Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

α’ Σε ερώτηση αν οι ψυχές των αγίων όταν τους επικαλούμαστε και αν ο ίδιος ο π. Παΐσιος έχει την πληροφορία ότι τον αισθάνεται ο Γέροντάς του, που κοιμήθηκε προ ετών, ο Γέροντας είπε: «Έχω πληροφορία ότι με αισθάνεται, αλλά και εγώ τον αισθάνομαι. Χρειάζεται συζήτηση γι’ αυτό το πράγμα;».

β’ Είπε ο Γέροντας: «Είναι μερικά πράγματα που αν τα πεις σε άλλους δημιουργούν μία κατάσταση και έναν τουρισμό. Διαδίδονται περισσότερα πράγματα απ’ όσα ζεις. Ένας που έχει να δώσει κάτι το πνευματικό, το δίνει για να ωφεληθεί ο άλλος, να πάει στον Παράδεισο και δεν υπολογίζει τον εαυτό του. Αν, όμως, οι άνθρωποι τον εγκωμιάσουν περισσότερο απ’ ότι είναι, τι γίνεται; Τι βγαίνει; Άλλοι ωφελούνται και άλλοι δεν ωφελούνται. Φυσικά, ο Θεός βλέπει γιατί το κάνει αυτό ο άνθρωπος, αλλά και πρέπει να προσέχουμε κιόλας. Είναι κακό αυτό που γίνεται, ο τουρισμός δηλαδή που ο ένας πιστός το λέει στον άλλο για να τον βοηθήσει και αρχίζουν να εγκωμιάζουν τον άνθρωπο που είπε κάτι το πνευματικό περισσότερο απ’ ότι είναι».

γ’ Είπε ο Γέροντας: «Υπάρχουν πολλά όνειρα που είναι της αγωνίας. Να προσέχουμε. Γενικά στα όνειρα να είμαστε επιφυλακτικοί».

δ’ Είπε ο Γέροντας: «Ο Θεός δεν προορίζει, αλλά προγνωρίζει. Εκείνον που δεν γνώρισε την αλήθεια του Χριστού, ο Θεός θα τον κρίνει σαν Παντογνώστης. Δηλαδή θα πει αν αυτός ήταν ορθόδοξος πως θα ζούσε; Και ανάλογα θα κρίνει».

Σελ. 153

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ

Βιογραφικό-Στοιχεία-Διδαχές-Επιστολές-Περιστατικά-Κείμενα.

Πρεσβ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ. ΤΑΤΣΗ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου