Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Η πνευματική ζωή στον λογισμό βασίζεται.
Διάβασα, Γέροντα, ότι οι Έλληνες στον Ιταλικό πόλεμο πρώτα προσπαθούσαν να χαλάσουν τα οχυρά του εχθρού και ύστερα έκαναν επίθεση.
–Και ο διάβολος το ίδιο κάνει. Όπως δηλαδή ο εχθρός,πριν κάνη επίθεση με το πυροβολικό, βομβαρδίζειμε την αεροπορία τα οχυρά, για να τα σπάση, έτσι και οδιάβολος πρώτα βομβαρδίζειμε λογισμούς τον άνθρωπο και ύστερα του επιτίθεται. Αν δεν χαλάση τον λογισμό του ανθρώπου,δεν επιτίθεται, γιατί ο άνθρωπος αμύνεται με τον καλό λογισμό· είναι
στο αμπρίτου! Ο αριστερός λογισμός είναι ξένο σώμα και πρέπει ο άνθρωπος να προσπαθήση να το αποβάλη. Αυτόν τον αγώνα όλοι έχουμε την δύναμη να τον κάνουμε. Κανένας
δεν δικαιολογείται να πη ότι είναι αδύνατος και δεν μπορεί να τον κάνη. Δεν είναι κασμάς ούτε βαριά ,για να μην μπορή να τα σηκώση, επειδή τρέμουντα χέρια του. Δεν το βλέπω δύσκολο,το να τα παίρνουμε όλα δεξιά.
Γιατί να εξετάσω λ.χ.την ιδιοτροπίατου άλλου; Μπορεί στην πραγματικότητα αυτό που κάνεινα μην είναι ιδιοτροπία, αλλά να το κάνη επίτηδες,για να ταπεινωθή.
–Γέροντα, ανησυχώ, γιατί όλο αριστερά δουλεύω.
Αγωνίζομαι, αλλά δεν μπορώ να γυρίσω δεξιά.
–Το να αναγνωρίζης ποι οί λογισμοί δεν είναι καθαροί,να ανησυχής και να αγωνίζεσαι να τους απομακρύνης,και αυτό είναι πρόοδος. Αν θέλης να προκόψης, όταν ο πονηρός σού επιτίθεταιμε αριστερούς λογισμούς και σε τραβάη προς το μέρος του, στρίψεμε δύναμη αντίθετα το τιμόνι και αγνόησέτον. Να προσπαθήσης να φέρνης καλούς λογισμούςκαι για τις μικρότερες αλλά και για τις μεγαλύτερες αδελφές, οι οποίες κάνουν εσωτερική εργασία αθόρυβα, γιατί το ταγκαλάκι σούχαλάει τον λογισμό,για να καθυστερήση την πνευματική σου πρόοδο. Εάν δεν σκάλωνες στους λογισμούς σου,θα είχες κάνει άλματα πνευματικά. Όλη η πνευματική ζωή στον λογισμό βασίζεται. Η πρόοδος στην πνευματική ζωή από τον λογισμό εξαρτάται.
Αγ. Παϊσίου Αγιορείτου: ΛΟΓΟΙ Γ’ «Πνευματικός Αγώνας»-33

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου