπόψη, αλλά μην είναι καθοριστικός για την εισαγωγή.
- Διαδικασία εξετάσεων: Ολες οι θέσεις συγκλίνουν στο ότι οι υποψήφιοι πρέπει να εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα (όπως τώρα) και οι εξετάσεις να συνεχίσουν να διοργανώνονται από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τα ΑΕΙ για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας. Η μόνη αλλαγή είναι ότι προτείνεται οι υποψήφιοι να δίνουν πολλές φορές εξετάσεις (είχε προταθεί από το πόρισμα Μπαμπινιώτη).
- Εισαγωγή στα ΑΕΙ: Θα γίνεται σε σχολές και όχι σε τμήματα όπως συμβαίνει τώρα (πλην, βεβαίως, των μονοτμηματικών σχολών όπως συμβαίνει στο ΕΜΠ). Οι εισακτέοι στο πρώτο έτος θα παρακολουθούν κοινά μαθήματα και κατόπιν θα αποφασίζουν σε ποιο τμήμα της σχολής θα συνεχίσουν. Επίσης, οι φοιτητές θα μπορούν να «χτίζουν» το πτυχίο τους παρακολουθώντας μαθήματα επιλογής από όλα τα τμήματα της σχολής. Ετσι, το τμήμα θα διατηρηθεί ως πυρήνας του ΑΕΙ. Με την πρόταση αυτή, βέβαια, αλλάζει άρδην η σημερινή δομή του μηχανογραφικού δελτίου.
- Αριθμός θέσεων ανά σχολή: Σήμερα, τα ΑΕΙ έχουν λόγο στον καθορισμό τους. Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας μπορεί να αυθαιρετήσει, καθώς έχει τον τελικό λόγο.
Πανελλαδικές: Νέες πληροφορίες για τα τμήματα του Μηχανογραφικού - Τι αλλάζει
Έχει διαπιστωθεί ότι μεγάλο μέρος του μαθητικού πληθυσμού και των υποψηφίων για πανεπιστημιακές σπουδές δε γνωρίζει το «who is who» των σχολών, για την πρόσβαση στις οποίες δίνουν σκληρή και μακροχρόνια «εξεταστική μάχη», με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις από όσους καθυστερούν το πτυχίο τους ή διακόπτουν τις σπουδές τους να δηλώνει ότι ο σπουδαιότερος λόγος γι’ αυτή την ενέργεια είναι η «λανθασμένη επιλογή σχολής».

Ο Οδηγός Σπουδών και Επαγγέλματος 2017 (ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές) του Χρήστου Κάτσικα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για τους μαθητές της τρίτης Λυκείου που θα σταυρώσουν φέτος το μηχανογραφικό. Διαβάστε εδώ περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου