Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Άγιος Παΐσιος: Έχουμε ευθύνη



 
–  Δηλαδή, Γέροντα, πρέπει πάντα να ομολογούμε το «πιστεύω» μας;
–  Χρειάζεται διάκριση. Είναι φορές πού δεν πρέπει να μιλήσουμε καί άλλες φορές πού πρέπει να ομολογούμε με παρρησία το «πιστεύω» μας, γιατί φέρουμε ευθύνη, αν δεν μιλήσουμε. Σ’ αυτά τά δύσκολα χρόνια ό καθένας μας πρέπει να κάνη ότι γίνεται ανθρωπίνως καί ότι δεν γίνεται ανθρωπίνως να Το αφήνει στον Θεό. Έτσι θα έχου­με ήσυχη την συνείδηση μας ότι κάναμε εκείνο πού μπο­ρούσαμε. Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν Οι προ­γονοί μας από τους τάφους. Εκείνοι υπέφεραν τόσα για την πατρίδα και εμείς τι κάνουμε γι’ αυτήν; Ή Ελλάδα, ή Ορθοδοξία, με την παράδοση της, τους Αγίους και τους ήρωες της, να πολεμήται από τους ίδιους τους Έλλη­νες και εμείς να μη μιλάμε! Είναι φοβερό!

 





Η αδιαφορία για τον Θεό φέρνει την αδιαφορία και για όλα τα άλλα


«Χρειάζεται να µπει κανείς στο νόηµα, να αισθανθεί το καλό ως ανάγκη, αλλιώς είναι ένα ρέµπελο πράγµα. Άντε τώρα να βάλεις κάποιον αγγαρεία να πάει να πολεµήσει! Θα κοιτάει να φύγει από ‘δώ, να γλυτώσει από ‘κει. Όταν καταλάβει όµως τι κακό θα κάνη ό εχθρός, πάει εθελοντής µετά. »

 


«Επικατάρατος ο ποιών τα έργα Κυρίου αμελώς»



 

«Έχουμε λοιπόν ευθύνη να τα διατηρήσουμε όλα αυτά και να μην αφήσουμε τους εχθρούς της Εκκλησίας να τα διαλύσουν. Έχω ακούσει καί Πνευματικούς να λένε: «Έσεις μην άσχολήσθε μ’ αυτά»! Άν είχαν μεγάλη αγιότητα και έφθαναν με την προσευχή σε τέτοια κατάσταση, που να μην τούς ενδιαφέρη τίποτε, να τους φιλούσα και τα πόδια. ’Αλλά τώρα αδιαφορούν, γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με όλους και να καλοπερνούν.»



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου