Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Διδαχές Οσίου Παϊσίου

 Paisios 
 Μπορούμε να γίνουμε, (αλλά και σκοπός μας είναι να γίνουμε Άγιοι μας λέει ο Άγιος Νεκτάριος) Άγιοι,  αρκεί να ακολουθούμε τη ζωή, την ταπείνωση, να βιώνουμε την απόλυτη αγάπη του Κυρίου, που ακολούθησε κατά γράμμα ο Άγιος γέροντας Παΐσιος. Όλο το μυστικό στη ζωή είναι να ακολουθούμε το λόγο του Κυρίου, να φροντίζουμε να εξομολογούμαστε συχνα και να κοινωνάμε κάθε Κυριάκη, να συγχωρούμε τους πάντες και τα πάντα, να αγαπάμε τους εχθρούς μας. Αλλά εκείνο που είναι σημαντικό ν' ανοίξουμε την καρδιά μας, να έλθουμε κοντά στον Κύριο, να τον αφήσουμε να κατοικήσει μέσα μας.
Πρέπει να συνειδητοποίησουμε ότι μόνοι μας, χωρίς τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, τη βοήθεια του Κυρίου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Κανένας δεν μπορεί ν' αγίασει αν δεν επιλεγεί από τον Πατέρα,  (κανείς δεν μπορεί να έλθει κοντά μου αν δεν έχει επιλεγεί από τον Πατέρα, έλεγε ο Κύριος). Για να επιλεγεί όμως κάποιος θα πρέπει να είναι ταπεινός, ταπεινός όσο ήταν ο Όσιος Παΐσιος που πλησιάζε την ταπεινότητα του Κυρίου να δείχνει αυταπάρνηση, να σκέπτεται πρώτα τους άλλους. Ό Όσιος Παΐσιος με επηρέασε σχεδόν τα τελευταία είκοσι χρόνια, ήταν ο μόνος Άγιος που ασχολήθηκα στο πρώτο μου βιβλίο πάνε 15 χρονια από τότε, αλλά είχα μια φωνή μέσα μου που μου έλεγε ότι ό,τι λέει αυτός ο  γέροντας είναι θεόπνευστο, είναι η αλήθεια είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε. Από τότε για ότι απόφαση έπαιρνα συμβουλεύομουν τις διδαχές του Αγίου γέροντα και μπορώ να πω ότι έγινα ένας ευτυχισμένος άνθρωπος, κοντά στο Θεό, αλλά και κοντά στους συνανθρώπους μου και σας προτίνω σε όλους να διαβάσετε τις διδαχές του, να τις ακολουθήσετε και θα απαλλαγείτε από κάθε πρόβλημα της ζωής σας. 
Μελετώντας όλους τους σοφούς του κόσμου κατέληξα σε αυτό που είπε ο Όσιος Παΐσιος ότι η μελύτερη σοφία στηριζόμενη στη λογική είναι βλακεία μπροστά στη σοφία του Θεού. Οι άγιοι γέροντες όπως ο Όσιος Παΐσιος είναι καθαρά κανάλια της φωνής του Θεού και αυτούς πρωτίστως πρέπει να ακούμε. Ο Όσιος Παΐσιος ήταν είναι και συνεχίζει 21 χρόνια μετά την αναχώρηση του από το χωροχρόνο, να είναι η εκφραση του Κυρίου, έκανε και συνεχίζει να κάνει Θαύματα σε όσους τον επικαλούνται και πιστεύουν στον Κύριο και στον Άγιο γέροντα.
Ο Όσιος Παΐσιος μιλώντας πάντα τα λόγια του Θεού, μας δίνει συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών μας τις οποίες αν ακολουθήσουμε δεν θα έχουμε ποτέ πρόβλημα με τα παιδία μας. Ο θεόπνευστος αυτός Άγιος Γέροντας θεωρούσε πιο αποδοτικό να προσευχόμαστε για τα παιδιά μας, παρά να τα μαλώνουμε και να τα γκρινιάζουμε όταν κάνουν κακές πράξεις, θεωρούσε επίσης ότι ο σημαντικότερος παράγοντας για την πνευματική και σωματική υγεία των παιδιών είναι η θετική οικογενειακή ατμόσφαιρα. Λέει ο Όσιος Παϊσιος για την ανατροφή των παιδιών:
• «Καλό είναι οι γονείς να δείχνουν στο παιδί ότι στενοχωριούνται για τις αταξίες που κάνει, αλλά να μην το πιέζουν και να προσεύχονται». «Γι’ αυτό λέω στις μητέρες να ζοριστούν στην προσευχή και όχι να ζορίσουν τα παιδία τους».
• «Στο σπίτι είναι απαραίτητο να υπάρχει ατμόσφαιρα αγάπης και ειρήνης. Το παιδί αν πάρει λίγη αγάπη από το σπίτι και να ξεφύγει κάποια στιγμή, θα δει ότι δεν βρίσκει αλλού αγάπη, αλλά μόνον υποκρισία και θα γυρίσει πίσω. Αν όμως θυμάται άσχημες σκηνές μέσα στο σπίτι, μαλώματα και αντιδικίες, πως να του κάνει καρδιά να γυρίσει πίσω»;
• «Τα παιδιά στα πνευματικά θέματα τα βοηθούμε κυρίως με το παράδειγμα μας, όχι με το ζόρισμα». «Τα παιδία από την κούνια ακόμη αντιγράφουν τους γονείς. Ξεσηκώνουν ό,τι βλέπουν να κάνουν οι μεγάλοι και τα γράφουν όλα στην άδεια κασέτα τους». «Με το παράδειγμα της, τους μάθαινε να αγωνίζονται με χαρά, για να αποφεύγουν τους πειρασμούς της ζωής, να μην ταράζονται εύκολα μπροστά σε μιά δυσκολία, αλλά να την αντιμετωπίζουν με προσευχή και εμπιστοσύνη στον Θεό».
• «Όταν το παιδί είναι ανήσυχο, αν το πάρει η μάνα του αγκαλιά και το χαϊδέψει και το φιλήσει , ηρεμεί, γαληνεύει. Αν το χορτάσει στοργή και αγάπη, όταν είναι μικρό, ύστερα έχει δύναμη αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ζωής».
• «Με το ζόρισμα οι γονείς δεν βοηθάνε τα παιδιά τα πνίγουν». «Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν με τρόπο τα παιδιά τους γιά να τα φέρνουν σε λογαριασμό, αλλά να μην δημιουργούν χάσματα μεταξύ τους». «Οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να βοηθούν τα παιδιά με τον αρχοντικό τρόπο, ο οποίος καλλιεργεί το φιλότιμο στις ψυχές τους, ώστε να καταλάβουν το καλό ως ανάγκη». Τον τρόπο αυτό προσπάθησε όλη του τη ζωή να με διδάξει ο πατέρας μου, πάντα με τον καλό τρόπο, πάντα με έριχνε στο φιλότιμο κι εγώ έκανα ότι ήθελε.

«Η μετάνοια, η εξομολόγηση κόβει το δικαίωμα του διαβόλου», έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος. Επίσης για την εξομολόγηση μας λέγει να μην δικαιολογούμαστε: «Όποιος εξομολογείται και δικαιολογεί τον εαυτό του, δεν έχει ανάπαυση εσωτερική, όσο ασυνείδητος και αν είναι. Τά ελαφρυντικά πού χρησιμοποιεί στην εξομολόγηση του γίνονται επιβαρυντικά για τήν συνείδηση του. Ενώ, όποιος υπερβάλλει τά σφάλματα του, γιατί έχει λεπτή συνείδηση, και δέχεται και μεγάλο κανόνα από τον πνευματικό, αυτός νιώθει ανέκφραστη αγαλλίαση. Έχω παρατηρήσει ότι όσοι εκθέτουν τα σφάλματα τους ταπεινά στον πνευματικό και εξευτελίζονται, λάμπουν, γιατί δέχονται τήν Χάρη τού Θεού». «Έτσι, και όταν αγαπάς τον πλησίον σου με ΑΓΑΠΗ ΜΗΤΡΙΚΗ, δικαιολογείς τις αδυναμίες του και δεν βλέπεις τα σφάλματά του, μα κι αν τα δεις, τα συγχωρείς. Τότε η καρδιά σου πλημμυρίζει από αγάπη, γιατί γίνεσαι μιμητής του Χριστού που μας ανέχεται όλους».
Γέροντα, πώς θα πλατύνει η καρδιά μου; «Για να πλατύνει η καρδιά σου, πρέπει να αφαιρέσεις κάτι από μέσα της… να πετάξεις την φιλαυτία σου. Αν ξεραθεί ο κισσός της φιλαυτίας και της στενής λογικής που σε πνίγει, θα αναπτυχθεί ελεύθερα πια το πνευματικό σου δένδρο. Θα εύχομαι γρήγορα να ελευθερωθεί τελείως η καρδιά σου, για να αναπτυχθεί και να πλατυνθεί.
Εγώ τώρα ξέρετε πώς νιώθω; Νιώθω τέτοια ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ, τέτοια στοργή καί τρυφερότητα, που δεν είχα πρώτα.
Χωράει μέσα μου όλος ο κόσμος. Θέλω να αγκαλιάσω όλους τους ανθρώπους, για να τους βοηθήσω. Γιατί η αγάπη δεν μπορεί να μείνει κλεισμένη στην καρδιά.

Ο Όσιος Παΐσιος μας ξεκαθαρίζει ότι κανένας ψαλμός δεν λέει ότι οι άδικοι έκαναν προκοπή, χειρότερο πράγμα από την αδικία δεν υπάρχει. Οτιδήποτε κάνετε να έχει την ευλογία του Θεού. Ότι κάνει ο άνθρωπος σύμφωνα με το Θέλημα και την ευλογία πετυχαίνει, ότι κάνει με πονηρίες δεν ευδοκιμεί. Όταν ο άνθρωπος είναι δίκαιος έχει το Θεό με το μέρος του, όταν έχει την παρρησία του Θεού γίνονται θαύματα. Η τιμιότης του ανθρώπου είναι ανώτερη από το Τίμιο ξύλο.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι κάνουμε να το κάνουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού και τότε θα έχουμε το Θεό με το μέρος μας.
Όλο το μυστικό είναι η φώτιση, το Άγιο Πνεύμα έχει τη θεία ενέργεια και κατεβαίνει μόνο του όταν βρει τις πνευματικές προϋποθέσεις στον άνθρωπο. Για να ανέβουμε στον ουράνιο Παράδεισο μας λέει ο ένας άγιος Γέροντας είναι απαραίτητη η πίστη στον Νοικοκύρη του Παραδείσου, για Τον αγαπήσουμε, να αναγνωρίσουμε την αμαρτωλότητα μας, να ταπεινωθούμε για να Τον γνωρίσουμε και να συνομιλούμε μαζί Του προσευχόμενοι και να Τον δοξάζουμε και όταν μας βοηθά και όταν μας δοκιμάζει. ¨Όταν ο άνθρωπος παραμένει στην φυσική του γνώση, παραμένει στην φύση και δεν ανεβαίνει στον Ουρανό. Όταν ο άνθρωπος ταπεινωθεί και φωτιστεί τότε αγιάζεται και το μυαλό, ενώ πριν φωτιστεί η ενέργεια του μυαλού είναι σαρκική. Το σοφότερο πράγμα που θα σκεφτώ, η πιο σοφή λύση που θα βρω είναι η πιο μεγάλη ανοησία, όταν έχει εγωισμό μέσα της, ενώ η ταπείνωση είναι πραγματική σοφία. Η ταπείνωση βοηθά σε όλα, θέλει αγώνα . Οι πνευματικοί άνθρωποι μερικές φορές κάνουμε σαν να μην υπάρχει Θεός, δεν αφήνουµε τον Θεό να ενεργήσει. Ο Θεός ξέρει πως δουλεύει. Ενώ υπάρχουν δηλαδή πνευματικά μέσα για να τακτοποιούνται οι δύσκολες καταστάσεις µέ πνευματικό τρόπο, εμείς πάμε να ενεργήσουμε κοσµικά. Όλο το μυστικό για να έχουμε σύνδεση με τον Δημιουργό, να έχουμε τα πάντα, είναι να δοξολογούμε το Θεό. Αυτό μας έλεγε ο πατέρας Παΐσιος «Δε νιώθεις τον Ουρανό, γιατί δεν δοξολογείς τον Θεό, όταν ο άνθρωπος κινείται στον χώρο της δοξολογίας… χαίρεται με όλα, όταν ο άνθρωπος ευχαριστεί τον Θεό ακόμη και για τα λίγα, τότε έρχεται πλούσια η ευλογία του Θεού ». Άρα λέμε δόξα σοι ο Θεός για ότι μας συμβαίνει.
Ο Όσιος Παΐσιος γνήσιος εκφραστής του Χριστού θεωρεί ότι για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, θα πρέπει να κρατάμε αγνή την καρδιά μας, να μην κάνουμε κακούς λογισμούς (σκέψεις). Μόνο αν το Θεϊκό Πνεύμα εγκατασταθεί μόνιμα στην καρδιά μας και νοιώθουμε την παρουσία του Θεού θα είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Έλεγε ο πάτερ Παϊσιος (Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου Λόγοι Γ΄) «Το Άγιο Πνεύμα όταν δει την καρδιά μας αγνή έρχεται και κατοικεί μέσα μας, γιατί αγαπάει την αγνότητα. Όλη η βάση είναι ο καλός λογισμός. Αυτό είναι που ανεβάζει τον άνθρωπο, τον αλλοιώνει προς το καλό. Πρέπει να προσέχουμε να μην δεχόμαστε τα τηλεγραφήματα του διαβόλου (αρνητικές σκέψεις) για να μην μολύνουμε «τον Ναόν του Αγίου Πνεύματος» και απομακρυνθεί η Χάρις του Θεού, με αποτέλεσμα να σκοτιστούμε». « Όταν πληθαίνουν οι καλοί λογισμοί, ο άνθρωπος εξαγνίζεται ψυχικά, κινείται με ευλάβεια, ειρηνεύει, και η ζωή του είναι Παράδεισος. Διαφορετικά, τα βλέπει όλα με καχυποψία και γίνεται η ζωή του κόλαση. Μόνος του κάνει την ζωή του κόλαση».
Είμαι πάντα δίπλα σας και στη διάθεση σας για να πετάξουμε από υγεία και χαρά.

Με άπειρη, χωρίς όρους αγάπη
Αλέξης Φωτόπουλος
Συγγραφέας - Spiritual Healer
www.afotopoulos.gr τηλ: 6977349766, 6909193329,  www.afotopoulos.gr email;  alex-fotop@hotmail.com Facebook: Alexis Fotopoulos, Αλέξης Φωτόπουλος ή Alexios Fotopoulos-b, ομάδες: "Έτσι Γίνεται το Θαύμα, "Μπορούμε όλοι να αυτοθεραπευτούμε και να οδηγηθούμε στο Φως".
Στο άρθρο μου: http://www.afotopoulos.gr/arthra/233-h-therapeia-tvn-pantvn-ta-aitia-olvn-astheneivn-kathvs-kai-tropos-pou-mporoume-na-autotherapeutoume-na-ehoume-telies-sheseis-kai-afthonia θα βρείτε όλες τις απαντήσεις για τα προβλήματα που σας απασχολούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου