ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ

Ετικέτες

  • Αρχική
  • Φωτογραφίες
  • Bίντεο
  • Ρητά
  • Διδαχές
  • Προφητείες
  • Bίντεo
  • Βιβλία
  • Πνευματικά
  • Bιβλία
  • Άρθρα
  • Μαρτυρίες
  • Ι. Ησυχαστήριο Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου
  • Θαύματα
  • Συνεντεύξεις
  • Προφητείε

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Λιγότερο γνωστές ρήσεις και προρρήσεις του Γέροντα Παΐσιου



  • Ταπείνωση έχει αυτός που ότι καλό κάνει, το ξεχνά αμέσως και το παραμικρό καλό που του κάνουν, το θεωρεί πολύ μεγάλο και νιώθει ευγνωμοσύνη (πθ’).
Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 3:54 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική



Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο
Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 3:53 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και κείμενο


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και κείμενο










Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, μιμίδιο, κείμενο και εσωτερικός χώρος
171




Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 3:53 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019



Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, γένι
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Η δύναμη της ευχής
«Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με»
Γέροντα, πώς να λέω την ευχή;
– Καλύτερα να την λές ολόκληρη: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με», γιατί η ευχή περιέχει όλο το δόγμα της Πίστεως
. Αν δυσκολεύεσαι να την πής ολόκληρη, ας λές: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
– Διάβασα, Γέροντα, ότι η προσευχή πρέπει να απευθύνεται και στα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Με το «Κύριε Ιησού Χριστέ» όμως δεν απευθυνόμαστε μόνο στον Χριστό;
– Τον Χριστό, δηλαδή τον Υιό, δεν απέστειλε ο Πατήρ στον κόσμο, για να
σώση τον κόσμο;
Ο Χριστός δεν θυσιάστηκε και σταυρώθηκε για μάς; Ο Χριστός δεν θα κρίνη τον κόσμο; Στον Χριστό λοιπόν θα απευθυνθούμε, αφού σ’ Αυτόν στήριξε ο Θεός την σωτηρία του κόσμου.
– Είναι σωστό, Γέροντα, αντί να λέω: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», να λέω: «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισέ με» ή «συγχώρεσέ με» ή «σκέπασέ με»;
– Καλύτερα να λές την ευχή όπως είναι. Το «ελέησόν με» τα έχει όλα μέσα· σημαίνει και «σώσον» και «φώτισον», αναφέρεται και στις σωματικές ανάγκες και στην απαλλαγή από τα πάθη κ.λπ. Αλλά, αν κάποια στιγμή νιώσης την ανάγκη να πής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισέ με» ή «συγχώρεσέ με», μπορείς να το κάνης.

Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται και υπαίθριες δραστηριότητες
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Αν πιστεύης στην δύναμη του Θεού, θα γιατρευθής »
Ο Χριστός ζητούσε πρώτα την πίστη στην δύναμη του Θεού και ύστερα έκανε το θαύμα.
« Αν πιστεύης στην δύναμη του Θεού, θα γιατρευθής » , έλεγε.
Όχι όπως λένε λανθασμένα μερικοί σήμερα: « Ο άνθρωπος έχει δυνάμεις , και αν πιστεύη στις δυνάμεις του , μπορεί να κάνη τα πάντα.
« Να πιστεύης » δεν λέει και το Ευαγγέλιο; Συμφωνούμε επομένως ».
Ναι, και ο Χριστός έλεγε « πιστεύεις ; » ,αλλά εννοούσε:
« Πιστεύεις στον Θεό;
Πιστεύεις ότι μπορεί ο Θεός; » .
Ζητούσε την διαβεβαίωση του ανθρώπου ότι πιστεύει στον Θεό, και τότε βοηθούσε. Πουθενά το Ευαγγέλιο δεν λέει να πιστεύω στον εγωισμό μου, αλλά να πιστεύω στον Θεό, ότι μπορεί ο Θεός να με βοηθήση, να με θεραπεύση. Αυτοί όμως τα παίρνουν ανάποδα και λένε: « Ο άνθρωπος έχει δυνάμεις και πρέπει να πιστεύη στον εαυτό του » . Το να πιστεύη κανείς στον εαυτό του έχει ή εγωισμό ή δαιμονισμό.
Γέροντα, αυτοί οι άνθρωποι, όταν γίνεται ένα θαύμα, λένε ότι αυτό συνέβη, επειδή πίστευε ο άνθρωπος ότι θα γίνη.
Πίσω από αυτήν την εγωιστική τοποθέτηση κρύβεται η ενέργεια του διαβόλου. Μπλέκουν αυτό που είπε ο Χριστός « πιστεύεις ; » με το δικό τους « πιστεύω » . Από εκεί ξεκινάει όλος αυτός ο δαιμονισμός που υπάρχει στον κόσμο. Σου λένε μετά « να μη σέβεσαι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό, για να αποκτήσης προσωπικότητα »
. Για αυτό ακούς κάτι συνθήματα
« Πάτησέ τους , σύντριψέ τους, για να πετύχης » . Ο σεβασμός θεωρείται κατεστημένο και ο διάβολος θριαμβεύει
. Εδώ ένα παιδί, λίγο αν μιλήση με αναίδεια στους γονείς ή στους μεγαλυτέρους, το εγκαταλείπει η Χάρις του Θεού και δέχεται επιδράσεις δαιμονικές, πόσο μάλλον να το κάνη « τυπικό » αυτό ο άνθρωπος!

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΗΣΗ

- Γέροντα, μερικοί από φιλότιμο δεν πάνε να εξομολογηθούν. «Αφού μπορεί να ξανακάνω το ίδιο σφάλμα, λένε, για ποιο λόγο να πάω να το εξομολογηθώ; για να κοροϊδεύω τον παπά;».
- Αυτό δεν είναι σωστό! Είναι σαν να λέη ένας στρατιώτης, όταν τραυματίζεται: «Αφού ο πόλεμος δεν τέλειωσε και μπορεί πάλι να τραυματισθώ, γιατί να δέσω το τραύμα μου;». Αλλά, αν δεν το δέση, θα πάθη αιμορραγία και θα πεθάνη. Μπορεί από φιλότιμο να μην πηγαίνουν να εξομολογηθούν, τελικά όμως αχρηστεύονται. Ο διάβολος, βλέπεις, εκμεταλλεύεται και τα χαρίσματα. Αν δεν καθαρίζουμε με την εξομολόγηση την ψυχή μας, όταν πέφτουμε και λερωνώμαστε, με τον λογισμό ότι πάλι θα πέσουμε και θα λερωθούμε, προσθέτουμε λάσπες πάνω στις παλιές λάσπες και είναι δύσκολο μετά να καθαρίσουν.
Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται

- Γέροντα, όταν στον αγώνα μου έχω πτώσεις, πανικοβάλλομαι.
- Μη φοβάσαι. Αγώνας είναι και θα έχουμε και τραύματα. Με την εξομολόγηση αυτά θεραπεύονται. Βλέπεις, οι στρατιώτες στον πόλεμο, όταν τραυματίζωνται επάνω στην μάχη, τρέχουν αμέσως στον γιατρό, δένουν το τραύμα τους και συνεχίζουν να πολεμούν φιλότιμα. Εν τω μεταξύ αποκτούν και πείρα από τον τραυματισμό και προφυλάγονται καλύτερα, ώστε να μην ξανατραυματισθούν. Έτσι και εμείς, όταν τραυματιζώμαστε πάνω στον αγώνα μας, δεν πρέπει να δειλιάζουμε, αλλά να τρέχουμε στον γιατρό – στον πνευματικό -, να του δείχνουμε το τραύμα μας, να θεραπευώμαστε πνευματικά, και πάλι να συνεχίζουμε «τον καλόν αγώνα»[iii]. Κακό είναι, όταν δεν ψάχνουμε να βρούμε τους φοβερούς εχθρούς της ψυχής, τα πάθη, και δεν αγωνιζώμαστε, για να τους εξοντώσουμε.
Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονται

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και γένι
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Ο σεβασμός της ελευθερίας του άλλου
- Γέροντα, είναι δυνατόν κανείς συνειδητά να κρύβη μια πτώση του από τον πνευματικό του;
- Ναι, αλλά, και αν ξέρη ο πνευματικός την πτώση του ή κάτι καταλαβαίνη, δεν συμφέρει, ούτε θα τον ωφελήση, να του το πη. Πολλές φορές βλέπω στον αγώνα του άλλου, κάτι καταλαβαίνω ή ξέρω τι έχει κάνει, όμως από σεβασμό δεν του λέω τίποτε, αν δεν μου το πη ο ίδιος. Το θεωρώ εκβιασμό, ατιμία, να του το πω, την στιγμή που εκείνος δεν θέλει μόνος του να το φανερώση. Είναι λεπτό το θέμα, γιατί θα τον ρεζιλέψης. Πώς να βιάσης τον άλλον;
Υπάρχει ελευθερία. Εκτός αν δω ότι κινδυνεύει και δεν πρόκειται να βοηθηθή από αλλού ή ότι έχει άγνοια και θα σπάση τα μούτρα του, θα καταστραφή, τότε θα κοιτάξω με τρόπο να του πω κάτι.
Είναι καλύτερα να δίνης στον άλλον να καταλαβαίνη που φταίει, εφόσον το ζητήση, και να χτυπά μόνος του τον παλαιό του άνθρωπο, γιατί έτσι πονά λιγώτερο. Βλέπεις, κι ένα παιδάκι, όταν πέση μόνο του και χτυπήση, κλαίει λιγώτερο απ’ ό,τι κλαίει, αν πέση, γιατί το έσπρωξε ένα άλλο παιδί. Για να πη κανείς στον άλλον να κάνη κάτι, πρέπει αυτός που θα το ακούση να είναι ταπεινός και αυτός που θα το πη να είναι δέκα φορές πιο ταπεινός και να προσπαθή να το εφαρμόζη αυτό που θα πη. Θα κάνω ενάμισι εγώ, για να πω στον άλλον να κάνη ένα, και πάλι θα σκεφθώ αν το πω.
Βέβαια, ο έλεγχος γίνεται πάντοτε σε άνθρωπο που είναι δικός σου ή γνωστός. Ο πνευματικός θα δη τι δικαιώματα του έδωσε ο άλλος και τι ευθύνη έχει γι’ αυτόν και ανάλογα θα φερθή. Όταν έχη αναλάβει την ευθύνη της ψυχής, τότε επιβάλλεται ο έλεγχος, φυσικά με διάκριση. Δεν βοηθάει όμως να κάνης στον άλλον τον δάσκαλο και να τον ελέγχης για τις συνήθειές του, αν εκείνος δεν σου δώση το δικαίωμα. Είναι σαν να μπη κάποιος στο κελλί μου και να μου αλλάξη τα πράγματα, να μου βάλη το κανδήλι εδώ, το κρεββάτι εκεί, να κρεμάση το κομποσχοίνι αλλού, χωρίς να με ρωτήση.

πηγή: Από το βιβλίο: "Γέροντος Παϊσίου Λόγοι", 



Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται
 
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Η καλοσύνη βλάπτει τον αμετανόητο
- Γέροντα, θυμάμαι, μια φορά με είχατε μαλώσει πολύ.
- Αν χρειασθή, πάλι θα σε μαλώσω, για να πάμε όλοι μαζί στον Παράδεισο. Τώρα θα λάβω δρακόντεια μέτρα!...
Κοίταξε, έχω τυπικό πρώτα να δώσω στον άλλον να καταλάβη ότι χρειάζεται το μάλωμα και ύστερα να τον μαλώσω. Καλά δεν κάνω; Εγώ, επειδή μαλώνω τον άλλον, όταν βλέπω να κάνη κάτι βαρύ, γίνομαι κακός. Αλλά τι να κάνω; να αναπαύω καθέναν στο πάθος του, για να είμαι τάχα καλός μαζί του, και μετά να πάμε όλοι μαζί στην κόλαση; Ποτέ δεν με πειράζει η συνείδηση, όταν μαλώνω κάποιον ή του κάνω παρατήρηση κι εκείνος στενοχωριέται, γιατί από αγάπη το κάνω, για το καλό του. Βλέπω ότι δεν καταλαβαίνει πόσο πλήγωσε τον Χριστό με αυτό που έκανε, γι’ αυτό τον μαλώνω. Εγώ πονάω, λειώνω εκείνη την ώρα, αλλά δεν με πειράζει η συνείδηση, γιατί τον μάλωσα. Μπορώ να πάω να κοινωνήσω ήσυχος, χωρίς να εξομολογηθώ. Νιώθω μέσα μου μια παρηγοριά, μια χαρά. Γιατί για μένα παρηγοριά και χαρά είναι η σωτηρία της ψυχής.
- Γέροντα, μου περνά ο λογισμός ότι μου μιλάτε παρηγορητικά, ή γιατί δεν σηκώνω την αυστηρότητα ή γιατί μου έχετε πει πολλές φορές να κάνω κάτι και δεν το έκανα, οπότε με αφήνετε.
- Ευλογημένη ψυχή, με την σωτηρία της ψυχής σου θα παίζω; Ο νέος κάνει πρόβες.
Ο μεγάλος έχει κρίση και βαδίζει σταθερά. Να νιώθης σιγουριά. Αν δω κάτι στραβό, είτε από μακριά είτε από κοντά, θα σου το πω. Εσύ έχε εμπιστοσύνη και ειρήνευε. Α, δεν μ’ έχετε καταλάβει εμένα! Έτσι εύκολα θα αναπαύω λογισμούς; Όταν βλέπω ότι η ψυχή είναι ευαίσθητη ή συγκλονίζεται ολόκληρη από την συναίσθηση του σφάλματός της, τι να πω; Τότε την παρηγορώ, για να μην πέση στην απελπισία.
Όταν όμως βλέπω πέτρα την καρδιά, τότε μιλώ αυστηρά, για να την ταρακουνήσω.
Αν ένας προχωράη προς τον γκρεμό και του λέω: «προχώρα, πολύ καλά πας», δεν εγκληματώ; Το κακό με μερικούς είναι που δεν πιστεύουν, όταν τους λες να μην ανησυχούν, και βασανίζονται. Αν δω κάτι κακό, πως δεν θα το πω; Πως να αφήσης τον άλλον να πάη στην κόλαση; Όταν έχης ευθύνη, θα βάλης και τις φωνές, όταν χρειάζεται. Για μένα πιο καλά είναι να μη μιλάω, αλλά δεν μπορώ, όταν έχω ευθύνη.
Ύστερα να προσέξη κανείς το εξής: Μου κάνεις λ.χ. ένα κακό· εγώ σε συγχωρώ. Μου ξανακάνεις κάποιο άλλο κακό· πάλι σε συγχωρώ. Εγώ είμαι εντάξει, αλλά, εάν εσύ δεν διορθώνεσαι, επειδή σε συγχωρώ, αυτό είναι πολύ βαρύ. Άλλο εάν δεν μπορής τελείως να διορθωθής. Να προσπαθήσης όμως να διορθωθής, όσο μπορείς. Όχι να αναπαύης τον λογισμό σου και να λες: «Αφού με συγχωρεί, εντάξει τακτοποιήθηκα και δεν βαριέσαι, δεν χρειάζεται στενοχώρια». Μπορεί κάποιος να σφάλλη, αλλά αν μετανοή, κλαίη, ζητάη με συστολή συγχώρηση, αγωνίζεται να διορθωθή, τότε υπάρχει η αναγνώριση και πρέπει και ο πνευματικός να συγχωράη. Αν όμως δεν μετανοή και συνεχίζη την τακτική του, δεν μπορεί αυτός που έχει την ευθύνη της ψυχής του να γελάη.
Η καλωσύνη τον αμετανόητο τον βλάπτει.
; Το κακό με μερικούς είναι που δεν πιστεύουν, όταν τους λες να μην ανησυχούν, και βασανίζονται. Αν δω κάτι κακό, πως δεν θα το πω; Πως να αφήσης τον άλλον να πάη στην κόλαση; Όταν έχης ευθύνη, θα βάλης και τις φωνές, όταν χρειάζεται. Για μένα πιο καλά είναι να μη μιλάω, αλλά δεν μπορώ, όταν έχω ευθύνη.
Ύστερα να προσέξη κανείς το εξής: Μου κάνεις λ.χ. ένα κακό· εγώ σε συγχωρώ. Μου ξανακάνεις κάποιο άλλο κακό· πάλι σε συγχωρώ. Εγώ είμαι εντάξει, αλλά, εάν εσύ δεν διορθώνεσαι, επειδή σε συγχωρώ, αυτό είναι πολύ βαρύ. Άλλο εάν δεν μπορής τελείως να διορθωθής. Να προσπαθήσης όμως να διορθωθής, όσο μπορείς.
Όχι να αναπαύης τον λογισμό σου και να λες: «Αφού με συγχωρεί, εντάξει τακτοποιήθηκα και δεν βαριέσαι, δεν χρειάζεται στενοχώρια». Μπορεί κάποιος να σφάλλη, αλλά αν μετανοή, κλαίη, ζητάη με συστολή συγχώρηση, αγωνίζεται να διορθωθή, τότε υπάρχει η αναγνώριση και πρέπει και ο πνευματικός να συγχωράη. Αν όμως δεν μετανοή και συνεχίζη την τακτική του, δεν μπορεί αυτός που έχει την ευθύνη της ψυχής του να γελάη.

Από το βιβλίο: "Γέροντος Παϊσίου Λόγοι", Τόμος Γ΄.Πνευματικος Αγωνας



Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεται
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Αγάπη πνευματικού προς τον εξομολογούμενο
Ο χαριτωμένος πνευματικός αγαπάει και πονάει την ψυχή, γιατί γνωρίζει την μεγάλη αξία της. Την βοηθάει στην μετάνοια, την ξαλαφρώνει με την εξομολόγηση, την ελευθερώνει από το άγχος και την οδηγεί στον Παράδεισο. Ο πνευματικός ονομάζεται «πατήρ», γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήση να είναι αληθινός πατέρας· να νουθετή με θεϊκή αγάπη και στοργή. Να έρχεται στην θέση του κάθε εξομολογουμένου και να ζη τον πόνο του, ώστε ο εξομολογούμενος να βλέπη στο πρόσωπό του ζωγραφισμένο τον δικό του πόνο. Αυτό χρειάζεται ιδιαίτερα στην εποχή μας, που οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από λίγο δροσερό νερό, και όχι από δυνατό ξίδι. Οι περισσότεροι, επειδή δέχονται επιδράσεις δαιμονικές, δύσκολα δέχονται μια πνευματική συμβουλή ή μια παρατήρηση. Γι’ αυτό και το μάλωμα πρέπει να γίνεται με αγάπη· η υπόδειξη του σφάλματος με λεπτό τρόπο, με γέλιο ή με ένα αστείο.
Η αγάπη πληροφορεί, ενώ τα ψυχικά πάθη προδίδουν τον άνθρωπο. Όταν δεν υπάρχη αγάπη, η παρατήρηση μπορεί να γίνεται με όμορφο τρόπο, αλλά ο άλλος κλωτσάει, γιατί αισθάνεται το ανθρώπινο στοιχείο στην συμπεριφορά μας. Ενώ, όταν το μάλωμα γίνεται με πόνο και αγάπη, ο άλλος μπορεί να στενοχωριέται, αλλά στο βάθος δεν πληγώνεται, γιατί νιώθει την αγάπη. Γνωρίζω έναν πνευματικό που είναι αρκετά παχύς – φυσικά είναι και η κράση του, αλλά μπορεί και στο φαγητό λίγο να μην προσέχη -, ξέρετε όμως πόσο πονάει για τον άλλον, πόσο ενδιαφέρεται για τους πονεμένους; Αυτός έχει ταπείνωση, γιατί λέει ότι δεν κάνει άσκηση, αλλά παράλληλα έχει πολλή καλωσύνη, και έτσι πολλοί αναπαύονται περισσότερο σ’ αυτόν παρά σε έναν ασκητικό πνευματικό.
Ένας πνευματικός, που δεν είναι αποφασισμένος να πάη ακόμη και στην κόλαση για την αγάπη των πνευματικών παιδιών του, δεν είναι πνευματικός.

Πηγή: Από το βιβλίο: "Γέροντος Παϊσίου Λόγοι", Τόμος Γ΄

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.


Σοφία Κανλή

Σὲ κάθε πνευματικὴ χειμωνιὰ νὰ περιμένουμε μὲ ὑπομονὴ καὶ ἐλπίδα τὴν πνευματικὴ ἄνοιξη. Οἱ μεγαλύτεροι πειρασμοὶ εἶναι συνήθως στιγμιαῖοι καί, ἐὰν ἐκείνη τὴν στιγμὴ τοὺς ξεφύγουμε, περνάει καὶ φεύγει ἡ φάλαγγα τῶν δαιμόνων καὶ γλυτώνουμε.
Ἁγ. Παϊσίου Ἁγιορείτου
Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 10:25 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική

Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, ωκεανός, κείμενο και νερό
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Είναι σωστό,
Γέροντα, αντί να λέω: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», να λέω: «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισέ με» ή «συγχώρεσέ με» ή «σκέπασέ με»;
– Καλύτερα να λές την ευχή όπως είναι.
Το «ελέησόν με» τα έχει όλα μέσα· σημαίνει και «σώσον» και «φώτισον», αναφέρεται και στις σωματικές ανάγκες και στην απαλλαγή από τα πάθη κ.λπ.
Αλλά, αν κάποια στιγμή νιώσης την ανάγκη να πής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισέ με» ή «συγχώρεσέ με», μπορείς να το κάνης.

Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου.
Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 1:21 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, γένι
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Η δύναμη της ευχής
«Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με»
Γέροντα, πώς να λέω την ευχή;
– Καλύτερα να την λές ολόκληρη: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με», γιατί η ευχή περιέχει όλο το δόγμα της Πίστεως
. Αν δυσκολεύεσαι να την πής ολόκληρη, ας λές: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με».
– Διάβασα, Γέροντα, ότι η προσευχή πρέπει να απευθύνεται και στα τρία Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Με το «Κύριε Ιησού Χριστέ» όμως δεν απευθυνόμαστε μόνο στον Χριστό;
– Τον Χριστό, δηλαδή τον Υιό, δεν απέστειλε ο Πατήρ στον κόσμο, για να
σώση τον κόσμο;
Ο Χριστός δεν θυσιάστηκε και σταυρώθηκε για μάς; Ο Χριστός δεν θα κρίνη τον κόσμο; Στον Χριστό λοιπόν θα απευθυνθούμε, αφού σ’ Αυτόν στήριξε ο Θεός την σωτηρία του κόσμου.
– Είναι σωστό, Γέροντα, αντί να λέω: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», να λέω: «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισέ με» ή «συγχώρεσέ με» ή «σκέπασέ με»;
– Καλύτερα να λές την ευχή όπως είναι. Το «ελέησόν με» τα έχει όλα μέσα· σημαίνει και «σώσον» και «φώτισον», αναφέρεται και στις σωματικές ανάγκες και στην απαλλαγή από τα πάθη κ.λπ. Αλλά, αν κάποια στιγμή νιώσης την ανάγκη να πής: «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισέ με» ή «συγχώρεσέ με», μπορείς να το κάνης.

Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου.
Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 1:19 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική
5 ώρες ·
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και υπαίθριες δραστηριότητες
Του.Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου .
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

Τα πάθη είναι παράσιτα στην θεία επικοινωνία
Γέροντα, όταν έχω εμπάθεια, μπορεί να δουλέψη η καρδιά μου στην προσευχή;
– Πώς να δουλέψη η καρδιά σου στην προσευχή, όταν μέσα σου έχης πάθη; Νά, πάρε ένα σκουριασμένο καλώδιο και σύνδεσέ το με το τηλέφωνο.
Μπορείς να συνεννοηθής;
Βραχυκυκλώνεται, βουίζει. Και ο άνθρωπος, όταν έχη μέσα του σκουριές, πάθη, έχει βραχυκυκλώματα στην πνευματική ζωή· μόνος του βραχυκυκλώνεται. Χρειάζεται να προσέξη την υπερηφάνεια, τον εγωισμό, το θέλημα, την αναίδεια.
Γιατί, αν είναι κυριευμένος από αυτά, δεν είναι δυνατόν να τον επισκεφθή η Χάρις του Θεού, ώστε να μπορέση να προσευχηθή. Πρέπει να καθαρίση τα σκουριασμένα του «καλώδια», για να γίνη καλός αγωγός και να μπορή να επικοινωνή με τον Θεό. Και όσο περισσότερο θα καθαρίζεται από τα πάθη, τόσο περισσότερο θα προχωράη στην προσευχή.
Τα πάθη είναι παράσιτα που εμποδίζουν την θεία επικοινωνία. Αν δεν φύγουν τα παράσιτα, πώς θα μπορέση ο άνθρωπος να επικοινωνήση με τον Θεό;
« Αιτείτε και δοθήσεται » , λέει η Γραφή.
Αν δεν ζητάμε βοήθεια από τον Θεό , θα σπάζουμε τα μούτρα μας. Ενώ, όταν ζητάμε την θεία βοήθεια , ο Χριστός μας δένει με ένα σχοινάκι και μας συγκρατεί. Φυσάει ο αέρας από εδώ-εκεί ,αλλά, επειδή είμαστε δεμένοι, δεν κινδυνεύουμε. Όταν όμως ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει ότι ο Χριστός είναι που τον κρατάει, λύνεται πλέον από το σχοινάκι και τον χτυπούν οι άνεμοι από δω κι από κει και ταλαιπωρείται.
Να ξέρετε, μόνον τα πάθη και οι αμαρτίες είναι δικές μας . Ό,τι καλό κάνουμε είναι από τον Θεό, ό,τι ανοησίες κάνουμε είναι δικές μας.
Λίγο η Χάρις του Θεού να μας αφήση, τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε.
Όπως στην φυσική ζωή , λίγο το οξυγόνο να μας πάρη ο Θεός ,αμέσως θα πεθάνουμε, έτσι και στην πνευματική ζωή , λίγο αν μας αφαιρέση την θεία Χάρη, πάει, χαθήκαμε.

Αγίου Παΐσιου Αγιορείτου.
Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 1:16 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται και γένι
 
 
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
Λέμε καμμιά φορά στον Θεό:
«Θεέ μου, δεν ξέρω τι θα κάνης, εν λευκώ σου παραδίδω τον εαυτό μου, για να τον κάνης άνθρωπο».
Οπότε και ο Θεός πάει να με κάνη όχι μόνον άνθρωπο αλλά υπεράνθρωπο και αφήνει τον διάβολο να ‘ρθή να με πειράξη και να με ταλαιπωρήση. Τώρα με τον καρκίνο βλέπω τα τερτίπια του και γελάω. Βρε τον διάβολο! Εσείς ξέρετε με τι σαπούνι πλένει ο διάβολος τον άνθρωπο, όταν ο Θεός επιτρέπη να τον πειράξη, για να δοκιμασθή; Με τους αφρούς της κακίας του. Έχει καλό … σαπούνι!
Όπως η γκαμήλα βγάζει αφρούς, όταν θυμώνη, έτσι κάνει και ο διάβολος σε τέτοιες περιπτώσεις.
Και μετά τρίβει τον άνθρωπο, όχι για να φύγουν οι λεκέδες του και να εξαγνισθή, αλλά από κακία. Και ο Θεός όμως αφήνει τον διάβολο να τρίβη τον άνθρωπο, ίσα-ίσα μέχρι να φύγουν οι λεκέδες και να καθαρίση. Αν άφηνε να τον τρίψη όπως τρίβουν τα ρούχα, θα τον ξέσχιζε.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 1:15 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική

Όταν συνομιλούσες με τον Γέροντα Παΐσιο, είχες την αίσθηση ότι είσαι στην αγκαλιά του Θεού.

.........Ο Γέρων Παΐσιος δεν έχει ανάγκη από τους δικούς μας επαίνους η την δική μας παρουσίαση. Με την Χριστομίμητο αγάπη του ανέπαυσε τον Θεόν και τους ανθρώπους και γι’ αυτό πολύς είναι ο έπαινος του στην Εκκλησία του Θεού.
Διαβάστε περισσότερα »

Posted by ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ at 1:14 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου BlogThis!Κοινοποίηση στο XΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Labels: Αρχική
Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα
Εγγραφή σε: Αναρτήσεις (Atom)

Αρχειοθήκη ιστολογίου

  • ►  2025 (1227)
    • ►  Ιουλίου (143)
    • ►  Ιουνίου (128)
    • ►  Μαΐου (146)
    • ►  Απριλίου (208)
    • ►  Μαρτίου (257)
    • ►  Φεβρουαρίου (195)
    • ►  Ιανουαρίου (150)
  • ►  2024 (1419)
    • ►  Δεκεμβρίου (113)
    • ►  Νοεμβρίου (113)
    • ►  Οκτωβρίου (109)
    • ►  Σεπτεμβρίου (111)
    • ►  Αυγούστου (201)
    • ►  Ιουλίου (204)
    • ►  Ιουνίου (63)
    • ►  Μαΐου (113)
    • ►  Απριλίου (105)
    • ►  Μαρτίου (85)
    • ►  Φεβρουαρίου (90)
    • ►  Ιανουαρίου (112)
  • ►  2023 (1576)
    • ►  Δεκεμβρίου (212)
    • ►  Νοεμβρίου (141)
    • ►  Οκτωβρίου (144)
    • ►  Σεπτεμβρίου (85)
    • ►  Αυγούστου (107)
    • ►  Ιουλίου (217)
    • ►  Ιουνίου (86)
    • ►  Μαΐου (62)
    • ►  Απριλίου (95)
    • ►  Μαρτίου (142)
    • ►  Φεβρουαρίου (155)
    • ►  Ιανουαρίου (130)
  • ►  2022 (1732)
    • ►  Δεκεμβρίου (142)
    • ►  Νοεμβρίου (155)
    • ►  Οκτωβρίου (146)
    • ►  Σεπτεμβρίου (113)
    • ►  Αυγούστου (151)
    • ►  Ιουλίου (90)
    • ►  Ιουνίου (64)
    • ►  Μαΐου (70)
    • ►  Απριλίου (103)
    • ►  Μαρτίου (194)
    • ►  Φεβρουαρίου (351)
    • ►  Ιανουαρίου (153)
  • ►  2021 (2260)
    • ►  Δεκεμβρίου (346)
    • ►  Νοεμβρίου (169)
    • ►  Οκτωβρίου (151)
    • ►  Σεπτεμβρίου (204)
    • ►  Αυγούστου (184)
    • ►  Ιουλίου (173)
    • ►  Ιουνίου (86)
    • ►  Μαΐου (151)
    • ►  Απριλίου (189)
    • ►  Μαρτίου (237)
    • ►  Φεβρουαρίου (167)
    • ►  Ιανουαρίου (203)
  • ►  2020 (2669)
    • ►  Δεκεμβρίου (126)
    • ►  Νοεμβρίου (173)
    • ►  Οκτωβρίου (169)
    • ►  Σεπτεμβρίου (169)
    • ►  Αυγούστου (197)
    • ►  Ιουλίου (202)
    • ►  Ιουνίου (213)
    • ►  Μαΐου (305)
    • ►  Απριλίου (306)
    • ►  Μαρτίου (401)
    • ►  Φεβρουαρίου (235)
    • ►  Ιανουαρίου (173)
  • ▼  2019 (1959)
    • ►  Δεκεμβρίου (120)
    • ►  Νοεμβρίου (155)
    • ►  Οκτωβρίου (171)
    • ►  Σεπτεμβρίου (171)
    • ►  Αυγούστου (208)
    • ►  Ιουλίου (238)
    • ►  Ιουνίου (127)
    • ▼  Μαΐου (124)
      • Λιγότερο γνωστές ρήσεις και προρρήσεις του Γέρον...
      • 5 ώρες ·
      • Όταν συνομιλούσες με τον Γέροντα Παΐσιο, είχες τ...
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Έκανες κάτι που δεν ή...
      •     'ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ, ο 'ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΏΝ ΜΑΣ  ...
      • Όλες οι προφητείες των Αγίων της Ορθοδοξίας για ...
      • 40 ημέρες νήστευσε ο Άγιος Παΐσιος όταν είχε καρ...
      • Άγιος Γέροντας Παΐσιος: Ο Θεός, ο άνθρωπος και τ...
      • Κεραία εκπομπής προς την Αιωνιότητα! ...
      • «Τι να ψηφίσω Γέροντα;» Πως απάντησαν ...
      • Γέροντας Παΐσιος: Πάντα να λέτε «αν θέλει ο Θεός...
      • Σκαμπίλια από τον Γέροντα Παΐσιο "Έ, Γ...
      • Η απόλυση του Γέροντα Παϊσίου από το στρατό ...
      • Ας κάνουμε πράξη το "συνεργείο προσευχής" που έλ...
      • ΄ Αγιος Παίσιος
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Όπου βρεθής να λές τ...
      • Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Το κελί του ...
      •  Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
      • Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου "Να προσέχε...
      •     <
      • 'Αγιος Παίσιος Άγιε Παίσιε πρέσβευε υπέρ ημ...
      • Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Ας μην παρ...
      • Γέροντας Παΐσιος για Ευρώπη: "Θά βγεί ό Εθνικισμ...
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Γέροντα, εγώ δεν έχω ...
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Οἱ Ἕλληνες δὲν πειθα...
      • «Μαρτυρίες Προσκυνητών Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτη...
      • ΦΙΛΟΙ ΟΣΙΟΥ ΠΑΙΣ'Ι'ΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
      • ·
      • Το χάραγμα έρχεται... Ένας αριθμός...
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ
      • Καθηγητής Μάζης: Πρόκειται για την κρισιμότερη έ...
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ
      • Γέροντας Παίσιος - Τί νὰ λέμε σὲ ὅσους κατηγοροῦ...
      •  Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου «Πρέπει να...
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Γέροντα, υπερηφανεύο...
      • Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης
      • Ο αλκοολικός μοναχός (Αληθινή ισ...
      • Άγιος Παΐσιος για Κύπρο: Θα περάσει δυσκολίες, α...
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ
      • ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ
      •   Σήμερα ήρθε η εποχή να πραγματοποιηθεί η προφη...
      •   Γέροντα Παΐσιου Άκουσα ότι αυτές τι...
      • ΞΥΠΝΑΤΕ : ο Σέρβος ΥΠΑΜ προειδοποιεί τον Έλληνα ...
      •  
      • Άγιος Παΐσιος o Αγιορείτης
      •   Aγίου Παΐσιου Κάποτε μου παρουσιάστη...
      • Θα λειτουργήσουν οι πνευματικοί νόμοι... ...
      • Χθες στις 8:04 μ.μ. ·
      • Του.Αγίου Παϊσ
      •   '' Να έχεις πάντα ένα βιβλίο ανοιχτό πάνω στο ...
      • ΣΤΟ ΚΑΛΥΒΑΚΙ ΤΟΥ π.ΠΑΙΣΙΟΥ (Μητρ.Νικολάου Χατζην...
      • Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Το εσωτερικο...
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Σήμερα πολλοί, ὅταν ...
      • Λιγότερο γνωστές ρήσεις και προρρήσεις του Γέρον...
      • Το θέμα της Κύπρου θα λυθεί και θα είναι Ορθόδοξ...
      • ΠΕΡΙ ΤΟΥ «ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ» ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ!!! ...
      • Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός. Θαυμαστό γεγονός με το...
      • Ξήμερωμα στην Κωνσταντινούπολη... (Φώτο) ...
      • 'Αγιος Παiσιος Αγιορείτης
      • Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Ένα όμορφο πρό...
      • Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Την ευλογία...
      • Μεσογαίας Νικόλαος για τον Άγιο Παϊσιο ...
      • ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΪΣΙΟΣ: «ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΚΑΚΟ, ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡ...
      • 'Αγιος Παίσιος Αγιορείτης –Γέροντα, τί εἶναι ...
      •  Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου «Ἀφιέρωσε μ...
      •  Φίλοι Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Γέροντα, μοῦ εἶναι ...
      • Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου Γέροντα, μερικὲς φορ...
    • ►  Απριλίου (128)
    • ►  Μαρτίου (166)
    • ►  Φεβρουαρίου (191)
    • ►  Ιανουαρίου (160)
  • ►  2018 (2551)
    • ►  Δεκεμβρίου (190)
    • ►  Νοεμβρίου (196)
    • ►  Οκτωβρίου (186)
    • ►  Σεπτεμβρίου (221)
    • ►  Αυγούστου (272)
    • ►  Ιουλίου (332)
    • ►  Ιουνίου (231)
    • ►  Μαΐου (186)
    • ►  Απριλίου (215)
    • ►  Μαρτίου (200)
    • ►  Φεβρουαρίου (167)
    • ►  Ιανουαρίου (155)
  • ►  2017 (2913)
    • ►  Δεκεμβρίου (179)
    • ►  Νοεμβρίου (235)
    • ►  Οκτωβρίου (260)
    • ►  Σεπτεμβρίου (223)
    • ►  Αυγούστου (238)
    • ►  Ιουλίου (396)
    • ►  Ιουνίου (177)
    • ►  Μαΐου (246)
    • ►  Απριλίου (252)
    • ►  Μαρτίου (260)
    • ►  Φεβρουαρίου (267)
    • ►  Ιανουαρίου (180)
  • ►  2016 (2270)
    • ►  Δεκεμβρίου (202)
    • ►  Νοεμβρίου (205)
    • ►  Οκτωβρίου (159)
    • ►  Σεπτεμβρίου (173)
    • ►  Αυγούστου (182)
    • ►  Ιουλίου (342)
    • ►  Ιουνίου (195)
    • ►  Μαΐου (125)
    • ►  Απριλίου (160)
    • ►  Μαρτίου (191)
    • ►  Φεβρουαρίου (119)
    • ►  Ιανουαρίου (217)
  • ►  2015 (2366)
    • ►  Δεκεμβρίου (168)
    • ►  Νοεμβρίου (159)
    • ►  Οκτωβρίου (206)
    • ►  Σεπτεμβρίου (188)
    • ►  Αυγούστου (160)
    • ►  Ιουλίου (213)
    • ►  Ιουνίου (144)
    • ►  Μαΐου (195)
    • ►  Απριλίου (263)
    • ►  Μαρτίου (238)
    • ►  Φεβρουαρίου (204)
    • ►  Ιανουαρίου (228)
  • ►  2014 (2086)
    • ►  Δεκεμβρίου (109)
    • ►  Νοεμβρίου (168)
    • ►  Οκτωβρίου (131)
    • ►  Σεπτεμβρίου (133)
    • ►  Αυγούστου (221)
    • ►  Ιουλίου (182)
    • ►  Ιουνίου (98)
    • ►  Μαΐου (118)
    • ►  Απριλίου (215)
    • ►  Μαρτίου (282)
    • ►  Φεβρουαρίου (263)
    • ►  Ιανουαρίου (166)
  • ►  2013 (1620)
    • ►  Δεκεμβρίου (189)
    • ►  Νοεμβρίου (297)
    • ►  Οκτωβρίου (235)
    • ►  Σεπτεμβρίου (135)
    • ►  Αυγούστου (141)
    • ►  Ιουλίου (279)
    • ►  Ιουνίου (90)
    • ►  Μαΐου (94)
    • ►  Απριλίου (68)
    • ►  Μαρτίου (92)

Συνεργάτες

  • Unknown
  • ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Θέμα Παράθυρο εικόνας. Από το Blogger.