Δευτέρα 18 Απριλίου 2016


Τιμητικό αφιέρωμα-εκδήλωση στο Άγιο Παϊσιο τον Αγιορείτη



Σε κατανυκτικό και συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Ενορία του Ιερού Ναού Υ.Θ. Ευαγγελιστρίας Ποταμίου Λευκίμμης Κέρκυρας το αφιέρωμα στο νέο Άγιο της Εκκλησίας μας Παΐσιο τον Αγιορείτη, το εσπέρας της παραμονής της εορτής 11 Ιουλίου.
Κατ’ αρχάς εψάλη πανηγυρικός εσπερινός με την ευλόγηση άρτων και «σπερνών» κολλύβων. Ακολούθησε η προγραμματισμένη εκδήλωση, την οποία άνοιξε η χορωδία Νεοχωρίου, δάσκαλος της οποίας είναι ο κ. Δημήτρης Ασπιώτης, με την απόδοση ωραίων εκκλησιαστικών ψαλμών και ύμνων από την νεοσυνταχθείσα ακολουθία του Αγίου Παϊσίου. Ακολούθησε η κύρια ομιλία με θέμα: Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης και οι δεσμοί του με το νησί μας» από τον κ. Κωνσταντίνο Θύμη, Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως, θεολόγο-master Ιστορίας.
Ο ομιλητής μας με γλαφυρό ύφος, μεστό λόγο και με την βοήθεια οπτικού υλικού ανέπτυξε την ενδιαφέρουσα και συγκινητική ομιλία του. Παρουσίασε τη ζωή του Αγίου Παϊσίου εστιάζοντας στους δεσμούς του με το νησί μας. Οι δεσμοί του αυτοί εντοπίζονται σε τρία βασικά σημεία: α) Οι φαρασιώτες, η οικογένεια του Αγίου Παϊσίου, ο ίδιος νήπιο όπως και Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης βρήκαν αρχική ξενία στην Ελλάδα, μετά τον ξεριζωμό τους από την Καππαδοκία (1924), στην Κέρκυρα. Εδώ έζησαν περίπου ένα χρόνο και έβαλαν τις βάσεις για την υπόλοιπη ζωή τους. Εδώ ένα μήνα περίπου μετά την άφιξή τους εκοιμήθη ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης και ετάφη στο Δημοτικό Κοιμητήριο της Κέρκυρας, β) Η σχέση του Αγίου Παϊσίου και του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου ορίζει και το δεύτερο δεσμό του. Δεν ξεχνά την Κέρκυρα γιατί εδώ αναπαύεται το πρότυπό του. Έρχεται το 1958, έτος κατά το οποίο κάνει την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου και ζει μία πνευματική δοκιμασία μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η αγιότητα του Αγίου Αρσενίου (βλ. Παΐσίου Αγιορείτου, Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, εκδ. Ι. Ησυχαστηρίου Ευαγγ. Ιωάννης ο Θεολόγος, Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 2001, σ. 6-9) και γ) η σχέση του με τον Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Πολύκαρπο και η πνευματική του συμβολή στις Ιερές Μονές και ιδιαίτερα νεοσυσταθείσες Ιερές Μονές Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου και Αγίου Δημητρίου Αγίων Δούλων.
Ακολούθως ο κ. Θύμης μετέφερε προσωπικές εμπειρίες, καθώς είχε την τύχη να τον επισκεφθεί στο Άγιον Όρος, να τον γνωρίσει και να τον συμβουλευθεί κατά τα φοιτητικά του χρόνια δύο φορές. Μεταξύ άλλων μας ανέφερε συμβουλές του Αγίου περί του πώς πρέπει να επιλέγουμε καλό πνευματικό. Την ομιλία του έκλεισε με την παρουσίαση της πνευματικής διαθήκης του Αγίου Παϊσίου κάνοντας εύστοχους θεολογικούς σχολιασμούς.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια για ένα πεντάλεπτο περίπου ο συντοπίτης κ. Κωνσταντίνος Σαμοΐλης , δάσκαλος που υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε προσωπικές εμπειρίες και νουθεσίες που είχε κατά τις επικοινωνίες του με τον Άγιο Παΐσιο. Ιδιαίτερα τόνισε τις συμβουλές του Γέροντος για τις επερχόμενες δύσκολες μέρες… Δίνοντας τελικά το μήνυμα ότι μετά από μία δύσκολη περίοδο που θα ζήσουμε θα ακολουθήσει η δόξα της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σεραφείμ Λινοσπόρης, ο οποίος είχε γνωρίσει και αυτός τον Άγιο Παΐσιο και είχε προσωπικές εμπειρίες. Αναφέρθηκε στα χαρίσματα που είχε λάβει ο Άγιος Παΐσιος από το Θεό, όπως το προορατικό και το διορατικό, των οποίων είχε γευθεί και ο ίδιος. Τόνισε δε ότι οι μαρτυρίες για τη ζωή και τα θαύματα του Αγίου Παϊσίου από το ποίμνιο της Εκκλησίας μας και η ανεπίσημη αναγνώρισή του ως ενός σύγχρονου Αγίου οδήγησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο μόλις 20 χρόνια από την κοίμησή του στην επίσημη αγιοκατάταξή του.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Στασινούλας, ο οποίος και αυτός είχε γνωρίσει τον Άγιο και διακατεχόταν από ιδιαίτερη συγκίνηση. Ευχαρίστησε τη χορωδία Νεοχωρίου, τους ομιλητές και το πολυπληθές ακροατήριο, κληρικούς και λαϊκούς για τη συμμετοχή τους.
Ομολογουμένως ήταν μία πνευματική πανδαισία και μία οφειλομένη τιμή, για την οποία οι πλείστοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες και τη χαρά τους. Ήταν μία πνευματική ευκαιρία που μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε σημαντικά στοιχεία από τη ζωή του Αγίου Παϊσίου μέσα από αυτόπτες και αυτήκοους μάρτυρες. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους!
kerkir8 kerkir2 kerkir1 kerkir3 kerkir7 kerkir9 kerkir5 kerkir4 
http://poimin.gr/timitiko-afieroma-ekdilosi-sto-agio-paisio-ton-agioriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου