Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Στείλτε τους ανθρώπους στον πνευματικό

Φωτογραφία του χρήστη Μοναχος Παισιος Αγιορειτης. 

 - Γέροντα, πολλές φορές οι άνθρωποι βλέποντας ράσο μας λένε τον πόνο τους, το πρόβλημα τους, ακόμη και εξομολόγηση. Ποια πρέπει να είναι ή στάση μας απέναντι τους;
- Έξ αρχής, όταν απευθύνονται σ' εσάς για κάποιο πρόβλημα τους, να τούς ρωτήσετε:
¨Έχετε πνευματικό;³. Κι εγώ στους ανθρώπους πού έρχονται εκεί στο Καλύβι να με ρωτήσουν για κάποιο θέμα λέω: ¨Έγώ δεν είμαι πνευματικός να πάτε στον πνευματικό σας και να κάνετε ό,τι σας πη εκείνος ³. Πρέπει να μετανοήσουν οι άνθρωποι και να έχουν έναν πνευματικό να εξομολογούνται, για να κοπούν τα δικαιώματα τού διαβόλου. Να ακούση ή μοναχή μια φορά κάποια πονεμένη γυναίκα πού έχει ένα πρόβλημα και μετά να την στείλη στον πνευματικό, αυτό το καταλαβαίνω. Όχι όμως να συνεχίζη να συζητάη μαζί της. Ή, αν μία γυναίκα δεν αναπαύεται στον πνευματικό της ή δεν έχη πάει ποτέ για εξομολόγηση ή βρίσκεται σε κατάσταση απελπισίας, ας την ακούση μιά φορά και πάλι να την στείλη στον  πνευματικό και να της πη ότι εκείνη θα εύχεται.
Έκτος πού δεν έχει υποχρέωση ή μοναχή να τούς βοηθήση κατ' αυτόν τον τρόπο, ακούγοντας δηλαδή συνεχώς τα προβλήματα τους, δεν βοηθιούνται κιόλας έτσι οι  άνθρωποι. Γιατί ο άνθρωπος παθαίνει τριών ειδών αλλοιώσεις: από τον εαυτό του, από τούς άλλους και από τον διάβολο. Έρχονται εδώ, βρίσκουν μια παρηγοριά ανθρώπινη, αλλά μόλις φύγουν από το Μοναστήρι και πάνε σπίτι, γυρίζουν πάλι στο δικό τους και αρχίζουν τα ίδια. Και οι γυναίκες και οι άνδρες να πάνε στον πνευματικό τους. Δεν είναι σωστό να λένε τα θέματα τους στην καλόγρια. Γιατί μετά λένε: ¨τα είπα- είμαι εντάξει, αναπαύουν ψεύτικα τον λογισμό τους και δεν πάνε στον πνευματικό. Αυτό είναι τέχνασμα του διαβόλου, για να μην εξομολογούνται.


Γέρων Παΐσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου