Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Τσέτος Χρήστος , επισμηναγός ε.α. , Θεσσαλονίκη .



Κατάγομαι από το Χιλιομόδι Κορινθίας . Είμαι απόστρατος αξιωματικός , επισμηναγός στο βαθμό. Από διάφορες συγκυρίες είχα γίνει και ταξιτζής στην Αθήνα . Στην ζωή μου είχα πάρα πολλές επαφές με τον Γέροντα Παΐσιο .Την 8 Ιουλίου 1974 επισκέφτηκα τον Γέροντα Παΐσιο στο κελί του . Καθίσαμε μαζί αρκετές ώρες , σχεδόν όλο το απόγευμα . Μιλήσαμε για αρκετά θέματα . Στο τέλος άρχισε να μου μιλάει για την επικείμενη απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο . Ήταν τόσο σαφής . Έβλεπε ταπράγματα σαν να γίνονταν εκείνη τη στιγμή . Δηλαδή , έβλεπε τα πλοία των Τούρκων να πλησιάζουν το λιμάνι της Αμμοχώστου , και την αποβίβαση των τεθωρακισμένων στην παραλία . Έβλεπε τον Τούρκικο στρατό και τα αυτοκίνητα να προελαύνουν , έβλεπε τα χωριά , που κατελάμβαναν οι Τούρκοι , ν΄αδειάζουν . Έβλεπε τους Τούρκους να σκοτώνουν τους Κυπρίους και να κάνουν διάφορα κακά .

Τα διηγόταν με τέτοιο τρόπο , σαν να ήταν παρών . Μου έκανε τρομερή εντύπωση . Όταν είδε ότι γινόταν πάλη σώμα με σώμα με τους Κυπρίους , όταν χύθηκε το πρώτο αίμα , ο Γέροντας σήκωσε τα χέρια στον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια είπε : ‘Κύριε ελέησον , Κύριε ελέησον , Κύριε Ελέησον ’.Όταν ήλθε η μέρα της αποβάσεως των Τούρκων στην Κύπρο , η 20 Ιουλίου 1974 , βλέπαμε και διαβάζαμε στον Τύπο, όσα μου είχε περιγράψει ο Γέροντας Παΐσιος δέκα ημέρες πριν, με το προορατικό χάρισμα που τον διέκρινε . Πράγματι την 8 Ιουλίου ήταν αποκαλυπτικός . ¨‘Ο Γέροντας πως αισθανόταν που προείδε αυτά τα γεγονότα ; ’¨ - Ο Γέροντας εκείνη την ώρα μιλούσε με τα χείλη του , αλλά πονούσε η καρδιά του . Γνώριζε ότι ο Θεός παραχωρούσε να γίνει αυτότο κακό .

Ο Γέροντας ήταν ένας άνθρωπος που προέβλεπε και προέλεγε πολλά γεγονότα . Τα μέλλοντα τα έβλεπε ως παρόντα. Ήταν άγιος άνθρωπος , με πνεύμα Άγιο . Ήταν ψυχή που πονούσε και ενδιαφερόταν για όλο τον κόσμο . Δεν ξεχώριζε κατηγορίες ανθρώπων . Γι αυτόν όλοι είχαν την ίδια αξία . Διεπίστωσα πως όταν μας έλεγε κάτι και δεν το κάναμε , στενοχωριόταν πολύ . Εγώ με την χάρη του Θεού έχω πολλά βιώματα . Οσάκις τον άκουσα πήγα μπροστά . Όταν παρήκουσα τους λόγους του , μου ήλθαν όλα στραβά ’. ‘Κύριε Χρήστο ,ότανκάνατε αυτόν τον διάλογο με τον Γέροντα, ήσαν παρόντες καιάλλοι προσκυνητές;’ «Όχι , ήμασταν οι δυο μας. Τον Γέροντα τον γνώριζα από το 1969 . Ως στρατιωτικόςδεν είχα ευχέρεια χρόνου . Όσες φορές πήγαινα να τον δω , είχα την ευτυχία να μένω μαζί του μόνος μου και ήμουν πολύ ευχαριστημένος » . ‘Κύριε Χρήστο , θυμόσαστε αν είχε πει κάτι ο Γέροντας σχετικά με την Κύπρο, αν θα την ξαναπάρουμε και πότε; «Όχι .

Έτυχα σε μια συζήτηση με δικούς του πατριώτες , που καταγόταν από τα Φάρασα και μένανε στην Κόνιτσα , όπως και ο Γέροντας . Ήταν περίπου σαράντα άτομα της ίδιας ηλικίας με τον Γέροντα. ΄Ένας από αυτούς τον ρώτησε πως έβλεπε τα πράγματα με τους Σκοπιανούς , αν η Ελλάδα θα είχα κάποια εμπλοκή . Ο Γέροντας είπε ότι θα γίνει εμπλοκή , αλλά την Ελλάδα θα την πάρει ξυστά . Δεν είπε με πια κράτη θα γίνει η εμπλοκή » . ‘Αυτό πότε το τοποθετούσε ο Γέροντας;’ «Πότε ακριβώς δεν είπε. Από μια ερώτηση που έκανε ένας πατριώτης του , κατάλαβα ότιο χρόνος της εμπλοκής δεν θα ήταν μακριά»


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
Σελ 261- 263


ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ , ΙΑΤΡΟΣ , ΚΑΒΑΛΑ


Στην συνέχεια του λέω : ‘Γέροντα , η πατρίδα μας περιβάλλεται από εχθρούς και όλοι οι μεγάλοι (Αμερικάνοι , Ευρωπαίοι)βοηθούν αυτούς και , κυρίως , τους Τούρκους ’ . ‘Οι Τούρκοι’, απάντησε , ‘τα κόλλυβα τα έχουν στη μέση τους . Θα πάθουν μεγάλο κακό. Θα γίνει σύγκρουση στο Αιγαίο . Εμείς δεν θα πάθουμε μεγάλο κακό . Τότε θα επέμβει από πάνω ο Ρώσος και θα γίνει όπως τα λέει η προφητεία του Αγίου Κοσμά. Οι μεγάλοι θα φροντίσουν ….Την Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες πρέπει να την φυλάξουν. Και , έτσι ,ο Θεός θα την χαρίσει σε εμάς .Θα μας βοηθήσει ο Θεός , γιατί είμαστε ορθόδοξοι ’. ‘Γέροντα’ του αντείπα ‘τι χριστιανοί είμαστε; Ξέρεις έξω πόσο αμαρτωλά ζουν οι Έλληνες ;Μέρα νύχτα διασκεδάζουν και κυλιούνται στην αμαρτία. Πως θα μας βοηθήσει ο Θεός να πάρουμε την Πόλη ; ’ . Και με το απλό , σοφό του ύφος , μου είπε : ‘Υπάρχει η μαγιά και αυτή η μαγιά κρατάει την Εκκλησία και την Ελλάδα . Γι αυτή τη μαγιά ο Κύριος θα κάμει ότι θα κάμει’.Τελευταία τον ρωτώ : ‘Γέροντα εμείς θα τα δούμε αυτά;’ Τότε ο Γέροντας κοιτώντας προς την πλαγιά όπου μια μεγάλη ομάδα προσκυνητών κατηφόριζε, μας είπε : ‘Άντε τώρα στο καλό . Πολλά σας είπα για σήμερα ’. Και έτσι τον αποχαιρετήσαμε γεμάτοι χαρά και θαυμασμό για την σοφία και την καλοσύνη του .


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
Σελ 278


ΜΑΡΚΟΥ ΓΑΒΡΙΗΛ


Την άνοιξη του 1993 επισκεφθήκαμε τον Γέροντα Παΐσιο. Τον ρωτήσαμε αν θα γίνει πόλεμος με την Τουρκία ,και ο Γέροντας είπε : ‘Ναι θα γίνει πόλεμος και θα χτυπηθεί η Τουρκία από τον βορρά . Θα πάθει τεράστια καταστροφή , αλλά ρουθούνι ελληνικό δεν θα ματώσει . Όσον αφορά την Πόλη , θα διοικείται από Ρώσους , Έλληνες και Ευρωπαίους. Η καταιγίδα αυτή θα φτάσει μέχρι το Ισραήλ και τότε οι Εβραίοι θα καταλάβουν τα σφάλματα τους.’


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
Σελ 278-279


ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ -ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Μου είπε : ‘Έχω ην εντύπωση ότι έφτασε η ώρα. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα ’. «Ποια ώρα Γέροντα ;»‘Η ώρα να πάρουμε την Πόλη’. «Την Πόλη πως θα την πάρουμε ;Θα έχουμε πάλι πόλεμο;» ‘Όχι δεν θα έχουμε ούτε μια ντουφεκιά. Δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος’. «Τότε Γέροντα πως θα την πάρουμε την Πόλη;» ‘Την Πόλη θα μας την δώσουν , «Ποιοι; Οι Τούρκοι; Είναι δυνατόν;» ‘’όχι την Πόλη θα μας την δώσουν οι Ρώσοι . Θα την πάρουν σε πόλεμοπου θα κάνουν με την Τουρκία και θα την δώσουν σε μας ’. «Μα Γέροντα τόσο μας αγαπάνε οι Ρώσοι , ώστε να μας δώσουν την Πόλη, έτσι , χωρίς πόλεμο;» ‘Όχι θα ξέρουνότι δεν πρόκειται καμία επιδίωξη τους να πραγματοποιηθεί , εάν δεν μας δώσουν την Πόλη . Έτσι θα αναγκαστούν να μας την παραχωρήσουν ’. «Γέροντα τι θα γίνει μετά από αυτό ; Οι Τούρκοι τι Θα γίνουν ;» ‘Αυτοί θα καταστραφούν . Πραγματικά θα σβήσουν από τον χάρτη , διότι είναι ένα έθνος , το οποίο δεν προέκυψε από την ευλογία του Θεού. Θα σβήσουν ως έθνος και η έκταση ολόκληρης της Τουρκίας θα είναι μια αχανής έρημος , στην οποία , για να συναντήσει κανείς άνθρωπο , θα πρέπει να περπατάει εφτά ώρες!’ Γνωρίζω και μου το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Γέροντας , πως κάποιος αξιωματικός που βρέθηκε στο Άγιο Όρος , πήρε την ευλογία του σε ανύποπτο χρόνο, να είναι ο σημαιοφόρος των ελληνικών στρατευμάτων κατά την είσοδο τους στην Κωνσταντινούπολη .


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
Σελ 286


ΜΑΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Την δεύτερη φορά τον συνάντησα στο Μοναστήρι στη Σουρωτή , όπου πήγα να τον δω . Συζητήσαμε για εθνικά θέματα. Του είπα : ¨Πάτερ Παΐσιε , έχω την γνώμη ότι η Ελλάς θ΄αποκτήσει πάλι ότι απώλεσε : Βόρειο Ήπειρο , Μακεδονία των Σκοπίων , Ανατολική Ρωμυλία , Κωνσταντινούπολη , Μικρά Ασία ¨ . Έτσι όπως ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι , μου λέει : ¨Έλα ,παιδί μου, να σε φιλήσω¨ . Σκύβω , με φιλάει και τον φιλάω κι εγώ στο μάγουλο. Μετά μου λέει : ¨Δεν ήθελα τίποτα άλλο . Να με κρατούσε ο Θεός ακόμα λίγα χρόνια στη ζωή, για να έβλεπα την πατρίδα μου μεγαλωμένη. Θα μεγαλώσει , αλλά μην περιμένεις πόλεμο. Θα μεγαλώσει χωρίς να ματώση ελληνικό ρουθούνι !¨


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
Σελ 287



ΛΑΜΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ , ΠΑΦΟΣ , ΚΥΠΡΟΣ



Κατόπιν τον ρώτησα για την συνεχή αδιαλλαξία και τις προκλήσεις των Τούρκων. Μ΄έπιασε από τον ώμο και με πολύ σοβαρότητα μου απάντησε : ¨Μην ανησυχείς παιδί μου , εγώ ετοιμάζομαι να κοιμηθώ και δεν θα είμαι εδώ, αλλά θα βλέπω από πάνω , διότι εδώ είμαστε όλοι προσωρινά. Η Τουρκία θα διαμελισθεί σε 3-4 κομμάτια .Ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Εμείς θα πάρουμε τα δικά μας εδάφη , οι Αρμένιοι τα δικά τους και οι Κούρδοι τα δικά τους. Το κουρδικό θέμα έχει ήδη δρομολογηθεί .Αυτά θα γίνουν , όχι τώρα , αλλά σύντομα , όταν θα πάψει αυτή η γενιά που κυβερνάει την Τουρκία και θα αναλάβει νέα γενιά πολιτικών . Τότε θα γίνει ο διαμελισμός της Τουρκίας. Πολύ σύντομα , οι προσευχές που γίνονται κάτω από την επιφάνεια της γης , θα γίνονται επάνω στην γη και τα κεράκια που ανάβονται κάτω , θα ανάβονται επάνω.(Ο Γέροντας αναφερόταν στους Έλληνες κρυπτοχριστιανούς της Τουρκίας). Θα τα δεις , παιδί μου. Πίστη και ελπίδα στο Θεό να υπάρχει και θα χαρούν πολλοί . Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στα χρόνια αυτά. Έφτασε ο καιρός . ¨


Τον ρώτησα επίσης εάν η Ελλάδα θα πάθει κακό . Μου απάντησε ότι θα υπάρξουν κάποια προβλήματα , τα οποία όμως θα είναι ασήμαντα . Και αρκετός κόσμος που είναι σήμερα αδιάφορος , θα επιστρέψει στο χώρο τηςΟρθοδοξίας . ¨Να μην ανησυχείτε για την Ελλάδα¨ , είπε .


Φεύγονταςαπό το κελλί του , μας είπε πάλι: ¨Άντε στην ευχή της Παναγίας και μην ανησυχείς . Η Κύπρος θα απελευθερωθεί μέσα στα χρόνια που περπατάμε και η Τουρκία θα διαμελισθεί. Όλες οι χώρες έχουν τα προβλήματα τους , αλλά δεν υπάρχει για μας πρόβλημα . Ελπίδα στον Θεό και πίστη . Άντε στο καλό , παιδιά μου¨ .


Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994 ,τόμος 1,
Σελ : 297

Η απόδοση του κοχλιοειδους κειμένου -ιδιόχειρο του π. Παϊσίου- σε καρτποσταλ 
από την 
ΑγιαΣοφιά είναι το παρακάτω κείμενο:

Αγαπητέ μου αδελφέ Ιωάννη, Εύχομαι ο Θεός να δώση γρήγορα να έλθη η Χάση του 
τουρκικού φεγγαργιού .Αμήν.
Του Αγίου Δημητρίου κλείνω δύο χρόνια που προσευχήθηκα Στην Αγία Σοφιά μας, 
 καιείπα τα παράπονα μου στον Καλόν Θεόν. Με κατάλαβε ο τούρκος φύλακας πού
 προσευχόμουν και με έδιωχνε έξω κλπ και πρόσθεσα και άλλα παράπονα Στον Θεόν.
Πιστεύω δεν θα την αφήση την Αγία Σοφιά μας στα χέρια των βρώμικων τούρκων. 
 Είναι ένας Λαός σαν τους γύφτους βρόμικος και φοβιτσιάρικος.τώρα δεν έχουν 
ιδανικά, διότι πριν πιστεύανε στον Μωάμεθ, αργότερα στον Κεμάλ.
Τώρα ούτε στο Μωάμεθ πιστεύουν (γιατί μορφόθικαν κάπως , και ίδαν ότι ήτο ένας 
αγύρτης ο Μωάμεθ) ούτε και στον Κεμάλ πιστεύουν, αλλά στην σαρκολατρία. Ενώ
 εμείς
 πιστεύουμε Στον Χριστό ο οποίος έχει συνέχια την Θεϊκή Του Αξία και ο Ελληνικός 
Λαός έχει πάντα ιδανικά Και τον Χριστό και την Παναγία μαζί του.
Με αγάπη Χριστού
Μοναχός Παΐσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου