Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

O Γέρων Πα'ί'σιος (1924 -1994)



                     
   
Ο μακαριστός γέροντας Παΐσιος καταγόταν από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Από μικρός έδειξε την κλίση του, όπως είχε προφητεύσει  γι΄ αυτόν ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, που τον βάπτισε. Ζούσε την παιδική του ηλικία με μεγάλη πνευματική προσοχή, με προσευχές, με νηστείες και με πόθο για την ασκητική ζωή. Γύρω στα τριάντα έγινε μοναχός στον Άγιον Όρος. Δοκιμάσθηκε πολύ. Αλλά είχε και μεγάλη θεία βοήθεια . Ασκήτεψε και στην Κόνιτσα, στην Ιερά Μονή Στομίου. Είχε πολλές αρρώστιες ο Γέροντας και όλες τις υπόμενε με γενναιότητα και αγωνιστικό φρόνημα περιφρονούσε τον πόνο και τον κορόιδευε.
Για τρία περίπου χρόνια πήγε στην έρημο του Σινά, στην σπηλιά της Αγίας Επιστήμης. Τις Κυριακές κατέβαινε στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης.

                            Ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε:
Οι λογισμοί δείχνουν την πνευματική μας κατάσταση. Ο καλός λογισμός έχει μεγάλη δύναμη αλλοιώνει πνευματικά τον άνθρωπο. Αντίθετα ο κακός λογισμός τον βασανίζει. Όταν ο άνθρωπος διώχνη τους κακούς λογισμούς και καλλιεργή τους καλούς, εξαγνίζονται ο νους και η καρδιά του και η Χάρις του Θεού κατοικεί μέσα του.
    Στην εποχή μας, πλήθηναν δυστυχώς τα λόγια και τα βιβλία, και λιγόστεψαν τα βιώματα, διότι επηρεάστηκαν οι άνθρωποι πάλι από το κοσμικό πνεύμα, που επιδιώκει όλο τις ευκολίες και αποφεύγει τον σωματικό κόπο. Αναπαύονται δηλαδή οι περισσότεροι από εμάς στο πολύ διάβασμα και στην λίγη η καθόλου εφαρμογή.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου