Τρίτη 25 Αυγούστου 2020


Γράφει ο Μιλτιάδης Γ. Βιτάλης Νομικός, συγγραφέας, αρθρογράφος

Δυο ημέρες πριν από την μακαρία του κοίμηση, ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, από το νοσοκομείο της Κέρκυρας όπου βρισκόταν για νοσηλεία, έκανε κάποια σοβαρή πνευματική αποκάλυψη που αφορούσαν τον ίδιο, την Παναγία αλλά και το Έθνος μας. Όταν έφυγαν όλοι οι Φαρασιώτες από κοντά του και έμεινε μόνος με τον ψάλτη του Πρόδρομο Κορτσινόγλου, έκανε μια μεγάλη αποκάλυψη, που έμεινε κρυφή. Κάποτε όμως ο πιστός, ευσεβής και ενάρετος ψάλτης, λίγους μήνες μετά την κοίμηση του Γέροντα Αρσενίου, έσπασε την σιωπή του και αποκάλυψε σε συγγενικά του πρόσωπα και σε συμπατριώτες του, το ΟΡΑΜΑ του Αγίου.



Του είπε, λοιπόν, ο πατήρ Αρσένιος: «Έλα ν’ αποχαιρετηθούμε, Πρόδρομε, γιατί μεθαύριο φεύγω για την άλλη, την αιώνιο ζωή. Ήρθε η Παναγία χθες το μεσημέρι και μου το είπε, μου το αποκάλυψε για να ετοιμαστώ. Ταυτόχρονα μου έκανε κι ένα μεγάλο δώρο, μου εκπλήρωσε μια προσωπική μου επιθυμία. Με γύρισε και στο Άγιο Όρος και είδα τα Μοναστήρια, που πολύ επιθυμούσα να ιδώ, αλλά δεν είχα αξιωθεί τόσα χρόνια. Τι να σου διηγηθώ, Πρόδρομε!!! Τι πολλά μοναστήρια που έχει το Άγιον Όρος!!!! Τι μεγάλους ναούς, τι μεγαλοπρέπεια!!!

Τότε ξαφνικά, μ’ έκανε η Παναγία, που βρισκόταν πάντα δίπλα μου, στο ουράνιο αυτό ταξίδι, να δω τα μοναστήρια να λούζονται στο Φως, στο ουράνιο, στο Θεϊκό… Σε λίγο, μου έγινε εν πνεύματι και μια μεγάλη «νέα» δωρεά, μια αποκάλυψη… Ότι όταν Άγγελοι Φωτός σαλπίσουν στον ουρανό, μέσα στη νύχτα, πάνω από το αγιασμένο και ευλογημένο Περιβόλι της Παναγίας, τότε θα συμβούν μεγάλα γεγονότα…». Και μετά απ’ αυτά του λέει ο Άγιος: «Να μη στεναχωρηθείς, Πρόδρομε, που θα πεθάνει η Κυριακή, η γυναίκα σου, μετά από οκτώ ημέρες και του Στεφάνου Καραμουρατίδη η γυναίκα, η Αλμαλού, θα πεθάνει και αυτή, μετά από δεκατρείς ημέρες». Πράγματι, έτσι ακριβώς έγινε φίλες και φίλοι αναγνώστες. Ο Άγιος Αρσένιος είχε το προορατικό χάρισμα και έτσι «έβλεπε» τα γεγονότα, πριν συμβούν. Έβλεπε την μελλοντική πορεία των γεγονότων, το μέλλον προσώπων.

Όταν λοιπόν είχαν περάσει οι δικές του «δυο ημέρες» που του αποκάλυψε η Παναγία, ότι θα κοιμηθεί, αφού κοινώνησε σώμα και αίμα Χριστού, έφυγε ήρεμος για την αληθινή ζωή. Πήγε ο γέροντας κοντά στον Ιησού Χριστό, που τόσο πολύ αγάπησε. Εκείνη την ιερή στιγμή, την τόσο προσωπική και ιδιαίτερη, ο Άγιος Αρσένιος ήταν μόνος. Κοιμήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1924. Ήταν 83 ετών. Ετάφη στο κοιμητήριο της Κέρκυρας μαζί με τους νεκρούς ιερείς. Η εκταφή του αγίου λειψάνου του έγινε τον Οκτώβριο του 1958, από τον Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη που μετέφερε τα λείψανά του στην Κόνιτσα. Το 1970 τα μετέφερε στο νεόκτιστο γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου που βρίσκεται στην Σουρωτή της Θεσσαλονίκης. Εκεί στο καθολικό της Μονής, βρίσκονται και σήμερα τα λείψανα του π. Αρσενίου. Μεγάλη ευλογία!!! Το εντυπωσιακό είναι ότι δίπλα από το καθολικό της Μονής, κοντά στο καμπαναριό, βρίσκεται και ο τάφος με το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντος Παΐσιου. Από το 1970 άρχισε λοιπόν να κάνει θαυμαστές, «ξαφνικές» εμφανίσεις ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης σε πιστούς Χριστιανούς και να θαυματουργεί. Υπάρχουν δεκάδες σχετικές επώνυμες μαρτυρίες που ασφαλώς προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό. Όσοι επικαλούνται τον Άγιο, με πίστη και ευλάβεια θεραπεύονται θαυματουργικά ακόμα και από σοβαρές ή ανίατες αρρώστιες. Στις 11/2/1986, με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναγνωρίστηκε και επισήμως άγιος, ο πατήρ Αρσένιος.

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης αγαπούσε και θαύμαζε τον γέροντα π. Αρσένιο τον Καππαδόκη. Έγραψε μάλιστα και ένα πολύτιμο βιβλίο του, μια σημαντική μαρτυρία για τον συγχωριανό και πνευματικό του πατέρα. Είναι γνωστό, ότι τον βάπτισε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, λίγες ημέρες πριν την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το σχετικό βιβλίο του π. Παΐσίου έχει τίτλο «Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης». Αναφέρει, ο γέροντας Παΐσιος μεταξύ των άλλων: «Μεγάλη υποχρέωση αισθάνομαι στον Πατέρα Αρσένιο, τόσο για τ’ όνομά του, που μού’ δωσε, μαζί με τις άγιές του Ευχές στην κολυμβήθρα, όσο και αργότερα, μικρός, που θήλαζα στα λίγα του βιβλία…». Και τώρα λίγα, ελάχιστα Βιογραφικά στοιχεία: Ο π. Αρσένιος γεννήθηκε γύρω στα 1840, στα Φάρασα ή Φαρασιό της Καππαδοκίας. Σπούδασε στην Νίγδη αρχικά και αργότερα στη Σμύρνη. Εκεί, εκτός από τα ελληνικά και εκκλησιαστικά γράμματα, έμαθε και αρμενικά και τουρκικά, καθώς και λίγα γαλλικά. Μετά τις σπουδές του πήγε στην Καισάρεια, όπου σε ηλικία 26 χρόνων κοινοβίασε στην Ιερά Μονή Φλαβιανών, του Τιμίου Προδρόμου, όπου εκάρη μοναχός και έλαβε τ’ όνομα Αρσένιος.

Επειδή τότε υπήρχε μεγάλη έλλειψη από δασκάλους, ο τότε μητροπολίτης Παΐσιος Β’, τον χειροτόνησε διάκο και τον έστειλε στα Φάρασα για να μάθει γράμματα στα παιδιά του χωριού, αλλά και των γύρω χωριών, όπου το ελληνικό στοιχείο ήταν έντονο. Αργότερα, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Καισάρεια, όπου πήρε το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη. Οι Φαρασιώτες τον αποκαλούσαν «Χατζηεφεντή» γιατί είχε πάει για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Η αγία του μορφή σκορπούσε παντού, σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, χάρη και παρηγοριά. Μια συγκλονιστική πνευματική μορφή, γεμάτη αγάπη Χριστού, πραότητα, φιλανθρωπία. Αναρίθμητα ήταν τα θαύματα που έκανε, σ’ όσους είχαν προβλήματα υγείας ή σε γυναίκες που δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν για διαφορετικούς λόγους. Εκτός όμως από τα πολλά του χαρίσματα είχε και το ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ. Αυτό δεν είναι γνωστό στους πολλούς, αλλά σήμερα το αποκαλύπτουμε σ’ εσάς που μας στηρίζετε σαν «ΕΩ» με το υστέρημά σας καθημερινά.

Κάποτε, ρώτησαν, τον Γέροντα Παΐσιο. «Πήγατε, π. Παΐσιε, στην Τουρκία;». «Ναι, πήγα. Ο πατέρας μου (τον έλεγαν Πρόδρομο και ήταν Πρόεδρος των Φαράσων), πολέμησε τους Τσέτες». «Άραγε, Γέροντα, θα ξαναπάμε πίσω;» (στην Καππαδοκία). Μετά την ερώτηση αυτή, ο Γέροντας πήγε αμέσως μέσα στο κελί του και έφερε ένα μικρό τετραδιάκι, γραμμένο στα φαρασιώτικα ή στα τούρκικα, με σημαντικές ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ του Αγίου Αρσενίου από το 1901 και μετά. Το τετραδιάκι εκείνο περιελάμβανε γεγονότα που συνέβησαν την εποχή εκείνη, καθώς και ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ. Ο Γέροντας Παΐσιος, έδειξε στο πνευματικό του τέκνο, τι έγραφε ο π. Αρσένιος, το 1923: «Φέτος η πατρίδα μας (τα Φάρασα) θα χαθεί και θα μας διώξουν οι Τούρκοι, αλλά πολλά χρόνια μετά θα πάμε πάλι». Σε επόμενα άρθρα μου, τις επόμενες εβδομάδες θα αναδείξω αυτές τις προφητείες του Αγίου Αρσενίου που κοσμούν την Χριστιανοσύνη.

Το θεωρώ χρέος μου στον Άγιο γέροντα π. Αρσένιο. Την ευχή του να έχουμε, εμείς και τα παιδιά μας.

 https://elora.gr/portal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου